fbpx
И аз съм човек

5 невероятни факта за майчинството

27 май 2017

Почти всички страни честват Ден на майката, но на различни дати. У нас се отбелязва на 8 март, когато е и Международният ден на жената, защото явно по подразбиране всяка жена е И майка, и обратното. На 25 март, Благовещение, обаче е Денят на майката според християнския календар (и според календара на Майко Мила!) - тогава идва благата вест, с която Архангел Гавриил известил Дева Мария, че ще стане майка на Божия син.

Всички тези празници отдавна минаха в календара, но никога не е късно да отбележим колко е яко да си майка чрез някои интересни факти за майките, бебетата и връзката между тях.

Бебетата са ни кръстили така

На български думата е „мама“, както и на мандарин, и на испански, на исландски...На английски думата е „mom”, на пенджабски е „ma”, на иврит е „em”, a на виетнамски – “me”. Забелязвате ли нещо интересно? В тази дума няма нищо случайно – един от първите звуци, които бебето произнася звучат като производно на „мама“ и затова почти всеки световен език е използвал този звук за съзтавянето на дума за майка.

Мама държи детето изкъсо

Никога не сме твърде далеч от майките си. По време на бременност, майката и детето си разменят клетки посредством плацентата. В някои случаи, тези клетки се задържат в тялото на майката в продължение на години. Никой не знае дали клетките имат някакъв ефект върху тялото на майката, въпреки че някои учени смятат, че те причиняват или предотвратяват автоимунни заболявания.

Бебето може да промени мозъка на майката

Бременността може да причини трайни мозъчни изменения у майката, според резултатите на изследване, публикувано през декември 2011 в медицинския журнал „Тенденции в психологията“ (Current Directions in Psychological Science). По-голямата част на изследването е било с обект гризачи, които са развили нови мозъчни клетки за обоняние по време на бременност. Хората не са гризачи, разбира се, но поне едно образно изследване на мозъка е установило, че новите майки имат повече сиво вещество четири месеца след раждането (въпреки че това е в противоречие с други твърдения, според които мозъкът на бременната жена се свива с 5%). Според някои учени хормоните, които насищат тялото по време на бременността, могат да изменят трайно мозъка по същия начин, както хормоните по време на тийнейджърската възраст спомагат за развитието и израстването на мозъка.

Обсесивно-компулсивно разстройство за чистота

Изследване е установило, че наскоро жените, родили наскоро, са по-склонни да развият симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство, отколкото през останалото време от живота си. Най-често майките развиват ОКР, когато бебетата са на възраст между 2 и 6 месеца. Учените доказват още, че всяка 10-та майка развива тежки симптоми на ОКР поради страх от микроби или от натрапчива мисъл да проверяват бебето непрекъснато, когато чуят шум по бейбифона. За сравнение, само около 2-3% от общото население на света има някакви симптоми на обсесивно-компулсивно поведение.

Майките в древността са се обръщали към божествата за помощ

Днес много бременни и майки се обръщат към религията за помощ и подкрепа. В древни времена жените са били много по-религиозни. В много древни религии е имало божества специално за защита на жените в опасното време на раждането. През 2001 г. в Египет, археолози са открили тухла, гравирана с изображение на Хатор, богиня с глава на крава, която се свързва с раждането и майчинството. Жените са стъпвали с двата си крака върху тухлата по време на раждане. Една от най-почитаните богини на раждането, Месхенет, често е изобразявана като тухла с женска глава. Други божества, свързани с раждането, включват Илития, гръцката богиня на родилните болки, и Фриг, скандинавската богиня, която се грижи за омъжените жени и раждащите жени.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross