fbpx
Новини

16 известни българки споделят как са се чувствали на 16

4 април 2018

Когато си на 16, обикновено вече ДОСТА те интересува темата за секса и търсиш отговорите на толкова много въпроси. У нас обаче няма задължително здравно образование и генерално темата е табу не само у дома, но и в обществото ни. Това кара децата да се учат на принципа проба-грешка, от приятели и от порното, което ни залива отвсякъде.

„На 16 нямах представа, че ще сбъдна мечтата си да бъда на сцена“ – Нора Караиванова

На помощ идва Loveguide, сега с нова кампания – „Когато бях на 16, не знаех...“. В нея 16 известни българки разказват как са се чувствали, когато са били на 16 и мотивират сегашните млади момичета, а и тийнейджъри като цяло, да са по-уверени в себе си, да не се поддават на външен натиск, да не спират да учат и да следват мечтите си.

„Не бързайте да пораствате, радвайте се на безгрижието да си на 16“ – Силвия Петкова

Loveguide е платформа за здравно и сексуално образование, финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се организира в партньорство с фондация Reach for Change.

„Забавлявайте се, но винаги с мярка и без да губите контрол“ – Михаела Филева

Проектът стартира през 2015 г. онлайн – с уеб сайт и YouTube канал – а през 2016 г. влиза и в класните стаи, където екипът провежда часове по здравно образование с ученици от цялата страна. Успехът му се дължи както на адекватното отношение както към засяганите теми, така и към тийнейджърите, като се обръща към тях по достъпен начин на техния език.

„Не е нужно да си най-готиният в училище“ – Луиза Григорова

За секса – позитивно, честно и надеждно – както гласи слогана на Loveguide, ни разказват Николета Попкостадинова и Надя Здравкова, които адресират важен и подценяван проблем в България – а именно това, че сме начело на всички негативни статистики, свързани със сексуалното здраве на младите хора (вижте текста ни България e лидер по бременност на тийнейджърки заради липса на сексуално образование).

Освен за безопасния секс в платформата се говори за толерантните и отговорни отношения между хората, безопасността в интернет, за личните граници и това да казваме и уважаваме думата „НЕ“. Преди време ви разказахме и за друга тяхна инициатива под надслов ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ – кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици от цялата страна на възраст между 15 и 19 години.

„Не се срамувайте, ако сте различни“ – Нора Шопова

Този път те събират вдъхновяващи послания и интересни истории от извести жени, като Весела Бабинова, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Алиса Атанасова, Нора Шопова, Михаела Филева, Рут Колева и още прекрасни жени, а Надя и Николета се надяват в кампанията да се включат и много други, които също да разкажат своята позитивен опит на днешните тийнейджъри и кампанията да се превърне в събитие, което се провежда всяка година.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross