fbpx
Здраве

12 симптома, които да не пренебрегвате при децата

3 юни 2024
Pexels

Когато станете родител, получавате незабавно второ висше – медицина. Независимо дали бършете сопол или вадите млечен зъб с конец, в крайна сметка малко неща могат да ви притеснят. Понякога изчакването и наблюдаването как ще протекат симптомите е добър подход, но има случаи, когато важно да се действа по-бързо.

Как да разберем дали е сериозно?

Как да определите кое налага да се обадите на личния лекар? Коя температура всъщност се класифицира като „висока“? Какъв вид болки в корема означават, че на детето ви може би му има нещо повече, а не го е полазил обикновен стомашен вирус?

А когато се случи нещо истински стряскащо – да речем, детето изведнъж пламне в уртикария – трябва ли да се обадите на педиатъра, или да отидете направо в спешното отделение?

За по-конкретни насоки, които да следвате, от Parents.com разговарят с водещи педиатри за 12-те симптома, които винаги изискват медицинска помощ.

Симптом № 1: Висока температура

 • температура, която е 37,7°C или по-висока при бебе на възраст под 3 месеца;
 • по-висока от 38,3°C при бебе от 3 до 6 месеца;
 • или по-висока от 39,4°C при дете от 6 месеца до 2 години.

Педиатрите подчертават, че когато температурата се повиши, не е толкова важно какво показва термометърът, а какво е настроението на детето. Единственото голямо изключение са бебетата под 3-месечна възраст, които се нуждаят от незабавна медицинска помощ, ако температурата се повиши над 37,7°C.

„Ако температурата е от бактериална инфекция, например на пикочните пътища, може бързо да се инфектира целият организъм“, казва педиатърът д-р Дженифър Шу, съавтор на книгата Heading Home With Your Newborn: From Birth to Reality („Да се приберем вкъщи с новороденото: От раждането до реалността“).

„В повечето случаи симптомите се дължат на обикновен вирус, но трябва да проверим, за да сме сигурни.“ Важно е да се обадите на лекаря си веднага. Ако е след работно време, за по-сигурно отидете направо в спешното отделение.

При деца над 2 години температурата не е спешна, стига детето ви да изглежда добре хидратирано и да се държи нормално. Обадете се на личния лекар на детето, за да ви даде насоки.

Симптом №2: Продължителна температура

Това е температура, която не спада при лечение или продължава повече от пет дни.

Ако сте дали на детето си лекарство за понижаване на температурата като ацетаминофен или ибупрофен, и температурата не спадне в рамките на четири до шест часа, обадете се на педиатъра. Това е знак, че инфекцията е твърде силна и вероятно организмът не успява да се пребори с нея.

Температура, причинена от вирус, обикновено отминава в рамките на пет дни.

Ако се задържи по-дълго – дори когато е ниска – температурата може да е показател за инфекция като бактериална пневмония, която изисква антибиотично лечение, обяснява педиатърката д-р Алана Левин.

Симптом № 3: Температура с главоболие

Говорим за температура, придружена от скованост на врата или главоболие, или пък от обрив, който прилича на синина, или е на малки червени точки.

Ако наблюдавате тези симптоми, незабавно се обадете на лекаря си, тъй като това може да са признаци на менингит, който изисква медицинска помощ.

Симптом № 4: Обрив с формата на кръг

Обрив, който прилича на око на бик или се състои от малки червени точки, които не изчезват при натискане на кожата, или прекомерно посиняване.

Кръгообразен обрив с бледо петно в центъра може да означава лаймска болест. Потърсете незабавно помощ, ако видите петна с размер на точица под кожата, които могат да са сигнал за много сериозни състояния.

Всяко необяснимо, широко разпространило се по тялото посиняване може да е признак на възможно кръвно разстройство. А петнист обрив, често леко груб, може да е признак на алергична реакция. Ако детето ви също така има затруднения с дишането или е превъзбудено, или пък е летаргично, трябва незабавно да бъде прегледано от лекар.

Симптом № 5: Необичайна бенка

Бенка, която е нова или се променя.

Следете бенките на детето си, особено тези, които има от раждането си, тъй като при тях рискът да станат злокачествени е по-висок, казва д-р Ари Браун, педиатър в Остин и автор на книгата „Бебе 411“.

Проверявайте всеки месец кожата по време на къпане. Уведомете лекаря си, ако забележите бенка с неправилна форма, с накъсани граници, която не е в един цвят или е обемна. Всички тези признаци са на потенциален рак на кожата.

Симптом № 6: Внезапна болка в стомаха

Болка в долната част на стомаха или внезапна и спазматична болка – идва и си отива.

Ако детето ви изпитва болка долу вдясно, помолете го да подскача нагоре-надолу. Ако му е трудно, може да е признак на апендицит. Въпреки че апендиксът се намира в долната дясна част на корема, болката, причинена от възпаламен апендицит, може да започне около пъпа и да продължи надясно.

„При стомашен вирус обикновено има температура, след това повръщане, после болки в стомаха и диария“, казва д-р Браун. „При апендицит понякога се наблюдава диария, след това болки в корема, след това повръщане, последвано от болки и накрая температура.“

Ако забележите тези симптоми, обадете се на лекаря.

Ако детето ви е на възраст под 4 години и има болки в стомаха, които в един момент го карат да се превива, а в следващия се чувства добре, това може да е признак на инвагинация – заболяване, което обикновено засяга малките деца, и при което една част от червата се приплъзва в друга.

Болката се появява на интервали от 20 до 60 минути и може да бъде придружена от повръщане, повишена температура, кръв в изпражненията или изхождане с вид на „желе от касис“. „Обадете се на лекаря си, ако детето ви има силна болка“, казва д-р Ливайн. „Ако има спазми плюс следи от кръв в изпражненията, насочете се направо към болницата.“

Симптом № 7: Главоболие с повръщане

Главоболие, което се появява рано сутрин или събужда детето ви посред нощ, или което е придружено от повръщане.

Това може да са признаци на мигрена. Мигрените при децата не са опасни. Въпреки това сутрешното и среднощното главоболие може да са сигнали и за нещо по-сериозно и затова посетете лекар веднага.

Симптом № 8: Намалено уриниране

Сухота в устата и устните, намалено уриниране, плоска фонтанела (при бебета), суха кожа или кожа, която остава нагъната, когато я притиснете, силно повръщане или диария.

Всички тези признаци са свързани с дехидратация и трябва да се лекуват бързо, защото дехидратацията може да доведе до шок. Обадете се на 112 или отидете в болница, ако смятате, че детето ви е близо до този етап. В противен случай се обадете на лекаря и се опитайте да осигурите повече течности на детето.

Симптом № 9: Сини устни

 • посиняване или промяна на цвета около устата;
 • учестено дишане, при което можете да видите как гърдите и коремът на детето се вдлъбват;
 • или задъхване, хъркане или свистящ звук при дишане.

„Проблемите с дишането са по-обезпокоителни, когато звуците идват от гръдния кош и белите дробове, а не от носа“, казва д-р Шу. Критичните проблеми с дишането често се дължат на задушаване, алергична реакция, астматичен пристъп (може да се появи при деца на няколко месеца), пневмония, коклюш или круп. Незабавно потърсете помощ или се обадете на 112.

Ако не е очевидно, че детето има сериозни проблеми, проверете дихателната му честота. Пребройте всяко вдишване в продължение на 30 секунди и след това умножете по две.

Нормалната честота на дишане е:

 • по-малко от 60 за новородени;
 • по-малко от 40 за бебета под 1 година;
 • по-малко от 30 за деца на възраст от 1 до 3 години;
 • и по-малко от 24 за деца на възраст от 4 до 10 години.

Симптом № 10: Подуване на лицето

Подуване на езика, устните или очите, особено когато е придружено от повръщане или сърбеж.

Те често са сигнал за сериозна алергична реакция (анафилаксия). Симптомите могат да включват подуване, проблеми с дишането и силна уртикария и в този случай детето се нуждае от незабавна помощ.

Обадете се на 112 и, ако е възможно, дайте на детето си антихистамин. При по-леки реакции се обадете на лекаря и попитайте какво е добре да дадете на детето за потушаване на симптомите.

Симптом № 11: Повръщане след падане

 • падане, когато детето ви е на възраст под 6 месеца;
 • или когато има видими неврологични промени като объркване или загуба на съзнание;
 • или падане, причиняващо повръщане и/или някакви увреждания по тялото (някакви фрактури например)

На такива спешни ситуации трябва да им бъде обърнато внимание от лекар. Паданията обикновено не са проблемни при деца на възраст над 6 месеца, ако не падат от височина, по-голяма от техния ръст, и не се приземят върху нещо твърдо или остро.

Симптом № 12: Продължително кървене

Порезна рана, която се отваря достатъчно широко, за да можете да пъхнете памучен тампон в нея, или която не спира да кърви в рамките на няколко минути след прилагане на натиск.

Това са признаци, че детето ви се нуждае от медицинска помощ (и може би от шевове, лепило, специална превръзка и т.н.). В зависимост от сериозността на нараняването следващата ви стъпка трябва да бъде да се обадите на 112, да отидете в спешното отделение или да се обадите на педиатъра.

Винаги трябва да се обръщате към лекар и ако детето ви е ухапано от животно или друго дете и кожата му е разкъсана.

Източник: Parents.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross