fbpx
Новини

14-годишно дете чудо ще работи за Илън Мъск

14 юни 2023
14-годишният Каиран Куази, който ще работи за Илън Мъск
Снимка: Лиза Робинсън за Santa Clara University

Каиран Куази е доста далеч от идеята да живее сам или да си купи питие в бар. Но макар да е само на 14 години, е на път да получи диплома от колеж и да започне работа в SpaceX – компанията на Илън Мъск. И настоява, че е имал почти нормално образование.

Историята на Куази стана изключително популярна, след като калифорнийските медии съобщиха за подготовката му да завърши университета в Санта Клара на 17 юни. Той не само ще стане най-младият възпитаник в 172-годишната история на училището, но също така ще влезе в скромен списък от хора, които са завършили колеж още в детството си. Oldest.org, уебсайт за култура и история, поддържа списък с 10 от най-младите хора, завършили някога колеж. Куази влиза между номер шест и номер девет в този списък.

Семейството на Куази за първи път открило неговия напреднал интелект, когато той е на две години. Тогава започнал да говори с цели изречения. Разказват и как слушал радио в детската градина и разговарял с учителите и приятелите си за историите, които чува. Не че е лесно. „Обяснявах на децата как Асад използва химическо оръжие срещу собственото си население и те падаха на земята плачейки”, разказва Куази за HuffPost.

Колко е интелигентен Куази?

В трети клас (в САЩ е третата година след детската градина, тоест 8–9 години) Куази отива на тестове за интелигентност. Резултатът – по-интелигентен е от 99,9% от общото население на Земята. Не че това му помага в училище. „Казах на учителката, че познанията ѝ в сферата на гравитацията нямат дълбочина. Веднага ме вкара в черния списък”, добавя той.

Освен че е изключително интелигентен, Куази има и добро чувство за хумор:

„Хората ме питат дали съм гений. Родителите ми твърдят, че да си гений означава да решаваш големи проблеми. Това прави майка ми единствения гений наоколо – тя поддържа къщата да не се разпадне.”

Куази се научава да програмира на Python на 7 години. В момента може да използва още няколко компютърни езика. Но и чете до забрава. „Добрата книга ме кара да забравям да се храня или пък е причина да закъснея за училище. И родителите ми крещят по мен. А уж беше хубаво да четеш”, смее се тийнейджърът. Какво чете ли – „1984“ на Оруел, „Игра на тронове”, Филип К. Дик и The Big Short и Moneyball на Майкъл Луис.

Средното училище е осезаемо под нивото на Куази и след консултации между неговите учители, педиатъра и родителите му той се мести в общинския колеж „Лас Поситас”. Освен че учи там, той също така е и много търсен преподавател. Две години по-късно, когато е на 11, се прехвърля в Санта Клара, за да учи компютърни науки и инженерство.

Работата за Мъск

Докато сменя училищата, Куази минава и стаж, включващ работа с генеративен изкуствен интелект в изследователската лаборатория на технологичната компания Intel. Той кандидатства на много места, но, съвсем естествено, отговор идва само от едно. „Очаквах интервюто да е формално и да ми кажат да пробвам след няколко години. Но ме приеха”, казва той. 

Преди месеци Куази е поканен на интервю за работа в Starlink, компанията за сателитен интернет на Илон Мъск. Интервюто е успешно – той ще започне работа през юли. „Харесва ми идеята да съм част от нещо голямо”, казва Каузи.

Но ще се наложи след дипломирането да се мести на север в Редмънд, Вашингтон. 

„Майка ми преобръща живота си, за да се преместим във Вашингтон. Вечно ще ѝ съм благодарен за това. Тя е най-големият ми поддръжник“, казва детето чудо.

А какво ще облече за първия си работен ден? „Ще съм от горе до долу в дрехи на SpaceX. Ще съм ходеща реклама. Шегата настрана – ще съм с тениска и джинси, за да ме взимат насериозно като софтуерен инженер”, забавлява се той пред Los Angeles Times.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross