fbpx
от 0 до 3 години

14 мита за кърменето

23 октомври 2019

Световната здравна организация препоръчва ексклузивно кърмене до 6 месец и продължаване на кърменето, колкото е възможно по-дълго. Често се случва обаче кърменето да не върви като по мед и, хм... мляко заради десетки фактори, които се опитват да усложнят този иначе безкрайно естествен и прост процес. Кърмещата майка е бомбардирана с всякакви "съвети" за магични храни и напитки, които да увеличават ей така, от въздуха, кърмата ѝ, както и всякакви други тъпотии, които са повече фолклор и суеверие, отколкото истина. Животът на кърмещата жена е допълнително усложнен от всякакви рестрикции – какво да яде, какво да НЕ яде, какво да пие, КОЛКО да пие; изключват се цели групи храни и напитки, защото са "алерген", "образуват колики" или друго тинтири-минтири.

И понеже е така на доста места по света (а и, както твърдят любителите на теория на конспирацията, понякога индустрията дава едно рамо в раздухването на митовете, за да върви продажбата на адаптирани млека), д-р Джак Нюман – един от най-големите капацитети в областта на кърменето, издава и разпространява няколко кратки наръчника, за да ни избави от най-големите заблуди. Един от тях събира най-популярните митове, които той развенчава на базата на близо 40-годишния си опит като педиатър, изследовател на кърменето и човек, позоваващ се на науката. Може и да сте срещали повечето от тях, може и да ги знаете, но ето ги тук, събрани на едно място, за да са полезни на жените, които са чудят в какво се забъркаха с това сложно кърмене. Всъщност няма нищо сложно – усложняваме си го сами. Както, впрочем, и с повечето неща в тоя живот.


1. Кърмещата майка трябва да внимава какво яде. Не е вярно!
Всяка кърмеща жена би трябвало да се опитва да се храни балансирано, но не е необходимо да яде определени храни или да избягва други. Не ѝ се налага да пие мляко, за да произвежда мляко. Не е нужно да избягва люти храни, чесън, зеле или алкохол. Кърмещата майка трябва да яде нормална, здравословна храна. И макар да има ситуации, в които нещо, което майката е яла, може да се отрази на бебето, те са по-скоро рядкост. Най-често “коликите”, “газовете” и плачът може да се оправят с промяна на позите за кърмене, отколкото с промяна в диетата на майката.

2. Кърмещата жена трябва да яде повече, за да има достатъчно мляко. Не е вярно!
Дори жени на много нискокалорийни диети произвеждат достатъчно мляко, освен ако, разбира се, калорийният прием не е критично нисък за дълъг период от време. В най-общия случай, бебето си взима каквото му трябва. Някои жени се притесняват, че ако се хранят по-нередовно няколко дни, това ще се отрази на количеството или качеството на кърмата. Много често се среща твърдението, че жената има нужда от допълнителни 500 калории на ден, за да кърми. Това не е вярно. Някои жени ядат повече, докато кърмят, други – не, а някои даже ядат по-малко, без да има някакви последствия за майката, бебето или количеството кърма. Майката трябва да се храни балансирано като видът и количеството на храната следва да са подчинени изцяло на нейния апетит. Правилата за това какво трябва и какво не трябва да се яде само усложняват излишно кърменето.

3. Кърмещата жена трябва да пие много течности. Не е вярно!
Майката трябва да пие, когато е жадна. Някои жени чувстват жажда през цялото време, но много други не приемат повече течности от обикновено. Тялото на майката знае дали тя има нужда от повече течности и ѝ го казва като я прави жадна. Не вярвайте на твърдението, че трябва да пиете определено количество чаши на ден. Правилата относно приема на течности правят кърменето ненужно сложно.

4. Майка, която пуши, по-добре да не кърми. Не е вярно!
Жена, която не може да спре да пуши, може да кърми. Доказано е, че кърменето намалява негативния ефект от цигарения дим върху дробовете на бебето. Кърменето носи много ползи за здравето и на майката, и на бебето. По-добре е, ако майката не пуши, но ако тя не е в състояние да спре или да намали цигарите, по-хубаво е да пуши и да кърми, отколкото да пуши и да храни с адаптирано мляко.

5. Жената не трябва да пие алкохол, докато кърми. Не е вярно!Разумният прием на алкохол не би следвало да се ограничава. Много малко количество алкохол стига до кърмата, какъвто е и случаят с повечето лекарства. Майката може да приеме определено количество алкохол и да продължи с кърменето, както обикновено. Забраняването на алкохола е още един начин, по който излишно усложняваме живота на кърмещата жена.

6. Жена с кървящи зърна не бива да кърми. Не е вярно!
Въпреки че кръвта кара бебето да връща повече мляко и дори може да се вижда в изпражненията, това изобщо не е причина за спиране на кърменето. Зърна, които са болезнени и разранени до кръв, не са по-лоши от зърна, които са също толкова болезнени, но без кръв. Проблемът е болката, която майката изпитва. А с нея можем да се справим според ситуацията. Понякога е видно, че кръвта, която излиза от зърната, идва от вътрешността на гърдата и изобщо не е свързана с болка. Това често се слува в първите няколко дни след раждането и се оправя в следващите дни. Няма нужда от спиране на кърменето заради това. Ако кървенето не спре скоро, трябва да се потърси източника му, но жената може да продължи да кърми.

7. Жена с операция за уголемяване на бюста не може да кърми. Не е вярно!
Повечето жени с подобни интервенции се справят чудесно. Няма никакви доказателства, че кърменето със силиконови импланти има някакво негативно влияние върху бебето. Понякога този тип операции се извършват през ареолата. Тези жени имат проблем с количеството мляко точно толкова често, колкото и всяка друга жена с разрез около линията на ареолата.

8. Жена с операция за намаляване на бюста не може да кърми. Не е вярно!
Операцията за намаляване на бюста намалява и капацитета на майката за производство на мляко, но като се има предвид колко много жени произвеждат повече от необходимата кърма, е разбираемо, че има и такива с операции за намаляване на гърдите, които кърмят ексклузивно. Ако обаче майката не произвежда достатъчно кърма, тя все пак може да кърми като дохранва със сонда, за да не пречат бибероните на кърменето.

9. Недоносените бебета трябва да се научат да пият от шише, преди да започнат да се хранят с кърма. Не е вярно!
Недоносените бебета са много по-малко стресирани от кърменето, отколкото от храненето с шише. Бебе, тежащо 1200 г, дори по-малко, може да се сложи на гърда в мига, в който е стабилизирано, макар и да не захапе, както трябва, в следващите няколко седмици. И все пак, бебето се учи и бива гушкано, което е изключително важно и за неговото добро състояние, и за това на майката. Всъщност теглото и гестационната възраст нямат особено значение, важна е готовността на бебето да засуче. Няма някакви допълнителни причини, които налагат недоносените бебета да се хранят с шише, а доносените – не. Когато се налага дохранване, винаги има как да се направи, без да се използват биберони.

10. Бебетата със заешка устна и/или небце не могат да се кърмят. Не е вярно!
Някои се справят много добре. Бебетата със заешка устна обикновено се справят чудесно. Но много бебета със заешко небце не успяват да направят добър вакуум. Със сигурност обаче бебето няма да засуче, ако не му се предложи. Способността на бебето да суче невинаги се определя от големината на цепката. Кърменето трябва да започне доколкото е възможно, следвайки принципите за установяване на правилно кърмене. Ако се предлагат шишета, те ще попречат на способността на бебето да суче. Ако бебето трябва да се нахрани, но не може да направи вакуум с гърдата, за предпочитане пред шишето е използването на чашка. В някои случаи храненето с пръст е успешно при деца със заешка устна и/или небце, но невинаги.

11. Жените с малки гърди произвеждат по-малко мляко в сравнение с тези с голям бюст.
Глупости!

12. Кърменето по никакъв начин не предпазва от нова бременност. Не е вярно!
Не е най-сигурният метод, но то никой не е. Всъщност кърменето изобщо не е лош метод за превенция на нова бременност и дава добра защита особено в първите шест месеца след раждането. Почти толкова сигурно е, колкото и противозачатъчните, ако бебето е под 6 месеца, кърменето е ексклузивно и майката все още няма нормална менструация, след като е родила. След първите 6 месеца защитата е по-малка, но все пак я има, и обикновено жените, които кърмят и през втората година, забременяват след две или три години без други изкуствени методи за контрацепция.

13. Кърмещите жени не бива да вземат противозачатъчни таблетки. Не е вярно!
Това, което се смята за проблем, е влиянието на женските хормони върху бебето, които така или иначе му влияят чрез кърменето. От хапчето детето получава още съвсем малко количество. Но някои жени, които вземат противозачатъчни хапчета, дори това да е само прогестин, свидетелстват, че кърмата им намалява. По вероятно е таблетките, съдържащи естроген, да намаляват количеството кърма. Но като се има предвид колко жени произвеждат повече мляко, това влияние обикновено няма значение, но понякога се случва, дори при обилно количество, бебето да е кисело и да не е доволно от сукането. То реагира на струята на потичане, не на "това, което е в гърдата", затова дори и при достатъчно добро количество кърма, бебе, което е свикнало на по-силна струя, може да не е съвсем доволно. Спирането на хапчетата обикновено нормализира нещата. Ако е възможно, добре е жените, които кърмят, да избягват противозачатъчните, или поне да изчакат, докато бебето започне да приема и други храни (обикновено около 6-месечна възраст). Дори когато бебето е по-голямо, количеството кърма може да намалее драстично. Ако все пак е наложително ползването на противозачатъчни, е по-добре да се използват препарати само с прогестин (без естроген).

14. Кърмените бебета имат нужда от други млека след шестия месец. Не е вярно!
Кърмата дава на бебето всичко, което има и в другите млека, че и повече. Бебетата, навършили 6 месеца, би следвало да започнат с твърдата храна, основно за да се научат как да се хранят и да започнат допълнителен прием на желязо, което вече около 7-9 месец не се намира в достатъчни количества в кърмата. Но така или иначе, краве мляко или адаптирано мляко не е необходимо, докато детето се кърми. Но ако майката иска да дава мляко след 6 месец, няма никаква причина бебето да не приема краве мляко, стига да се кърми няколко пъти на ден и да приема разнообразни твърди храни (в не съвсем минимални количества). Повечето бебета над 6-месечна възраст, които не са пили адаптирано мляко, обикновено не го искат, защото не са свикнали с вкуса му.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross