fbpx
от 0 до 3 години

6 странни (и понякога гнусни) навика на малките деца 

18 юни 2024

Малките деца или т.нар. „тодлъри“ са интересни индивиди. Възрастта между 1 и 3 години обикновено наричаме „ужасен“, „непоносим“ и „пубертетски“ период. (Не че след това става по-леко.) И съвсем нормално, този важен, но и изнервящ период от развитието на едно дете идва със своите… странности.

Днес ще си говорим за всички онези неща, които вашето малко дете прави, а вие стоите и се питате „Сега това нормално ли е?“, „Трябва ли да се обърна към специалист?“, „Какво му става на това дете?!“. 

И спокойно. Нищо му няма на това дете – просто така му харесва.

Удря си главата

Ако детето ви си удря главата в стената, рамката на леглото или на някое друго негово любимо място, със сигурност го прави с причина. Може да ви изглежда странно, но е доста разпространено. Близо 20% от бебетата и тодлърите го правят! Докато бебетата най-често си удрят главата, за да се успокоят и да заспят или пък, за да покажат раздразнение, то малко по-големите деца обичат да привличат внимание по този начин. Също така изразяват яд, раздразнение, възмущение и се опитват да контролират ситуацията. Могат да го правят и ако изпитват някаква болка.

Смуче си палеца

Знаете ли, че бебетата си смучат палеца още в утробата? Много е сладко, когато малкото ви бебе го прави, за да се успокои, но ако детето ви вече е пораснало и продължава с този навик, е нормално да се запитате кога ще спре. Децата обикновено смучат палците си, когато са уморени, стресирани, болни или се случва някаква голяма промяна в живота им. Могат да използват този навик и при заспиване, както и за успокоение. Обикновено децата израстват този навик до 6-годишна възраст. Хубаво е да не продължава по-дълго, защото може да навреди на зъбите им.

Бърка си в носа

Това може би е сред най-дразнещите (и гнусни) навици. Не изглежда никак добре отстрани и дори се смята за невъзпитано. Истината е, че в повечето случаи е знак за скука или тревожност. Децата, които имат алергии, си бъркат в носа по-често. Може да се случи и при определени атмосферни условия – ако е въздухът в стаята е прекалено сух или горещ.

Гризе си ноктите

От всички странни навици на малките деца, този е най-вероятно да се задържи доста напред във времето и да го имат дори като възрастни. Обикновено е знак за стеснителност и тревожност и е начин на детето да се справи с притеснението си. Може да се случва несъзнателно или детето да го прави в определени стресови ситуации. 

Използва биберон

Не е съвсем необичайно за вече ходещи и говорещи деца да използват биберон. Както може да се досетите, биберонът е техният спасител в стресови ситуации. Все пак трябва да обърнете внимание на този навик, ако продължава твърде дълго, защото е доказано, че продължителната употреба на биберон, може да доведе до говорни проблеми, по-чести ушни инфекции, както и до проблеми със зъбите.

Лоши думички

Проговорят ли веднъж, някои деца просто не се спират. Но понякога казват неща, които не ни се иска да чуваме от сладките им усти. Но не се тревожете – децата просто повтарят това, което чуват и на тази възраст не влагат негативен смисъл в думите си. По-скоро искат да привлекат внимание и да изтръгнат някаква бурна реакция от вас. 

Вяра Иванова

Отговорен редактор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross