fbpx
Новини

16-годишна ученичка спечели стипендия от 3 000 лв в състезание по финансова грамотност

12 март 2019

В Майко Мила! много обичаме и такива новини и се чувстваме горди и щастливи, когато можем да ги популяризираме. Та, чуйте това - 16-годишна ученичка от столичната 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ е големият победител в състезанието „Национална финансиада“ и си спечели стипендия в размер на 3 000 лева!

Наскоро ви разказахме за инициативата на Банка ДСК, в която отбори, съставени от родител и гимназист, имаха шанс да спечелят стипендия за образование, участвайки в състезание по финансова грамотност.

Финалите се проведоха през изминалия уикенд и на тях се явиха 12 отбора от София и страната, а отличилият се по точки отбор Da Vinci, съставен от Жанет и Стоян Таблови, обраха овациите с общ актив от 78 точки за най-много верни отговори и решени задачи по време на последните три срещи.

Победителката Жанет възнамерява да запази наградата, за да я инвестира във висшето си образование в Германия, където иска да учи биотехнологии, биохимия и нанотехнологии (можем само да кажем БРАВО!).

Съвсем разбираемо пък в училище най-любимите ѝ предмети са биология и химия, но според нас е доста силна и по финансови въпроси. Това се потвърждава и от думите на баща ѝ, който признава, че вкъщи възпитават у детето си отговорност към парите и умения за дългосрочно планиране, и, както разбираме, Жанет сама се мотивира да спестява средства, защото има цели и планове как да ги изразходва.

„Според мен моите връстници трябва да си поставят финансови цели, а не да харчат парите си на момента. По този начин, след време, ще могат да ги използват за нещо, което наистина искат и което е по-смислено от моментната покупка“, коментира Жанет Таблова след като зае първото място в състезанието.

Полуфиналните и финалните кръгове на „Национална финансиада“ се проведоха на живо на 9-и и 10-и март в „Сердика център“ в София. В тях се включиха 12 отбора (родител и гимназист) от София, Стара Загора, Велико Търново и Русе, класирани сред 672 отбора общо от първия етап на надпреварата.

В рамките на двудневното събитие семейните отбори се състезаваха един срещу друг в игри с въпроси от финансов и икономически характер, като най-интересните теми бяха свързани със спестяванията, кредитирането, формирането на бюджет, управлението на доходите и разходите от домакинствата, източниците на финансиране.

И ако по някаква случайност тази година сте пропуснали да се регистрирате и да участвате във Финансиадата, имайте си едно на ум за догодина и даже още отсега си го запишете в календара.

Защото освен че може да спечелите стипендия, ще имате стимул да научите детето на основни принципи в боравенето с пари, планирането на разходи и постигането на цели, а това, в дългосрочен план, си е истински джакпот!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross