fbpx
Новини

2 метра благородство или как Леброн Джеймс подари училище на деца в риск

5 август 2018

Най-голямата звезда в Националната баскетболна асоциация Леброн Джеймс (и един от най-големите критици на президента Доналд Тръмп) се завърна в родния си град Акрън, щата Охайо по възможно най-забележителния начин.

Миналата седмица играчът на "Лос Анджелис лейкърс" представи своя супер амбициозен и благороден образователен проект - ново обществено училище, което носи името на фондацията му I PROMISE.

Училището ще посрещне деца на родители с ниски доходи, както и деца в риск, с мисията да промени живота им.

Снимка: IPROMISESchool

Джеймс, който е отгледан само от майка си (и носи нейната фамилия), много добре познава трудностите, пред които са изправени децата от тези райони. Когато е бил в 4 клас, той е пропуснал 83 дни от училище, тъй като майка му непрекъснато се е мъчила да си намери стабилна работа и място за живеене.

Днес двукратният олимпийски златен медалист нарича откриването на училището най-великия момент в кариерата си и обещава активно да помага на децата да получат образование, както и шанс да постигнат мечтите си. Всяко дете, което изпълни учебната програма докрай, ще получи пълна стипендия от баскетболиста в Университета на Акрън.

Снимка: teamjamesfamily

Училището ще има 8-часова учебна програма на ден, както и удължена учебна година, която ще започва през юли и ще завършва през май. Предвидена е и 7-седмична лятна сесия с лагери, по време на които учениците ще изучават инженерни науки, за да бъдат добре подготвени за бъдещи работни места в областта на технологиите.

На учениците ще бъдат предоставени безплатни закуски и обяд, както и безплатни велосипеди, каски, униформи, училищни пособия и транспорт до училище.

Снимка: clevelanddotcom

Ползите обаче не са само за децата. Училището ще предлага курсове за придобиване на квалификация на родителите, за да им даде повече шансове на пазара на труда.

I PROMISE стартира с прием на 240 ученици от 3 и 4 клас, но целта е до 2022 г. да обучава деца от 1 до 8 клас. Планът на 33-годишния баскетболист и екипа му е до 2029 г. над 1200 ученици да преминат през училището и да направят следваща стъпка към колежа.

Снимка: teamjamesfamily

На фона на сериозната благотворителност, която Леброн Джемс прави, американският президент Доналд Тръмп отново прояви лошо чувство за хумор, поставяйки под съмнение интелигентността на спортиста с коментар в "Туитър".

"Леброн Джеймс току що беше интервюиран от най-глупавият човек по телевизията Дон Лемън. Той направи Леброн да изглежда умен, което не е толкова лесно. В крайна сметка аз харесвам Майк", написа американският президент след гостуването на спортиста в шоуто на Дон Лемън по CNN.

С репликата "Аз харесвам Майк" той прави препратка към вечния спор кой е най-добрият играч в историята на НБА - Джеймс или Майкъл Джордан. Легендарният Джордан обаче веднага се изказа в полза на Джеймс: "Подкрепям Ел Джей. Той върши невероятна работа за нашето общество", съобщи Въздушния чрез говорителя си пред NBC News.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross