fbpx
Новини

Омбудсманът подкрепя отпадането на матурите за 4-и и 10 клас

26 януари 2021

Диана Ковачева подкрепя исканията на ученици и родители матурите за 4-ти и 10 клас да бъдат отменени, стана ясно от разговора с националния омбудсман в БНТ.

Ковачева приема аргументите, че поради онлайн обучението децата не се чувстват достатъчно подготвени, за да проявят най-добрите знания, които са придобили, цитират dnew.bg.

Според нея рискът за събирането на едно място деца от 4-ти и 10 клас е ненужен, тъй като за самите деца не произтича нищо от тези матури, които на практика оценяват учителите, училището, системата, а не толкова учениците, казва Ковачева.

Тя коментира и дефицитите на онлайн обучението. Имаше проблеми с достъпа до интернет, устройствата бяха недостатъчно, налице е дигитално изключване на много деца. Омбудсманът огласи и жалби за разделяне на децата в паралелки с отлични резултати, със средни резултати и със слаби резултати, което е недопустимо.

Ковачева коментира и матурите за 7-и и 12 клас. Вероятно при тях ще отпадне част от материала. За начина им на провеждане, по думите ѝ, е трябвало също добре да се помисли още през лятото.

"Отново имаме паралелна подготовка, извън училището. Самите училища вървят по своята програма. Изпитите за 7-и и 12 клас са в много специфичен формат – те са за време. Децата трябва да се готвят по него, а училищата не вървят по този начин на подготовка. Не съм съгласна да се въведат т.нар. интегрирани матури, преди да бъде готов самият подход за подготовка."

Националният обмбудсман препоръчва да се проведе много сериозна дискусия за провеждането на матурите за 7-и и 12 клас.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross