fbpx
Новини

38 години ще са ни нужни, за да догоним продължителността на живота в Западна Европа

2 март 2021

Ако здравеопазването ни продължи да се развива с темповете, с които го прави, ще ни трябват 38 години, за да достигнем средната продължителност на живота в развитите европейски държави. Към момента българите живеят средно със 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-развити държави в Европа.

Това обявиха лекари и експерти по време на пресконференция за ускорено развитие на родното здравеопазване, цитирани от dnews.bg. Ако в най-големите държави доплащането за лекарства от страна на пациентите е 5%, в България този процент достига 37.

Ако нашето здравеопазване отчита развитие, то паралелното развитие на системите в големите европейски държави се случва с много по-бързи темпове. Нашата държава отделя по-малко средства за здраве, а българите плащаме повече за здравни услуги, отколкото европейците, бе отчетено на пресконференцията.

Ако България отделя 8% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване, разходът на човек от населението ще достигне около 1200 евро, при 2500 евро в Западна Европа. А в момента средствата, които България отделя, са значително по-малко и те не могат да бъдат обяснени само с това, че икономиката ни е слаба,” каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Държавата ни е най-бедната в Европейския съюз, но въпреки всичко се оказва, че здравната система се управлява толкова неефективно, че българинът е принуден да доплаща до 37% за лекарства.

Това, че се доплаща повече за лекарства в България, се отразява пряко върху придържането към терапията. Защото, на фона на другите разходи за живот, които имат българските пациенти над определена възраст, те са изправени пред избора дали да не се лишат от определени лекарства”, допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова

Експертите направиха сравнение на база развитието на родното здравеопазване от 1960 г. насам.

В България има повишаване на продължителността на живота. Но, ако продължаваме да се развиваме по този начин, ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в петте най-развити държави в Европейския съюз,” каза председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

В заключение експертите посочиха, че инвестиция в здравеопазването, направена днес, носи първите ползи след 10 години.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross