fbpx
Животът с деца

5 неща, за които майка ми НЕ ме предупреди, преди да имам деца

14 юни 2024

Майките ни предупреждават за много неща. „Не пипай там“, „Ще паднеш“, „Ще се нараниш“. Така са устроени, заложено им е в ДНК-то. Ставаш майка и започваш да носиш със себе си цяла торба с предупредителни знаци. Защото го обичаш това дете и не искаш да го видиш наранено. В пряк и в преносен смисъл.

Но има някои неща, за които майка ми не ме предупреди, преди самата аз да стана майка. А ми се искаше. И не за друго, а просто защото щеше да ми бъде по-лесно чисто емоционално. Защото никой никога не може да те подготви истински за момента, в който ще станеш родител. Но е хубаво да имаш малка преднина. 

Ето и кои са нещата, за които майка ми пропусна да ме предупреди, преди самата аз да имам деца:

1. Колко много ще ги обичам

Ами не го вярвах. Не можех да си представя, че ще обичам толкова силно. Толкова чисто. Толкова безкористно. Дъщеря ми се появи и разби на пух и прах всичко, което си мислех, че знам за обичта.

Тя ми показа какво е да обичаш някого толкова много, че да си готов на абсолютно всичко за него. Бих намерила и подстригала еднорог собственоръчно, ако дъщеря ми го пожелае!

2. Колко много ще искам да приличам на нея

Поне веднъж в живота си сте си казвали, че не искате да приличате на майка си. Може би в тийнейджърските години или в моменти, в които сте смятали, че не е права за нещо.

Но нещата рязко се променят, когато самите ние станем майки. Никога не съм искала да приличам повече на майка си, отколкото в момента, в който се прибрах от родилното. Да съм толкова спокойна, нещата да ми се получават естествено. Да знам какво да го правя това ревящо парче месо, а не да го гледам подозрително и да не знам как да го гушна. Исках да целувам земята под краката на майка ми и да бъда поне наполовина толкова добра.

3. Колко ще се тревожа за всяко малко нещо

„Защо киха“, „Защо мига така“, „Какво е това петънце по кожата ѝ“, „Защо не се усмихва“, „Защо се усмихва толкова много“, „Диша ли“. Не бях подготвена, че ще се притеснявам толкова за неща като цвят и консистенция на изпражнения, количество на повръщано и грамове изядена храна.

Мамо, не знам как си оцеляла при това напрежение, защото аз имам чувството, че главата ми ще се пръсне всеки момент. Но майчинството е това – работа под напрежение!

4. Колко ще се съмнявам в себе си

Не бях подготвена колко неподготвена ще се чувствам. В един момент си голям и зрял човек с професия и някакви постижения зад гърба си, а в следващия си рошаво същество по пижама, което не знае как да си накърми, облече и разходи детето. 

5. Каква странна амнезия ще получа

Винаги съм казвала, че си падам малко злопаметна и помня като слон. Но детето ме дари с уникалната способност да забравям някои лоши и тежки моменти и да си спомням с умиление само за хубавите.

Сигурно това е подлият трик на природата, за да ни подмами да се навием за второ или пък трето дете. Но е факт, че майките забравяме и си променяме малко историите в главите, за да изглеждат не толкова като хоръри, а повече като приказки.

Вяра Иванова

Отговорен редактор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross