fbpx
И аз съм човек

9 успели хора споделят финансови съвети

10 март 2018

"Успелите хора търсят мотивация от други успели хора", пише Т. Харв Екър в книгата си Secrets of the Millionaire Mind. "Те виждат в другите успели хора модел, от който да учат. Казват си: "Ако те могат, мога и аз."

Ако искате да сте най-добрите, трябва да се учите от най-добрите. От Business Insider са попитали няколко успели човека какво е най-хитрото нещо, което са направили с парите си. Ако планирате да трупате имáне, вземете си бележка от съветите им.

Създайте си влог за спешни случаи.

Alexa von Tobel, основател и ИД на LearnVest.com, автор на Financially Fearless:

“Винаги ще съм благодарна за това, че започнах да спестявам за спешни случаи още от първата си работа след колежа, което ми позволи да създам компанията си LearnVest. Ако нямах този допълнителен заделен актив, нямаше да мога да предприема тази луда стъпка (в пика на кризата) и да мога да предложа финансовите съвети на всички американци в страната ни."

Платете първо на себе си.

Tony Robbins, бизнес и личен стратег, автор на бестселъри:

"Накратко, заделяйте някаква част от приходите си, за да трупате собствен капитал, с който да можете да платите първо на себе си. Това е един от най-ценните съвети, които получих от Кен Бланчард. Срещнах го, когато бях на 24. По това време пишех първата си книга. Като повечето хора, бях чувал за класиката на Джордж Клейсън от 1962 г. "Най-богатият човек във Вавилон". Бях наясно с главната концепция на книгата, простата идея първо да платиш на себе си, което значи да заделяш около 10% от прихода си настрани, така че да се трупа и да ти даде сигурност за бъдеще. Но тогава Кен се свърза с мен и ме научи нещо, което повечето бизнесмени не осъзнаваха:

"Каквата и сума да вложиш в бизнеса си, ще се стопи. Което значи, че като пишеш книга, правиш нещо извън бизнеса си. Правиш нещо, което ще има възвръщаемост и ще помага на компанията, като доведе фенове на книгата ти, които биха се ангажирали с твоята марка и продукт и биха правили бизнес с теб. Понеже компанията ти трупа тези ползи, акумулирай печалбата от книгата извън фирмената сметка. Това е най-важният урок, който друг човек ме е учил и искам да го предам и на вас. Помнете, бизнесът е винаги гладен и ще изяде всичко, което му дадете. Минаха десетилетия от онзи разговор. Днес имам 20 компании и активно управлявам 12 от тях. Никога не забравих онзи съвет. Всъшност този съвет лежи в основата на финансовата ми независимост."

Инвестирайте в недвижим имот.

Farnoosh Torabi, експерт по лични финанси, автор на бестселъри, водещ на шоуто So Money:

"Най-хитрото нещо, което съм правила, е да купя имот в Ню Йорк Сити през 2004 година и да задържа апартамента до 2014-та. Цените на имотите скочиха с почти 70%. Само след по-малко от 24 часа имах купувач за апартамента."

Купих си Apple Quadra 800.

Adam Nash, президент и ИД на Wealthfront:

"В края на 1993-та взех заслужените с много труд пари от стажа ми като софтуерен инженер в Hewlett-Packard и си купих компютър Apple Quadra 800. Макар тази машина да ми струваше почти всичко заработено през стажантското лято, това беше един от най-умните ходове, които съм правил с парите си, заради възможностите, които ми отвори в бъдеще за кариера.

В много аспекти купуването на този компютър бележи началото на финансовата ми независимост. Купих си го, защото точно бях защитил дипломата си по Компютърни технологии. Това решение доведе до най-страхотната работа, която съм имал. След това реших да реинвестирам личната си печалба в апаратура, която вярвах, че ще повиши квалификацията ми. Още по-важното е, че вместо да обременявам родителите си финансово, това беше първата ми финансово независима покупка.

Трудно е да остойностите вложеното в собствените умения и после да го монетизирате с финансова независимост, но като погледна 20 години назад в софтуерната индустрия, няма как да не изпитам носталгия по този компютър."

Инвестирах в идеи.

Jennie Enterprise, основател на Manhattan’s CORE: club:

"Най-умното нещо, което съм правила с парите си, е да инвестирам (и впоследствие да задържа) в талант и идеи със сърце и душа. Страстта и целта в живота ми винаги са били иновациите - промяната на начина на живот и възможности за забавление, които са насочени към определена общност. Никога през живота си не съм купувала акция и не съм се интересувала от инвестиране в неща, които не мога да контролирам. За мен всичко се свежда до предусещане на духа на времето и инвестиране в хора и идеи, които имат куража да са смели и да носят промяна."

Направих така, че парите ми да работят за мен.

Steve Siebold, самосъздаден милионер, автор на How Rich People Think:

"Богатството ме научи как да използвам това, което имам, така че да генерира още. Скорошен пример е закупуването на стар и изоставен имот близо до Атланта. Закупуването и реставрирането на имота привлече внимание върху бизнеса ни от целия свят. След като го реновирахме, получихме много поздравителни имейли, предложения от големи компании да го купят и идеи за възстановяване на имота от всякакви далечни краища, като Китай, Бразилия и Австралия.

Имението е огромно и не само послужи за наш главен офис, но и като маркетингово средство на световно ниво, което ни отличава от конкуренцията. Ето за това става дума, когато говорим парите ти да ти носят пари: инвестираш един долар и получаваш 10 като възвращаемост. "

Започнах собствен бизнес.

David Bach, автор на бестселъри, предприемач, мотивационен лектор:

"Най-хитрото нещо, което съм правил с парите си, беше да взема назаем 5000 долара, за да започна собствен бизнес - FinishRich Media. Този бизнес започна на кафе масичката в хола ми, само с една мечта и идея как да науча милион жени как да управляват парите си чрез програма, която създадох и нарекох Smart Women Finish Rich ("умните жени забогатяват").

Наех адвокат, който създаде структурата на фирмата, както се иска по закон, открих фирмена сметка и всеки ден работех, за да превърна всичко това в истински бизнес. След няколко години пуснахме в продажба обучителен наръчник Smart Women Finish Rich, стартирахме национални семинари за жени и продуцирахме собствено предаване и десетина години по-късно бяхме успели да научим милион жени какви са житейските стъпки да забогатеят. Днес, 12 книги по-късно, марката FinishRich се продава в 7 милиона тираж, на над 19 езика, в 50 държави."

Харчех под границата на спечеленото.

Ashley Fieglein Johnson, главен финансист в Wealthfront:

"Никога не харчех повече, отколкото печелех. ВИНАГИ заделях настрани бонуси и част от заплатата в инвестиционна сметка и спестовен влог. Единствените пъти, в които нарушавах това правило и харчех повече, бяха, когато инвестирах в бизнес, недвижимо имущество или подобни възможности. Можех да си позволя да участвам в такива инициативи, защото имах спестявания, на които да се облегна."

Инвестирах в себе си.

Lewis Howes, предприемач, бизнес консултант, автор на The School of Greatness:
“Най-умното нещо, което съм правил, беше да инвестирам в себе си, защото персоналният ми бранд винаги ще ме следва и представя. Задлеях пари за собствения си дизайн и съдържание - за личното ми развитие и растеж, както и за това на екипа ми."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross