fbpx
Животът с деца

9 неща, които майките на момчета знаят много добре

2 ноември 2020

Има ужасно много стереотипи за момчетата и за момичетата. Като започнем от цветовете, които УЖ им прилягат (розово за момчета не може - защо?!), минем през играчките, с които се предполага, че трябва да играят, филмчетата, които трябва да гледат, и героите, на които искат да подражават, и свършим с това кой как се представя в училище.

Стереотипите не са важни. Те са покрай нас, само за да бъдат разбивани.

Но истината е, че има някои неща, които се случват предимно при момчетата и други - при момичетата.

Вече сме си говорили за някои неща, които майките на момичета тийнейджърки знаят от първа ръка, а сега минаваме набързо през няколко момента, които са до болка познати на майките, които отглеждат само момчета.

1. Имат числено превъзходство

Ако сте майка на момче, знаете какво е да сте единствената жена вкъщи.

Понякога може да е супер (може би в дългосрочен план), друг път хич не можеш да им разбереш “момчешките” игри и занимания – но човек се учи, докато е жив.

2. Храната!

Момчетата растат, а с това расте и количеството храна, което поглъщат. Ще има моменти, в които изхранването изглежда невъзможно. Просто понякога са толкова гладни, че не може да им се смогне.

3. Момчетата плачат, сърдят се и тряскат врати още от най-ранна възраст

Понякога плачат даже повече от момичетата.

И това е добре, както пише и Лора Ламбърт в mom.com, защото е важно за емоционалното им израстване.

Така че, когато се стигне до рев, да не го обръщаме на “Ти си мъж, не плачи!”, защото след години ще му се налага да може да си изрази емоциите, а ще знае, че НЕ ТРЯБВА, защото е МЪЖ.

4. Ще има много настъпани Лего части

Това важи и за майките на момичета, разбира се, но момчетата доста ги бива в разхвърлянето на миниатюрни Лего мини из цялата къща. А това боли. Доста.

5. Ще има ужасно много опикани тоалетни

Извиняваме се за тази точка на всички мъже, които успяват да се прицелят качествено всеки път. Но борбата на този фронт е безмислостно жестока и често я губим.

6. Борба свободен стил

Желанието на момчетата да се сборят с някого е по-силно от всичко на света. Игрите тип “ела да пробвам тоя суплекс върху тебе” са силно застъпени.

Ако има как да си ги прилагат едно на друго (в случай че отглеждате повече от едно момче) - супер. Ако няма - пригответе се за много кеч мания.

7. Ще има много “пуцане”

И не само. Животът на момчетата е пълен с много видео игри. Fortnite, World of Warcraft, Minecraft и какъвто крафт още се сетите.

Тази точка важи и за момичетата, разбира се. Децата са си играчи - в пълния смисъл.

8. Мълчанието

Понякога ще мълчат нарочно, понякога просто защото са си такива. И в двата случая ще се измъчвате какво му е на това дете.

Много често нищо му няма. И много често просто нищо не си мисли и не анализира света. Просто са си такива.

9. Стереотипите

Ще ви се иска да хванете един чук и да ги разбиете, защото няма нищо по-ужасно за майката на момче от това да трябва да го вкарва в някакви рамки, защото обществото ги е постлало на пътя на “истинския мъж”. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross