fbpx
Новини

6.4 млн. долара обезщетение в дело за отмъщение

16 май 2018

За съжаление, злоупотребата с интимна информация е повсеместно разпространена. Често срещана ситуация е тази на несъгласувано целенасочено споделяне на лични материали, често с еротично или порнографско съдържание, с цел отмъщение. В основата на действието е нарушение на неприкосновеността на личния живот и е необходимо то да бъде санкционирано като такова, след като няма съгласие за разпространение от страна на потърпевшия. В обаче САЩ законът малко по малко настига технологиите – New York Times съобщават за случай, в който жена получава 6,4 млн. долара – едно от най-големите обезщетения за отмъщение чрез споделяне на интимно съдържание.

------

След като жена от Калифорния и нейният партньор слагат край на връзката си през 2013 г., той започва да публикува нейни снимки и видеоклипове с интимно съдържание в сайтове за порнография и да се представя за нея в онлайн форуми за запознанства, като заплашва, че ще направи живота ѝ „толкова нещастен, че да иска да се самоубие“.

Непознати ѝ изпращат вургарни съобщения и имейли, а някои казват, че са на път към дома ѝ, което кара жертвата да се страхува за живота си.

През 2014 г. жената, която е включена в съдебни процедури за защита на самоличността, съди бившия си приятел – Дейвид К. Елам II – в Окръжния съд на САЩ в Калифорния, за да го спре. Необходими са били четири години, докато на 4 април съдът отсъжда в нейна полза 6.4 милиона долара обезщетение – една от най-големите присъди за отмъщение чрез споделяне на интимно съдържание.

Случаят представлява битка в епоха, когато двойките споделят помежду си интимни снимки и видеоклипове онлайн, а след това се разделят. Той също така подчертава сложната мрежа от държавни и федерални закони, които адвокатите трябва да навигират в случаите на отмъщение чрез споделяне на интимно съдържание.

Законът в тази област не е съвършен и е така от известно време“, казва Елиса Д'Амико – адвокат, специализиращ в областта на неприкосновеността на личния живот и злоупотребите в интернет – която работи по делото. „Той изостава от технологиите“, добави тя.

Калифорнийското дело е едно от първите, заведени от Юридическия проект за граждански права на киберпространството – инициатива, започнала през 2014 г. от адвокатска кантора от Питсбърг K&L Gates, за да се противопостави на онлайн тормоз и несъгласувано публикуване на интимни материали, често включващи бивша партньорка или съпруга. Д'Амико, в офиса на фирмата в Маями, е ръководител на инициативата.

Повечето щати имат закони, които могат да бъдат използвани за решаване на порнографски отмъщения, но те значително се различават едни от други. В това число се включват закони против криминално вмешателство в личния живот, воайорство, представяне под чужда самоличност или измама, тормоз и преследване.

На федерално равнище процедурите за действие включват нарушаване на авторски права и искове за компютърни измами и злоупотреби, съгласно Without My Consent – неправителствена организация, която се бори срещу онлайн инвазията на неприкосновеността на личния живот и представя правните средства за защита, които са възможни във всичките 50 държави.

В случая жената от Калифорния вече е имала авторско право върху изображенията със сексуално съдържание, които е споделила с г-н Елам, защото ги е направила сама. Но когато той започва да ги публикува без нейно съгласие, тя регистрира собствеността си, което е предпоставка за нея да търси обезщетение по федералните закони за авторското право, каза г-жа Д'Амико.

„В много случаи е по-лесно за жертвата на отмъщение чрез сексуално съдържание да премахне снимки на себе си и ответната страна от уебсайта, ако притежава регистрация за авторски права“, казва Сет А. Голд –водещ адвокат по делото.

Решението включва 450 000 долара за нарушаване на авторски права, 3 млн. долара за тежки емоционални травми и 3 млн. долара за други щети, включително преследване и онлайн присвояване на самоличност с намерение за причиняване на вреда.

Г-н Елам, който се твърди, че е изпратил някои от уличаващите материали до познати на жената, както и адвокатите му, не са намерени за коментар.

В най-малко 36 щата съществуват закони, които санкционират несъгласуваното разпространение на интимни изображения – национална мозайка от различни стандарти и наказания за дейност, която надхвърля границите.

„От гледна точка на жертвата може да бъде изключително трудно да се разбере“, каза Кристин М. Ганиър, адвокат и член на борда на Without My Consent. „Снимката е в интернет, така че вредата се случва на различни места“.

Калифорния, например, има закон за порнография без съгласие, който налага глоби, каза тя. Законът е бил използван в случай, в който бивш модел на Playboy е бил осъден на обществено полезен труд през 2017 г. за тайно заснемане на гола по-възрастна жена във фитнес зала в Лос Анджелис и след публикуване на снимката онлайн.

Законодателите се опитват да запълнят пропуските във федералния закон. През 2016 г. представителката Джаки Спейър, демократ от Калифорния, въведе Закон за защита на неприкосновеността на личния живот. Една двупартийна втора версия, наречена Enough Act, беше представена в Камарата и Сената през миналия ноември.

„Продължаваме да получаваме подкрепа и да говорим със съответните комисии за следващите стъпки“, казва Джош Конъли, началник на кабинета на г-жа Спейър. „Разглеждаме това като нарушение на неприкосновеността на личния живот, каквото мислим, че е. Това е в основата на нарушението, а не какво е намерението на индивида“.

Инициативата K & L консултира хиляди жертви на сексуален кибертормоз от самото начало, казва Елиса Д'Амико. През 2017 г. двойка в района на Сиатъл получава 8,9 милиона долара обезщетение, защото мъж от Аризона си е позволил да изпрати на техни познати сексуални изображения, които двамата са споделили онлайн с него.

Много пъти хората се ангажират с обвиняване на жертвите“, казва Д'Амико. „Но когато изображенията се споделят в границите на лична връзка, има право на поверителност“.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross