fbpx
Раждане

5 вида мъже пред родилното

28 юли 2021

Как изглеждат мъжете пред родилното? Ето това се пита Диляна Сакалиева малко преди да роди. То какво ли не му минава през главата на човек малко преди да роди, така че сигурно е нормално да става посред нощ и да се чуди какво ли правят мъжете, докато жените им раждат.


Какво е раждането, какви са емоциите, колко по десетобалната е болката, къде изобщо се намираме в тия часове ли, векове ли... Времето е условно, размито, часовникът е враг. Какво ли изживява тогава човешкото същество от мъжки пол, което чака пред родилното, макар да не знае къде се намира? 

То за жената е ясно. Няма какво да я коментираме тука, ще се оправи. Ама това крехко, чупливо и ранимо като сърна същество отвъд вратата какво да го правим? 

И така, някъде между осмо и девето ставане до WC между 2:00 и 2:35 през нощта, стената срещу мен (нали наляво се лежало) ми подсказа да групирам поведенческите модели на мъжете пред родилното. И ето какво "родих" преди моето раждане. 

Стресирана кошута

Представя си как жена му, крехката 40-килограмова някога Петя, на галено Фифи, тъне в кръв, обкована и разпната на петолъчка в коридора на родилно отделение за назидание на другите, дръзнали да раждат. 

След няколко потни минути в тези мисли, Кошутата припада сковано и категорично в йога поза и те това е. Събужда се, за да запишат юнака в първи клас.

Нетърпеливото 3-годишно

През 2 минути звъни на вратата и пита: "Какво стана? Роди ли се? Как е жената, да няма проблем?..."

На 12-то позвъняване изнервена сестра излиза и го облича в бяло, навира му калцуни, шапка, полива го с 12 литра дезинфектант, а оно си пита ли, пита...

Вкарва го при жена му и... тишина. Край с въпросите. Възедричката сестра го сгъва без грам съпротива и прибира в един гардероб, някога част от русенското обзавеждане на болничните стаи. Изваждат го за изписването. 

Аз съм над нещата

Седи си и цъка на телефона, чете си спортните новини, звъни да запази места в заведението да черпи довечера тайфата.

Излиза докторът, Аз-съм-над-нещата става бавно, още по-бавно се придвижва към него и поема списъка с необходими неща за майката и трите бебета. Следват секундите, в които Над-нещата осъзнава, че е баща на 3 бебета.

Скоростта оттам насетне се променя толкова бързо, че маската на доктора изхвърча през прозореца на 9-ия етаж, а Над-нещата е вече по стълбите надолу и успява да я хвана на излизане. После всичко се случва на забързан каданс до следващия ден, когато се оказва, че не неговата жена е родила тризнаци. 

Ами стават и грешки в бързината. 

Грижовното мече

Държи ръката на жена си от самото начало, бърше нежно потта от лицето ѝ, шепне ѝ (докато ушите ѝ още не са заглъхнали от напъни) колко много я обича, колко е красива, как се гордее с нея. 

Жената му набива супер бърза и силна глава, защото така да не ѝ е до романтични лиготии в момента. Грижовното мече е упоено до самия край на родилните мъки. 

Докторът

Акушер-гинеколозите също стават бащи, колкото и извратено да звучи. Деветте месеца от бременността на щастливката преминават основно в обучения, четене на анатомия на всичко живо от едноклетъчните насам, гледане на "Д-р Хаус", "Д-р Куин Лечителката" и "Анатомията на Грей".

При самото раждане родилката е толкова добре подготвена, че направо мре от скука. Моли само за модно списание и ако не е нахално - някакъв филм с Том Круз. 

След раждането Докторът влиза при жена си и тя му дава най-подробно отчет, след което и двамата нямат ни най-малка представа какво ще го правят това отроче, понеже ни един от тях не е неонатолог.

След изписването Докторът записва паралелно: неонатология, педиатрия, детска психология и логопедия. В свободното си време обучава жена си. 

Споделете статията
cross