fbpx
Видео

BATTLES OF САРМИ - ПОБЕДИТЕЛИТЕ

29 декември 2021

Ако човек е това, което яде, ние всички сме сарми. Вие може да си мислите, че сте кейл, годжи бери или в краен случай тученица, но не - и вие сте сарма. И понеже сармата е изкуство и за нея се изисква майсторлък и свободна творческа енергия, ние и нашите прители от Gastronom.bg обявихме конкурс (още кОнкурс) за най-вкусна НОВОГОДИШНА сарма.


Изпратихте ни страхотни рецепти, а ние решихме да наградим две от тях, като ги сготвим (каква награда, какво признание!) и като връчим на авторките им по един ваучер за пазаруване от Gastronom.bg на стойност 100 лв.

И така, победителките са Мария Шопова и Елизабета Христова! Поздравления, вече сте короновани за Мис Вселена и Мис Свят на сармите.

Във видеото се опитваме да сготвим двете рецепти. На готвенето може и да не сме най-убедителните, но на яденето после… Добре, че бяха изключени камерите. Вие сигурно ще се справите по-добре, така че направо ги почвайте.

И не забравяйте, че за всички сарми на света, а и за каквото друго се сетите за празничната трапеза, можете да разчитате на поръчка от Gastronom.bg. Всичко идва директно на кухненския плот - само да си го сготвите и да си го изядете! Да ви е сладко!…


Ето ги и рецептите:

Сарми с пиле, праз и печени чушки от Мария Шопова

Продукти:

  • 1 парче пилешко месо (от гърди);
  • 2 печени чушки;
  • 1 стрък праз лук;
  • 1/2 пакет ориз;
  • 1 глава кисело зеле;
  • къри, сол, черен пипер, пушен пипер;
  • олио;
  • 2 ч.ч. зелев сок.

Приготвяне:

Задушавате праз лука, пилето и чушките, нарязани на кубчета, в малко мазнина. Добавяте ориза, подправките и малко вода. Оставяте оризът да набъбне, но да не е готов. Махате от котлона. Отделяте по-големи листа от зелето и ги почиствате от жилките. Навивате по-големи по размер сарми и ги нареждате в тенджера, в която предварително са застлани остатъците от зелето. Отгоре можете да поръсите с пушен пипер и малко мазнина, да добавите зелевия сок и малко вода. След това оставете да къкрят на бавен огън. Проверявайте, защото може да се наложи да долеете още малко вода. След час и половина трябва да са готови.

Мързеливи сарми във форма за кекс от Елизабета Христова

Продукти:

  • 5-6 големи листа кисело зеле;
  • 600 гр кайма;
  • 2 стръка праз лук;
  • 3/4 чаша ориз;
  • червен пипер, чубрица, черен пипер;
  • олио.

Приготвяне:

Запържете праза и ориза. Добавете каймата и подправките. Зелевите листа се подреждат в кръгла форма за кекс с дупка в средата, така че да покрият стените. Изсипва се плънката и се завива плътно с краищата на листата. Налива се чаша и половина вода и се пече за около час и половина на 170 градуса. След като се изпече, се обръща в голяма чиния и се реже на порции.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross