fbpx
И аз съм човек

8 неща, които болят повече от раждането

17 януари 2018

Има не едно и две неща, които бременните признават, че не знаят по време на бременност - не са сигурни дали усещат собствената си перисталтика или бебето се движи в корема им, не знаят дали и кога им личи, че са бременни, но за едно нещо бременните са единодушни - раждането е най-болезненото нещо в живота.

Не е необходимо да обходите интернет и да търсите доказателства защо е така. Например, реалити предаванията за раждане са кратки и само набързо показват образи на гърчещи се от болка жени.

И все пак, оказва се, че в живота май има далеч по-болезнени неща от това да родиш бебе. Сайтът Verywell е направил чудесен очерк на нещата, които болят повече от раждането, предлагайки цели 8 по-болезнени неща.

Не забравяйте, че всеки човек преживява болката по различен начин, освен това всички имаме различен праг на болка, така че нещо, което е изключително болезнено за един, може да не е същото за друг. Важно е и да отбележим, че когато говорим за негативни спомени и преживявания от раждането, болката не е водещият фактор за жените.

Счупена кост

Да счупиш кост звучи болезнено, макар че не всички счупени кости болят еднакво. Някои фрактури са сериозни и изискват гипсиране за дълъг период от време, други налагат оперативна намеса и поставяне на импланти в тялото.

Колко боли от една счупена кост зависи от това къде е счупена, както и от начина на счупване. Важно е и колко често ползвате въпросната част от тялото. Например, спуканото ребро боли всеки път, когато си поемете въздух, докато счупена малка костица на пръста може да е едва закрепена и почти да не боли.

Някои счупени кости изискват седмици и месеци лечение. Докато едно раждане, дори и най-дългото раждане, рядко продължава повече от ден.

Мигрената

Мигрената е изключителен източник на болка. Тук не говорим за обикновено просто главоболие, което облекчавате с обезболяващо, продавано в аптеката без рецепта. При някои хора мигрената е неколкочасова или дори неколкодневна агония в:

 • безсъние
 • повръщане
 • чувствителност към светлина
 • зрителни смущения

Хората, които страдат от чести мигрени, взимат предписани от лекар сериозни медикаменти за предотвратяване и облекчаване на симптомите.

Камъни в бъбреците

Бъбречните камъни са малки образувания, които се формират вътре в бъбрека. Те трябва да преминат през тялото. Това означава, че камъкът, цял или на части, трябва по някакъв начин да излезе от тялото - обикновено през пикочопровода, но понякога се налага и оперативно премахване. Симптомите при камъни в бъбреците включват:

 • висока температура
 • обилно изпотяване
 • студени вълни и втрисане
 • болки в кръста и гърба
 • постоянни позиви за уриниране
 • гадене
 • повръщане

Женското тяло не е пригодено за раждане на камъни, а на деца.

Камъни в жлъчката

Това са малки камъни в жлъчния мехур. Камъните в жлъчката също могат да причинят доста болка. Въпреки че има болкоуспокояващи медикаменти и хранителни добавки, които да ви помогнат да се справите с тях, камъните в жлъчката могат да ви измъчват дълго време или да се проявяват на пристъпи. Тези пристъпи често включват симптоми като:

 • непрестанна болка
 • гадене
 • повръщане
 • болки в гърба и кръста
 • висока температура

В повечето случаи камъните в жлъчния мехур се повлияват от прием на предписани обезболяващи и подходяща диета, след известно време може да има нужда от операция за отстраняване на самия жлъчен мехур.

Инфекции на пикочния мехур и пикочопровода

И те заемат своето място в този списък. Тези инфекции причиняват огромна болка и включват следните симптоми:

 • парене
 • чести позиви за уриниране
 • болка в гърба или ниско долу в корема и отстрани
 • кръв в урината
 • висока температура

Тези инфекции не са нищо работа, не са за подценяване и понякога дори самата бременност е предпоставка за повишен риск от инфекция на пикочния мехур или пикочопровод.

Вадене на нерв и корен на зъб

Много хора биха сравнили болката от раждането с болката от зъболекарска работа. Става дума за пространството в центъра на зъба - камерата на пулпа, която е разположена по дължината от корена на зъба до върха му. Зъболечението на зъбния канал изисква квалифицираната намеса на специалист. Вътре в зъба се пробива дупка и нервите под зъба се отстраняват от корена. Запълването на зъба се извършва със специален пълнеж, но болката спира, защото нервите са премахнати.

Макар интензивната болка да спира след отстраняването на корена, има остатъчна болка. Заболелият зъбен канал може да повлияе на всекидневните ви дейности за няколко дни и да изисква прием на болкоуспокояващи. Ако ви се чете още - тук една смела жена отива на зъболекар.

Хирургична операция

Хирургията е очевидно болезнена за повечето хора. Въпреки че някои операции са по-сложни от други, те обикновено включват разрязване на тъкани, мускули или органи, или преместване на вътрешни структури, за да се достигне до частта на тялото, която изисква операция.

Помислете само за сърдечната хирургия, при която гръдната кост (стернум) трябва да бъде срязана и преместена временно (а при някои хора дори завинаги премахната), за да се стигне до сърцето. Можете да си представим, че болката от това ще продължи седмици и може би месеци, и често ще изисква допълнителна терапия.

Лапароскопските операции или безкръвните интервенции са по-малко болезнени от хирургическите, при които се прави по-голям разрез. Макар и при двете да има болка, някои продължават много по-дълго в зависимост от вида на операцията, местоположението на разрез или здравословното състояние на пациента.

Предизвиканото раждане

Номер 8 е предизвиканото раждане. То е източник на такава болка, която може да е много по-интензивна от тази при спонтанното раждане, защото тялото ви е принудено бързо да влезе в родилен режим чрез медикаменти, а не чрез естествен процес.

Може да са необходими и други средства за намаляване на рисковете при предизвиканото раждане. Тези интервенции увеличават болката, дали заради самата процедура, заради това, че ограничават движенията на майката, или поради това, че предизвикват страх у нея. Говорете с доктора и изберете интервенция, които намалява или облекчи тези странични ефекти.

Методи за облекчаване на болката при раждане

И след като ви изсипахме 8 адски болки, имаме нещо положително за финал. Добрата новина е, че има много начини да се справите и облекчите болката по време на раждане. Например:

 • релаксация
 • движение
 • вода
 • медикаменти
 • епидурална упойка

Няма "правилни" и "грешни" избори, а единствено "личен избор и предпочитания".

Следващият път, когато си помислите, че раждането е най-болезненото нещо на света, спрете и се замислете. И прочетете тези 8 по-болезнени неща. Припомнете си, че родилната болка трае само временно, обикновено не продължава няколко дни и не оставя трайни последствия (в нормалните случаи).

Напомнете си, че техниките за справяне с болката по време на раждането са повече от тези при счупена кост и че раждането е по-предвидимо от камък в жлъчката или бъбреците - както и че изходът е много по-щастлив и радостен.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross