fbpx
Трети триместър

7 неща, които да имате предвид при избора на име на бебето

16 май 2024
Pexels


Един от най-сложните въпроси по време на бременността е да се избере име на бебето. Подобни важни решения неведнъж са ставали повод за кавги и трайни семейни конфликти и са засенчвали така вълнуващата новина за появата на новия член в семейството.

В Happiestbaby.com дават идеи как да подходим към тази толкова съществена тема.

Какво се крие в името? Всъщност много… да дадете име на детето си може да се окаже една от най-трудните части на бременността (освен самото раждане, разбира се). Помислете какво е важно за вас, когато давате име на бебето си. Искате ли нещо уникално, традиционно или търсите нещо между двата варианта? Въпреки че никой освен вас не може да избере идеалното име на бебето ви, ето някои полезни съвети за това какво да вземете предвид, когато му го давате.

Може ли името на бебето да расте с него?

Вярно е, че давате име на бебе… но е важно името, което сте избрали, да може да расте заедно с него и след като навърши пълнолетие. Някои имена са наистина сладки за бебета, но си представете как звучат за възрастен човек.

За да разберете как стои въпросът с избраното от вас име, започнете да го произнасяте на глас. Представете си как би изглеждало това име в молба за работа.

Ако пък изборът на официално име, което ще подхожда на детето ви в неговата зряла възраст, ви се струва твърде строго за бебе, то винаги можете да използвате сладки прякори, докато то е малко.

Колко популярно е избраното от вас име на бебе?

Случвало ли ви се е да чуете някой да извика името ви в претъпкана стая, но да не говори с вас? Това може да се случи с вашето дете, ако изберете популярно име. Но не се притеснявайте: има много информация за най-предпочитаните имена на деца. Вижте къде се нарежда избраното от вас име в списъка на Националния статистически институт.

Все пак не обръщайте прекалено внимание на тази подробност. Интересното при съвременните тенденции в избора на име е, че малцина кръщават децата си с най-популярните имена. И ако Ема е най-предпочитаното име за момиче в САЩ през 2018 г., то е дадено само на 1% от новородените момичета през 2021 г. (Имайте предвид също, че имената стават популярни, защото са обичани!)

Искате ли уникално име за бебето си?

В противоположния край на спектъра, някои родители може да открият, че искат напълно уникално име за своето бебе – именно, за да избегнат популярността. В този случай отново е полезно да се провери списъка с имена в Националния статистически институт, за да видите къде се нареждат избраните от вас имена.

Когато става въпрос за уникален подход, може би ще искате първо да го изпробвате. Отидете в някое кафене и дайте на бармана името, което сте избрали. Как звучи то, когато го извикат? Дали го произнасят неправилно? Правилно ли е изписано?

Да "усетите" името е лесен начин да откриете дали детето ви може да има трудности по-късно в живота си с нещо "твърде" различно. Все пак няма нищо срамно и в това да бъдеш оригинален.

Искате ли да почетете член на семейството с името на вашето бебе?

Чудесен вариант да отдадете почит на вдъхновяващ член на семейството е да предадете името му. Беше ли баба ви Елизабет любимият ви човек, докато растяхте? Отдайте ѝ почит, като кръстите бебето си на нейното име. Друг начин да продължите фамилното име е да изберете такова, започващо с първата буква на името на човека, който е бил важен за вас.

Харесват ли ви всички възможни прякори?

Обичате името Маделин, но мразите прякора Мади? Може би трябва да помислите за друг вариант… или не! Винаги можете да насочите приятелите и семейството си към използване на пълното име на бебето или на предпочитаното от вас прозвище - просто го направете от самото начало, за да им създадете навик. Не забравяйте, че е добре да поправяте и хората, които наричат бебето ви с друг прякор. Чакате да се роди Теодор, когото дядо ви вече нарича Теди. Внимателно му кажете, че ще се казва Тео или Теодор, а не Тед или Теди.

Съгласни ли сте с партньора си за името на бебето?

Достатъчно трудно е да намерите име, което да ви харесва, да не говорим за такова, което да се хареса и на двамата с партньора ви. Но е важно да сте на едно мнение, когато става въпрос за името на най-новия член на семейството. Ако се затруднявате да вземете решение, помислете за компромисен вариант: единият от родителите да даде името на първото бебе, а другият - на второто.

Бихте ли искали за себе си името, което сте избрали?

Поставете се на мястото на бъдещото си бебе! Запомнете: Давате име на своето дете за целия му живот… Бихте ли искали и вие да носите името, което сте му избрали?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross