fbpx
И аз съм човек

„Аз, проклетникът 4“ – между доброто старо и умореното ново

4 юли 2024
Снимка: Форум Филм

Колкото и да подскачат налудничаво и да звучат нечленоразделно, миньоните продължават да говорят на разбираем език с децата. Но дали това ще важи и за техните родители в „Аз, проклетникът“ 4?

Щъкащите малки човечета под опеката на любезния злодей Гру се включват в шестия филм от поредицата, ако броим и двете предистории, посветени на миньоните. Това от една страна доказва, че Illumination са улучили в подхода си да привлекат семейната аудитория. Но успехът от предходните продукции леко ги е подхлъзнал да не бъдат достатъчно старателни в измислянето на нови достойни приключения.

А възможности чисто сюжетно не липсват. Плешивият Гру, с добре оформено „семейно“ коремче и визия на мафиотски бос, вече се радва на нов член в семейството – новороденият му син. Оказва се, че с него тепърва има да изгражда силна връзка и това няма да е никак лесно, тъй като Гру-младши е наследил лютия характер на баща си.

Снимка: Форум Филм

В духа на предходните части и тук семейството ще се наложи да се изправи срещу някой и друг престъпник. Този път това е Максим Ле Мал, неприкрит в суетността си и същевременно гнусен в избора си на злодейски способности.

Снимка: Форум Филм

Гру е заслужил неговото отмъщение, след като за втори път му отнема звездния миг да получи признание за артистичните си и злодейски заложби.

Като член на Лигата на антизлодеите Гру се превръща в негов враг и е принуден да избяга, включвайки се в програма за защита на свидетели.

Героят взима само три от миньоните със себе си и премества покъщнината си и голямо си семейство, състоящо се от съпругата му Луси, трите осиновени дъщери и Младши в нов град. Там всеки получава нова самоличност, колкото се може по-обикновена.

Снимка: Форум Филм

Всеки от тях трябва да свикне да се представя с новото си име и скучна професия – Гру например е търговец на панели. Съпругата му, макар и без никакъв опит като фризьор, ще има сложни отношения с клиентките си, които се оказват най-суетните дами в околността.

Адаптацията няма да е лесна и за дъщерите на голямата фамилия, особено на фона на изглеждащата зла съседка – тийнейджърката Попи с престъпни наклонности.

Снимка: Форум Филм

По традиция един от най-успешните франчайзи следва правилото, освен да забавлява младата аудитория, да даде повод за усмивки и на възрастните им придружители. Тук едва ли ще получат одобрение, тъй като злодеят Ле Мал се е превърнал в мутант между човек и най-големия ужас за всяка къща – хлебарката.

Освен от Спайдърмен, следват още препратки – надробени като трохи, в които ще познаем персонажи, наподобяващи Хълк и други членове от Фантастичната четворка.

Снимка: Форум Филм

В тях се превръщат част миньоните, които не следват Гру в новия му живот, а са станали опитни зайчета в централата на Лигата на антизлодеите. Има и сцена – почти реплика от „Цар Лъв“, която дори децата могат да засекат.

Все пак продължението на режисьора Крис Рено („Аз, проклетникът“, „Сами вкъщи“) и сърежисьора Патрик Делаж („Ела изпей!“ 2, „Сами вкъщи“ 2) често губи ритъм и докато по-малките зрители ще намерят над какво да се посмеят, то придружаващите ги възрастни е по-вероятно лесно да се отегчат.

Сценарият, дело на Кен Даурио („Аз, проклетникът“) и Майк Уайт („Белият лотос“), не се справя с това всички бълбукащи реплики и действия на миньоните да са добре издържани. Тримата жълтурковци от клана, които се налага да опознават новата среда със семейството на Гру, изглеждат донякъде забавни, докато сменят памперса на Младши, закопчават го в столчето за кола или изтърбушват автомата за напитки в новата къща.

Но липсва старание около изобретателността на достатъчно количество смешни моменти при използването на бебешките атрибути в поредната мисия на Гру, забъркал се в кражба и с това увеличил броя на злодейските си врагове. И макар възможности да има, екшън сцените са бледо копие на предходните части от поредицата.

Снимка: Форум Филм

„Аз, проклетникът“ 4 не блести с особен хумор и динамични ситуации, но по всяка вероятност ще напълни киносалоните и ще е сред летните семейни забавления. Защото въпреки че е превключил на бавна скорост, влиянието на франзайча е достатъчно силно. И дори да се спуска по нанадолнището, силата на инерцията може би е напълно достатъчна за успех сред зрителите.

Петя Славова

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross