fbpx
И аз съм човек

21 малки промени за по-добра година

4 януари 2024
Нова година промени

Знаем, че често с настъпването на Новата година правим големи обещания и си казваме, че е време за гръмки промени. Всеки го е правил. Но, както често става с подобни революции, резултатът за огромна част от хората е нулев. Затова ви предлагаме друг подход – този на малките еволюционни стъпки. Така, де, не се става лесно човек, както си е казала маймуната преди стотици хиляди години. Ето някои малки промени, които според Петър Хераков ще ни свършат достатъчно работа за една по-добра година. Преформулирайте си ги както ви харесва или – още по-добре – формулирайте си свои.

Не се взимайте твърде насериозно

Няма значение какво и защо правите. Всички ние сме просто малки точици върху малко по-голяма точка, която се носи из безбрежния Космос. За себе си и за един–двама–трима други души вие сте най-важното, но на останалите милиарди им е все тая. 

Забавлявайте се

Но наистина. Не си заслужава да правите нещо, което не ви харесва, само защото ви натискат или защото изглежда социално привлекателно. Ходете на партита и стойте до ранните часове на нощта. Спането е надценено, а и ще спите, когато сърцето спре, нали? Всички завиждат на хора, които могат да се забавляват, да спят четири часа и после да се сцепят от работа. (Последното е много важно, защото иначе ставате неприятен кръшкач.)

Ако нещо е скучно и не ви носи куп пари, защо го правите? Защо да гледате тъп филм до края или да четете глупав текст до последната точка? (За този текст важи същото, макар че завършва с въпросителна.)

Ходете на концерти

Най-вече на концерти на местни банди и изпълнители. Не че не можете да отидете на някой голям фестивал – лошо няма. Но там няма да си лафите на по бира с групата преди или след концерта, нито ще се запознаете с музикантите. А освен това, ходейки по български концерти, подкрепяте и клубовете за музика, които и без това не са толкова много. 

Ходете и на концерти на непознати групи. На 29 декември с децата се озовахме на трибют на Guano Apes в бар Download в Пловдив и певицата – Мария Матеев, отвя всички с глас и енергия.

По-малко социални медии

Да, не можем да се откажем изцяло. Но можем да спрем да изсипваме живота си онлайн. Хората, на които им пука за вас, биха се зарадвали да им разкажете нещата на живо и поотделно. На другите хора не им пука. А и на вас също не ви пука за тях и не би трябвало да ви пука. Е, освен ако Ник Кейв или Майк Патън не ви се обясни в любов, но това няма как да се случи.

Приемете, че хората не се променят

Добре, де, една минимална част могат да се променят и понякога го правят. Но повечето хора не могат. И колкото повече остаряват, толкова повече се превръщат в по-силна и упорита версия на себе си. Тоест, не очаквайте чудеса. И си намерете различни приятели. Светът е голям и шарен.

Пътувайте с малко багаж

Първо, че вече е скъпо. Второ – няма да чакате багажната лента да изплюе куфара ви. Трето – всичко може да се събере в раница за лаптоп (включително лаптопът). Майка ми и баща ми пътуват така за дългите тримесечни посещения при сестра ми в Щатите. Не е лесно да се прецени какво точно да се натъпче, но не е драма – дефицитни стоки вече няма. 

Обяснявайте добре

Хората не знаят и няма как да разберат какво е в главата ви. Те не ви четат мислите. Затова трябва да обяснявате добре и внимателно. Да не говорим колко скандали и разправии ще си спестите. Което със сигурност не означава, че трябва да говорите през цялото време, защото пък тогава никой няма да ви чува.

Не яжте последните парчета шоколад

В специфичния случай на автора, който не яде шоколад заради алергия, буквално му е все тая. Но иначе – оставете ги за утре. Въздържаността удължава удоволствието. И премахва чувството за вина.

Подарете си дни без алкохол

С напредване на възрастта ефектите от алкохола се променят. И понеже е ясно, че крайното отказване е много трудно постижимо, свалете дозата. Вместо три, позволете си две чаши вино. Вместо всеки ден, пийте 2–3 дни в седмица. По-лесно се постига, а пък и усещането, че си успял, те прави щастлив. И това ви го казва човек, който няма и никога не е имал махмурлук.

Говорете си с човека зад бара и му оставете бакшиш

По време на празниците с жена ми ходихме два пъти на бар. В единия случай дори седяхме на бара. За три часа едва два души оставиха бакшиш и нито един не се заговори с бармана (освен нас). Ясно е, че плащането с карта или телефон променя играта, но все пак – бъдете добри.

Не спорете онлайн

Няма значение дали са познати, или непознати. Споровете онлайн са тотална загуба на време и усилие, при това от тях не произтича нищо положително. Да не говорим колко лесно се обиждат непознати и с какви чувства приключва всичко. Спорете с приятели в местния бар или ресторант (и оставете бакшиш).

Пазарувайте офлайн

Да, знам, че другото е много по-лесно. И съответно – много по-безлично. Познавам и поздравявам всички продавачи на нашата улица, няколко на пазара и т.н. Това спестява време пред екрана и купища найлон и опаковки. И ако в кварталната книжарница няма някоя книга, винаги могат да ви я поръчат. Ще дойде с 2–3 дни закъснение, но какво от това?

И не купувайте импулсивно. Гардеробът ви е пълен с дрехи, библиотеката с книги, хладилникът – с храна. Светът няма да свърши, ако само разгледате и се приберете с празни ръце. Ако два дни по-късно обаче още мислите за въпросното нещо – действайте.

Не отсвирвайте приятели, защото са гласували за друг

Хората са различни и това е прекрасно. Да се карате за политика с приятел е тотална глупост. Освен ако не е много краен или тотално глупав (но тогава защо още ви е приятел?). Разговорите по различни теми, чуването на другата страна (ако тя ви чува, още по-добре), културните спорове ни правят хора. Иначе живеем в собствен балон, който не е реален.

Спрете да си измисляте тъпи извинения

Всички го правят и съответно всички знаят, че лъжат. „Закъснях, защото тръгнах късно“ е по-добре от „Закъснях, защото забравих ютията и се върнах да я изключа“. „Отговорих бавно, защото ми трябваше време да го измисля“ е по-добре от „Бях болен“. Честността е по-важна от оправданието.

Не опитвайте старите големи промени отново

Не сте успели веднъж? Супер. Опитали сте втори път със същия резултат? Това е тъпо, но ви дава ясен знак – приемете провала, насладете му се и продължете напред. Научили сте урок за себе си. Е, може да не ви харесва, но поне се познавате по-добре.

Правете си супи

Бързо е, лесно е и знаете какво слагате в супата. Ясно е, че децата няма да я искат, но пък вие знаете, че е вкусно и полезно. И те ще го разберат някой ден. 

Бързата работа не е срам за майстора

Можете да свършите нещо сега, веднага? Правете го – сгънете тези четири блузи и пет тениски и ги приберете. Отговорете на имейл, приберете двете чаши в миялната – печелите и удовлетворение, и мотивация.

Разхождайте се

Всеки ден, дори да вали, стига въздухът да става за дишане. Това е сред най-полезните неща, които може да правите за себе си. И за физическото, и за психическото си здраве. Още повече, ако имате парк наблизо. 

Плувайте

Най-добрата физическа активност, измислена от човечеството. Без натоварване на костите и дори без потене. Плюс това развива хармонично цялото тяло. Морето е далече и е студено през дълги периоди от годината, но има и басейни. Другият вариант е да се преместите на по-топло море (което е една от дългосрочните промени в моя списък).

Йога и пилатес

Като човек с четири дискови хернии имам нужда от постоянни упражнения. Иначе просто боли. Светът е пълен с йога и пилатес приложения, килимчето е без пари, бермудите – също. Изглежда нелепо в началото, но, мамка му, наистина помага. И сложните упражнения са по-лесни сутрин, отколкото вечер. А късно вечер може да пробвате да си миете зъбите на един крак. Помага за глезените, колената, бедрата и баланса. А и децата айролват великолепно, като ви видят да се правите на щъркел.

Махнете екраните от спалнята

Истина е – нямате нужда от тях. Освен от аларма, за да събудите децата да ходят на училище или градина. Мобилните приложения се мислят така, че повечето от тях да пристрастяват. Социалните мрежи, телевизията, игрите – също. Сложете си книга до леглото и четете. Или просто прегръщайте човека, когото обичате (може дори да правите секс). Помнете, че всяка минута безцелно скролване може да бъде отделена за нещо, което има значение. Ако отделяте по 4 часа на ден на телефона си, което е съвсем нормално средностатистически, вие му обричате по 60 денонощия на година. Доста дълга ваканция, нали?

Петър Хераков

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross