fbpx
Новини

Бащите с право на два месеца платен отпуск

5 април 2022

Бащите (и осиновителите) да имат право на платен отпуск от два месеца до навършване на 8-годишна възраст на детето - това предвиждат промени в Кодекса на труда, които са публикувани за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство, пише Дневник.

Отпускът ще се ползва наведнъж или на части.

Предложенията са съобразени с европейска директива от 2019 г., която регулира равновесието между професионалния и личния живот на родителите. Според сега действащото законодателство бащата има право единствено на 15 дни платен отпуск от датата на изписване на детето от болницата.

Той може да се възползва и от платения отпуск на майката (осиновителката), който тя може да му прехвърли след навършване на 6-месечна възраст на детето или след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване.

В предложението за промяна е регламентирано, че правото на двумесечния платен отпуск от бащите (осиновителите) ще може да се ползва само ако бащата не е ползвал отпуск, прехвърлен му от майката (осиновителката) на детето.

За да получи отпуска, той трябва да уведоми работодателя си поне 10 дни предварително.

Обезщетението ще му се изплаща от Държавното обществено осигуряване, като тепърва предстои да се уточни размерът му. Работодателят може да му откаже правото на отпуск с мотивиран писмен отговор, пише също в мотивите към предложението за изменение на Кодекса на труда.

По сега действащото законодателство всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, от които 5 месеца могат да бъдат прехвърляни на другия родител.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 3 май 2022 г. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 август.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross