fbpx
Ние и детето

30 малки неща, които са от голямо значение за децата

5 юли 2024
Pexels

Понякога най-силно въздействие оказват малките неща. Това важи особено за децата. Да им прочетете допълнителна приказка преди лягане, да им позволите да изберат съставките за семейната пица или да спрете за сладолед след училище може да не е от голямо значение за вас, но да значи много за тях.

Те искат да се чувстват специални, забелязани, обгрижвани и обичани. Когато се отклонявате от обичайното, за да направите нещо допълнително за тях – например да сложите шоколадови пръчици на палачинките, защото им харесва – децата ви вероятно ще възприемат това като допълнително потвърждение, че ги обичате и цените. Те знаят, че се грижите за тях, но подобни моменти просто затвърждават тази истина, като им дават достатъчно поводи за усмивка.

Ако се чудите какво харесват децата, отговорът може да е по-ясен, отколкото си мислите. В Parents.com са изброили 30 съвсем постижими неща, които можете да направите, за да покажете на децата си колко много значат за вас.


Лесни начини да покажете на детето си, че го обичате

 • Ако има произведения на изкуството

Сложете си герданите от макарони, които детето ви е направило. Сложете картините им на специално място. Знайте, че ще се почувства гордо, където и да решите да поставите неговите творби.

 • Измислете си семейно мото

Залепете на вратата на хладилника си семейно мото или девиз и ги цитирайте винаги, когато усетите, че детето се чувства обезкуражено. Познатата мантра гарантирано ще подобри настроението му.

 • Прекарайте качествено време заедно

Ако имате няколко деца, излезте на разходка само с едното. На следващия ден се разходете с другото. (Ако имате 14 деца, ще ви е малко по-сложно.) Можете също така да посетите някое място, което го интересува – кино, работилница за занаяти... Любимият ресторант в близост е чудесен повод за малко сближаване и разговори на четири очи.

 • Оставете им бележки в кутията за обяд

Оставете бележка (и понякога парче шоколад!) в кутиите им за обяд. Можете да му напишете нещо, което ще го окуражи и ще направи деня му по-светъл. Друг път напишете някоя шега или гатанка.

 • Споделяйте интересите им

Независимо дали изграждате свой собствен Minecraft свят заедно с техния или просто си разглеждате гардероба, всяка проява на любопитство към интереса на детето ще го накара да се чувства обичано.

 • Превърнете "не" в "да"

Искате да изненадате детето? Кажете „да“ на нещо, което обикновено е забранено. Например да седне на кухненския плот или да изяде десерта преди вечеря.

 • Превърнете се в търсач на силни усещания

Ако детето ви харесва силните усещания, проявете същия ентусиазъм като него по време на разходките ви в увеселителните паркове. Можете също така да споделяте тръпката на люлките на детската площадка, хълмовете, от които се спускате с шейни или велопътеките.

 • Носете еднакви дрехи

Подарете на детето си гривна или тениска, която да съвпада с вашата. На някои деца много им харесва да са нашето „миниаз“.

 • Не обръщайте внимание на дребните неща.

Може би очаквате децата ви да са подредили стаята си, но понякога можете и да ги оставите на спокойствие, особено в натоварени периоди. Ако стаята им изглежда така, сякаш я е връхлетяло цунами, затворете вратата и оставете „вълната“ да си отиде.

 • Включете ги във видео разговори

От време на време вкарвайте децата във видео чат с баба (или друг любим роднина). Те сами ще разкажат каквото ги вълнува.

 • Оставете ги да се откажат от недотам приятните дейности

Независимо дали става въпрос за футбол, плуване или софтбол, позволете на децата да се откажат от отбора, ако наистина го искат (и са дали най-доброто от себе си). Не забравяйте, че всяко дете има различни интереси.

 • Нека да са мръсни

Позволете на 3-годишното си дете да тупне във всяка локва, която намери, а на 6-годишното да играе в калния двор. Дори и без дъждобрани.

 • Направете нещо специално за тях

Извадете лепилото с брокат и направете картичка за рождения ден на детето. Това ще го зарадва, особено ако възприема получаването на подаръци като знак на любов.

 • Осиновете домашен любимец

Вземете си домашен любимец, който се нуждае от дом – и от детската любов. Ако не сте готови да поемете отговорност за куче или котка, помислете за по-малко животно, например морско свинче или рибка.

 • Оставете ги да са независими

Да се научат на независимост е жизненоважно за малките деца. Дайте им възможност сами да си извоюват мястото на детската площадка, преди да се намесите. По-късно те ще ви благодарят.

 • Попитайте как е минал денят им, но след като са имали възможност да се разтоварят

Ако детето е намръщено и уморено след училище, изчакайте, преди да го попитате как е минал денят му. Винаги можете да получите подробна информация на масата за вечеря.

 • Измислете си забавни ритуали

Семейните традиции дават на децата нещо, което да очакват с нетърпение всяка седмица, месец или сезон. Някои забавни ритуали включват вторниците с пица, неделните разходки с колело, брането на ябълки през есента и т.н.

 • Влезте в ролята на ученик

Много деца обичат да играят ролята на учител. Помолете ги да ви научат на нещо, което им харесва, независимо дали става въпрос за анимационни филми, или рисуване. Не забравяйте след това да отбележите колко добри учители са.

 • Не им спестявайте похвалите

Когато детето ви е близо до вас, прошепнете нещо мило. („Боби се справя толкова добре с рисуването!“ или „Дани има прекрасен глас. Дали да не я запишем на пеене?“) Децата реагират добре на похвала, особено когато тя не им е казана директно.

 • Гледайте небето

Какво по-хубаво от това да е лято и да останете до късно. Погледайте звездите или пък се насладете на пълнолунието. Ще създадете спомени за цял живот.

 • Изкарайте им снимки

Обича ли детето ви да разглежда албуми със снимки? Отпечатайте няколко кадри на приятелите или на семейството, за да имат нещо физическо, което да гледат всеки ден.

 • Винаги ги изслушвайте

Когато детето ви е разстроено или разочаровано, оставете го да се изкаже. Децата имат пълното право да изразят чувствата си.

 • Пригответе забавна закуска

Не е необходимо да чакате нечий празник, за да приготвите фантастична закуска. В произволен делничен ден заредете сутринта с палачинки, може и във формата на сърце.

 • Организирайте танцово парти

Пуснете музика, докато си пишат домашните, и организирайте танцово парти. Нека има бонус точки, ако изберете любимата им песен.

 • Превърнете се в шпиони

Измислете тайно семейно ръкостискане и го изпълнявайте всеки път, когато извършвате определена задача (например отключвате колата или пускате съдомиялната).

 • Оставяйте сладки послания в стаята им

Окачете бяла дъска в детската стая, където можете да си разменяте послания. Може да оставяте на дъската и забавни рисунки, стихотворения или вицове.

След като първоначалния шок на детето ви отмине, ще му хареса да се бие с възглавници насред дневната.

 • Проявявайте сантименталност

За по-малките деца може и да е трудно да си представят своите родители като деца. Споделете стари ваши дневници, снимки или писма. След това поговорете как са се променили времената.

 • Трудни ситуации

Разкажете за моменти от вашето минало, в които сте изпитвали затруднения или тъга и не сте можели да се справите с дадена ситуация. Така те ще усетят, че е съвсем нормално невинаги да се чувстват силни и можещи.

 • Позволете им да мързелуват

Мързелуването често изглежда стряскащо в очите на родителите. Сякаш виждаме в това падението на децата си, които от нищо не се вълнуват. Успокойте топката и вместо да се притеснявате, присъединете се към нищоправенето им и се насладете заедно на момента.

 • Оценете приноса им – дори да е малък

Благодарете на детето си, когато свърши нещо самостоятелно – дори просто да е простряло мокра кърпа или да е напълнило чаша с вода. То ще оцени признанието.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross