fbpx
Новини

2 май е неучебен ден – за разочарование на учениците, шегуват се някои кметове

17 април 2024
Pexels

2 май ще бъде неучебен ден.

Щастливата за учениците новина обяви кметът на София Васил Терзиев. Причината е насъбралите се много почивни дни. След официално почивния 1 май – Ден на труда, следва Великден, който тази година съвпада с 6 май – Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия.

Поради тази причина много кметове решиха да оставят учениците у дома, за да си починат или да поучат допълнително, ако случайно са седмокласници и им предстои Национално външно оценяване (ха-ха-ха, извинявайте).

„Обявявам датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за училищата на територията на Столична община под надслов Ден да опознаем София“, казва в заповедта си столичния кмет.

Денят дава възможност на децата за безплатни посещения в някои столични музеи и галерии.

В уведомлението на кмета до началника на РУО – София пише:

„Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена галерия.“

Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ София, които могат да се проверят на сайта на музея.

Важно уточнение е, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден.

Подобна заповед пуснаха кметовете и в областите Пловдив, Стара Загора, Плевен, Смолян, Ловеч, Троян, Благоевград, Хасково и Русе. Кметът на Пловдив Костадин Димитров насърчи в този ден децата да четат повече.

В Стара Загора Живко Тодоров се обърна към настоящите седмокласници и ги посъветва да използват деня за подготовка за Националното външно оценяване.

В Плевен д-р Валентин Христов даде шанс на семействата да планират времето си да са заедно в празничните дни, като там и датата 15 май е неучебна заради празника на града.

В Ловеч кметът Страцимир Петков обяви 2 май за неучебен, за да не се затрудняват семействата при планираните почивни дни и да се предотвратят животозастрашаващи събития при пътуване на голям брой ученици.

Кметът на Троян Донка Михайлова реши да покаже чувство за хумор в социалните мрежи като реши, че учениците ще са разочаровани от решението, но така или иначе 2 май ще бъде неучебен.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross