fbpx
Новини

89,5% от българите подкрепят правото на легален аборт

13 септември 2019

Зададат ли се избори, заскучаят ли политици, заприплъзва ли се злото под формата на норвежци, обиращи деца, - каквото и ще от това да се случва, все в един момент се опира и до темата с легалните аборти и имат ли право жените на такива. По света нещата не изглеждат по-различно – спомняме си какво се случи в Полша миналата година, видяхме как в Алабама и в още шест щата в Америка само преди няколко месеца някои политически старци се опитаха да наложат ПЪЛНА забрана на абортите, инкриминирайки ги дори когато бременността е в резултат от изнасилване или инцест.

И тъкмо когато започнахме да се оглеждаме дали Историята на прислужницата няма да изскочи от антиутопичния си свят и да се насади в нашия, дойде новината, че поне по нашите географски ширини – “тамо, де се възвишава горда Стара планина и Марица тихо шава из тракийска равнина”, така да се каже, – повечето хора са абсолютно ЗА правото на легален аборт. 

Това става ясно от данните от национално-представително проучване, проведено от Алфа Рисърч и възложено от Български фонд за жените. 89,5% от българите са категорични, че абортите трябва да бъдат разрешени и че изборът дали да се планира аборт е изцяло в ръцете на жената и партньора ѝ. Нещо повече: 76% изразяват мнение, че децата трябва да получават адекватно здравно и сексуално образование в училище като част от мерките за превенция на нежеланата бременност. На тази позиция са хора от различни населени места в страната с различен социално-икономически статус.

Едва 6% смятат, че забраната на абортите би решила демографската криза, а според 9% ако се забранят абортите, ще се раждат повече деца, които ще бъдат отглеждани от родителите си. 

В проучването има и още интересни факти и е достъпно тук

А с него стартира и кампанията на Български фонд за жените “Моята съдба. Моят избор”. Нейната цел е да информира обществото за репродуктивните права на жените, както и да популяризира нагласите на българите по темата, като по този начин развенчава неподкрепените с данни и факти тези на някои политически партии и религиозни организации. 

“Моята съдба. Моят избор” е във фейсбук и инстаграм.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross