fbpx
Новини

9 от 10 души по света с предразсъдъци към жените

8 март 2020

Близо 90% от хората имат известни предубеждения към жените според нов индекс, чиято цел е да подчертае шокиращия обхват на неочаквано бурната враждебна реакция в глабален план срещу половото равенство.

91% от мъжете и 86% от жените имат поне един предразсъдък към жени, що се отнася до политика, икономика, образование, насилие или репродуктивни права.

Първият индекс за половата социална норма анализира данни от 75 страни, които заедно правят повече от 80% от населението на Земята. На базата на тези анализи става ясно, че повече от половината хора смятат, че мъжете са по-добри политически лидери, а повече от 40% мислят, че мъжете са по-добри и като бизнес ръководители. Близо една трета от мъжете и жените мислят, че е приемливо мъж да бие жена си.

Програмата за развитие на Обединените нации, под чиято шапка излизат данните, призовава правителствата да изковат законодателство и политики, които да са насочени към дълбоко вкоренените предразсъдъци.

"Всички знаем, че живеем в свят, доминиран от мъже, но с този доклад можем да подплатим предубежденията с числа, казва Педро Консейсао, директор на службата за човешко развитие към Програмата за развитие на ООН, цитиран от The Guardian. "А данните според мен са шокиращи. Нашият доклад показва, че има модел, който се повтаря отново и отново. Голям напредък в по-базови области на включеност и овластяване. Но когато стигнем до области, даващи повече възможности за развитие, удряме на камък.

Докато в много държава предубежденияta намаляват, в други изглежда, че отново си намират място. Ако вземем цялата информация, с която разполагаме, ще видим, че като цяло по-скоро нещата вървят към завръщане на предразсъдъците, вместо към тяхното изкореняване."

Анализът се прави на базата на два комплекта данни, събрани в повече от 100 държави. Проучването се казва World Values Survey и има за цел да разгледа променящите се нагласи и как те влияят на социалния и политическия живот. Данните покриват два периода: 2005-2009 г. и 2010-2014 г.

От 75 страни, включени в проучването, има само 6, в които мнозинството хора няма предубеждения към жените. И макар че повече от 50% от хората в Андора, Австралия, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция нямат предразсъдъци, основани на пола, дори там има модел, който не говори за особен прогрес.

Например Швеция е една от няколкото държави, редом с Южна Африка, Индия, Руанда и Бразилия, в която процентът хора, имащи поне един предразсъдък, се е увеличил по време на деветте години разглеждан период. Повече от половината хора от Великобритания и САЩ имат поне едно предубеждение.

Данните сочат, че, ако настощото темпо се задържи, в 67 страни - дом на 2.1 милиарда момичета и жени, глобалните цели за затваряне на пропастта в равенството между мъже и жени, няма да достигне определените си цели до 2030 г."

И това не са само най-бедните страни. Ако трендът продължи в следващите две десетилетия, САЩ ще е една от тях.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross