fbpx
И аз съм човек

50 нюанса червено

9 ноември 2017

За феновете на „Петдесет нюанса сиво“ на E. Л. Джеймс има много запомнящи се сцени от книгата, които ще ги радват, когато ги видят на голям екран (например запознанството на главните герои Ана и Крисчън, посещението ѝ в железарията, първата им нощ в Червената стая на болката). Има обаче една сцена, която читателите няма да видят над кутия с пуканки в киното – макар че сме убедени, че феновете няма да се разстроят много от липсата на екранизация точно на тази случка.

ВНИМАНИЕ! СПОЙЛЕР! Става дума за сцена от книгата, в която Крисчън вади тампона на Ана, която е в цикъл, за да правят секс. Режисьорът на филма казва, че дори не са обсъждали екранизацията на тази сцена, понеже по същество тя няма стойност за историята.

Разбираме, че сцената не е важна за 50-те нюанса сиво, обаче житейската ѝ стойност като нещо, което описва всекидневието на не една и две жени, е голяма и затова си заслужава да се говори по темата.

Няма да ви караме да вдигате ръце, за да не стане гора, но мислено кимнете, ако и вие някога сте си задавали въпроса:

Мога ли да правя секс по време на цикъл? Безопасно ли е? Дали на мен и на партньора ми ще ни хареса?

Нали? И на вас се е случвало?

Поровихме се в интернет за мнения и отговори на тези въпроси и споделяме с вас обобщената информация.

Доколкото разбрахме от прочетените статии, докторите не виждат проблем в секса по време на менструация. Ако жената се чувства комфортно, това че е в менструация не бива да кара двойката да прави принудителна пауза в сексуалния си живот. Напълно естествено и безопасно е и за мъжа, и за жената.

Най-голямото притеснение - това от омазани чаршафи - се решава с хавлиена кърпа, която жертвате само за тази цел и поставяте под себе си. Алтернативата е да изпозлвате банята не по предназначение. Ако след сексуалния акт видите тъмночервени или кафеникави петна кръв, няма място за притеснение – това е по-стара кръв и клетки, които се отделят от лигавицата на матката, което е напълно нормално.

Можете да ползвате и презерватив, ако това ще ви даде допълнително усещане за комфорт. Най-малкото почистването после е по-лесно – и за вас, и за партньора ви. Сексът в мисионерската поза, когато жената лежи по гръб, също е начин да минимизирате потенциалните петна по чаршафа.

Ето и жще една добра причина да ползвате презерватив - ако не сте категорично сигурна в сексуалното здраве на партньора си. Шийката на матката е по-отворена през това време на месеца, за да позволи на кръвта да премине, и това увеличава риска от инфекции и болести, предавани по сексуален път при небезопасен секс.

Случва се жените, които правят секс по време на менструалния си цикъл, да са разсеяни от мисълта за цикъла и да не се вглъбяват напълно в това, което се случва с тях в този момент. Докато мислят за кървища, петна и си представят сцени от американски психотрилър с масови убийства, настроението за секс няма да дойде.

Важно е да знаете, обаче, че докато нивата на естроген и тестостерон са ниски в първия ден от цикъла, към третия ден те се увеличават значително, което означава, че е напълно възможно по време на цикъл да се възбуждате по-лесно, по-бързо и интимните ви части да са по-чувствителни.

Може идеята да асоциира противоречиви емоции, но допълнителният поток от течности във вагината ви действа и като лубрикант по време на секс, което увеличава удоволствието. Според едно проучване, оргазмът облекчава менструалните болки и неприятните усещания от тежко ПМС.

Същото важи и за партньора ви. Повечето жени са убедени, че партньорът им ще е погнусен от цикъла им. Реалността обаче разкрива, че човекът, който казва „не“ на секса по време на цикъл, не е партньорът, а жената в цикъл.

Всяка двойка е различна, разбира се, и тези от вас, които имат по-открити отношения помежду си вероятно  могат да обсъждат и тази тема в комфорт. Съветваме ви да повдигнете въпроса тактично и да разберете какво мисли половинката ви за секса по време на цикъл, но, по възможност, не когато вече пристъпвате към секса, а вие сте в най-пиковия момент на цикъла си. Повечто хора не обичат изненадите.

Хомосексуалните ни приятелки вдигат ръка, за да ни напомнят, че вагиналното проникване не е задължително за качествения женски оргазъм. Клиторната стимулация с ръка например може да е не по-малко вълнуващо сексуално преживяване.

Много е важно да не забравяте, че по време на менструация пак можете да забременеете.

Това е един от най-често срещаните митове, на които много жени все още разчитат.

Особено ако цикълът ви продължава повече от седмица, е напълно възможно овулацията да съвпадне с менструацията. Използваме случая да ви напомним също и че веднъж попаднали в тялото на жената, сперматозоидите са жизнеспособни между 3 и 5 дни.

Надяваме се да сме отговорили на някои ваши въпроси. Най-важното е, че докторите казват, че сексът по време на менструация е напълно естествен акт и е безопасен за двамата партньори. Така че, най-важното е да се чувствате комфортно един с друг и да не се притеснявате!

P.S. И едно напълно професионално и важно допълнение от Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП):

"На жената ѝ идва мензисът, а не цикълът. Менструален цикъл е периодът от първия ден на менструацията до последния чист ден и трае обикновено около 28 дни. У нас, поради неудобството от изричането на тези думи, се ползва евфемизмът „Дойде ми цикълът” вместо „Дойде ми мензисът.” Важно е да се знае, че по време на мензис се променя киселинността на влагалището. Средата става по-алкална и млечнокиселите бактерии на Дьодерлайн, които подкиселяват влагалищния секрет и са полезна бариера срещу проникването на някои микроорганизми, са с намалено въздействие. Затова е важно да се ползва презерватив - не толкова за да предпазим пениса от кръвенистия секрет, колкото да предпазим жената от възходяща инфекция".

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross