fbpx
Животът с деца

5 неща, с които децата ще ни запомнят

10 април 2017


Ние, родителите, имаме навика да се стресираме за маловажни неща. Децата ни едва ли ще запомнят всеки детайл от декорацията у дома или как перфектно е изглеждала градината, или дали хладилникът ни е бил луксозен, или дали прозорците са били блестящо чисти. Затова пък, според семейството на Дейв и Ашли Уилис, които имат четири момчета, следващите пет неща са наистина важните за формирането на хубави и мили спомени у децата ни. Двамата са които са направили нещо като списък за това какво е важно да запомнят децата от живота си с нас и са го публикували тук. И така...

5 неща, които децата ви ще помнят за вас (в случайна подредба):

Случаите, в които сте ги накарали да се чувстват в безопасност (и моментите, в които са се почувствали застрашени)

В сърцето на всяко дете има ранимост и потребност от защита. Детето ви ще запомни вечерите, в които сте пъдили чудовищата под леглото му или сте го гушкали, когато е сънувало кошмар, но ще запомнят и моментите, в които гневът ви е бил чудовището, от което се боят. Децата ни ще ни виждат ядосани понякога, защото това е част от живота, но е добре да превърнете в своя мисия това да карате децата ви да се чувстват в безопасност и на сигурно място винаги, когато са с вас.

Моментите, в които им дарявате цялото си внимание

Децата измерват любовта ни основно по вниманието, което им отделяме. Моментите, в които спирате да правите, каквото правите, за да участвате в детско чаено парти или да излезете навън да похвърляте топка с тях или да поскачате на батут, ще са спомените, които сърцето и умът им ще запечатат завинаги. Отделете време за малките неща с децата, защото в крайна сметка именно малките неща са най-важните.

Начинът, по който общувате с партньора си

Децата ни оформят вижданията си за любовта до голяма степен на база как ние се отнасяме към съпругата или съпруга. Стремете се да поддържате брак или връзка, които биха накарали детето да е въодушевено от идеята някой ден да има смислена и удовлетворяваща връзка. Вдъхнете им увереността, която идва от това да виждат мама и татко да се отнасят един към друг с обич, грижа и уважение.

Похвалите и критиката ви

Детското сърце е като мокър цимент и впечатленията, които то трупа в ранните си години, се утвърждават и втвърдяват с времето. Децата градят личността си, както и способностите и самооценката си, основно върху думите, които им казвате в ранните години. Част от ролята ни като родител е да поправяме и дисциплинираме, но дори и когато се карате на детето или коригирате поведението му, думите ви трябва да са пълни с обич, окуражаване и градивна критика.

Семейните традиции

Децата обичат спонтанността, но също така изпитват и дълбока нужда от предсказуемост. Те ще запазят свиден и топъл спомен за „традициите“, които създавате, без значение дали това е вечер на филмите през седмицата или семейна вечер на игрите, място, на което ходите на семейна почивка, как празнувате рождени дни и специални събития или всякакви други специални традиции. Съзнателно подберете и създайте и традиции, които искате детето ви да предаде на своите деца някой ден.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross