И аз съм човек

59% от момичетата у нас не качват своя снимка без одобрение от приятелка

17 ноември 2021

Ако инвестирате два часа в разглеждане на Инстаграм профили на младежите по света и у нас, едва ли ще останете с впечатлението, че те имат проблем със самочувствието и увереността. По-вероятно е да свиете перки и да си спомните вие на какво приличахте, когато бяхте на 19 години (което не е за разправяне) и след това да отминете към по-важни задачи. Но чакайте, чакайте, не бързайте толкова, защото се оказва, че самочувствието на същите тези младежи Е важен въпрос, върху който се налага да спрем за малко.

Според глобално проучване на Dove заради притеснения от това как изглеждат 8 от 10 подрастващи спират да се виждат с приятелите и семейството си; 7 от 10 нямат смелост да изразят открито мнението си и 7 от 10 дори поставят здравето си в риск, като пропускат хранения и избягват посещението при лекар.

Я пак погледнете снимките в Инстаграм? Можете ли да си представите, че много от днешните момичета не харесват външния си вид и това има огромно влияние върху всекидневието им? През пролетта ви разказахме, че 50% от момичетата не могат без филтри във Фейсбук и Инстаграм, а сега продължаваме да дълбаем в темата.

Високи проценти ниско самочувствие

Според данни от проучване в България, 62% от момичетата на възраст 10-17 използват филтри; 56% от момичетата на възраст 10-17 използват приложения за редактиране на снимки; 59% имат нужда от одобрението на приятелка, за да публикуват снимка, а 73% от момичетата биха взели решение да не публикуват снимка, ако не изглеждат достатъчно добре на нея. 

Заради този световен проблем, през 2004 г. Dove стартират своя SELF-ESTEEM PROJECT, който има за цел до 2030-та година да помогне на 250 милиона млади хора да изградят самочувствие и увереност по начина, по който изглеждат.

По данни от различни изследвания, външният вид предизвиква най-много тревожност у поколението Z (хората, родени между 1996 и 2009) и представителите на това поколение, които притежават някакво социално влияние, знаят идеално кои филтри да използват, за да изглеждат максимално добре. T.e  – с по-големи очи, по-гладка кожа, по-тънка талия и т.н. промени, които нямат много общо с реалния им вид.

Ниското ниво на увереност по отношение на външния вид засяга огромен процент от младите хора от това поколение – 45% от тях признават, че се притесняват от външния си вид, а това пък ги възпрепятства да бъдат най-добрите версии на себе си – в здравословно отношение, в отношенията с приятели и в представянето им в училище.

Външният вид – най-голямото притеснение за поколението Z

За да разберете колко много се притеснява Z поколението от външния си вид, ще ви кажем, че това притеснение е по-голямо от притеснението къде ще работят и дали ще изкарват пари. В числово изражение 8 от 10 момичета (в света) с ниска телесна увереност се отказват от важни житейски дейности като срещи и ангажименти с приятели поради... сещате се. Поради притеснение от това как изглеждат.

Всичко това звучи наистина притеснително и ето къде се намесва проектът на Dove, които вярват, че младите хора не трябва да си пропиляват възможностите и да губят потенциала си заради притеснения от това как изглеждат.

Екипът на бранда обединява усилия с водещи експерти и партньори – психолози, експерти в областта на здравето и визията на тялото, и започват да организират уъркшопи и да създават обучителни ресурси, които помагат на младите хора и техните родители, настойници и роднини вече над 15 години.

Програмата

Тази година България също се присъедини към Dove self-esteem program и бързо навакса с работата. С помощта на „Академия за родители“ и с подкрепата на МОН бяха проведени близо 40 обучения за подобряване на самочувствието сред повече от 800 ученици в училища из цялата страна – онлайн и присъствено в зависимост от обстановката към дадения момент.

Родителите (около 7000 души) също бяха включени в обученията в 8 специални уебинара, от които те чуха как могат да подпомогнат изграждането на адекватно самочувствие у децата си. 

Всички обучителни ресурси в програмата са със свободен достъп за сваляне на адрес  www.dove.com/bg/selfesteem, така че силно ви насърчаваме да го направите.

Сред тях ще намерите колекция от статии и активности, които покриват всички проблемни теми – от натиска на връстници, общество и медии до подигравките и тормоза в училище. В тях ще намерите и контролен списък с действия, които да ви помогнат в разговорите, за да идентифицирате ключовите проблеми, водещи до ниското самочувствие у децата ви.

Също така - училищни ресурси, насочени към 11-14-годишни деца, създадени специално, за да подпомагат училищата по пътя им към изграждане на положителна увереност у децата по отношение на външния им вид. Всяка сесия е създадена с експерти и е доказано, че повишава самочувствието и доверието у младите хора. 

Сесиите продължават около 45 – 60 минути и включват планове за уроци, презентации и работни листове – всичко, от което се нуждае един учител, за да проведе своя семинар за увереност в тялото. 

На тенденцията момичетата да имат все по-ниско самочувствие под натиска на „перфектната“ красота в социалните мрежи Dove отговаря и с филм, наречен Reverse Selfie ("Изкривеното селфи") – продукция, която посочва най-големите последствия от дигиталното самоизкривяване.

Неговата цел е да разкаже на колкото може повече хора за наличните безплатни инструменти за родители и наставници, разработени в Dove self-esteem програмата, които могат да помогнат на децата да се ориентират в своите преживявания в социалните медии.

Защото истината е, че живеем във време, в което програмите за редактиране на изображения, които навремето бяха достъпни само за специалисти, в момента са в ръцете на 11-годишни момиченца. И това не ги прави щастливи и уверени, а точно обратното – неуверени, свити и с ниско самочувствие. Малки момичета, които правят от своята стая снимачна площадка и целият им живот зависи от качеството и социалното одобрение на една тяхна снимка.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross