fbpx
Новини

1016 сигнала за насилие над деца от началото на 2017 г.

27 ноември 2017

От началото на годината до края на септември към отделите „Закрила на детето" са подадени 1016 сигнала за насилие над деца, като по 694 от тях е проведен координационен механизъм за взаимодействие.

Тези данни бяха оповестени на кръгла маса „Предизвикателства и препоръки пред гарантиране правата на децата, пострадали от насилие", организирана от граждански организации със съдействието на омбудсмана Мая Манолова.

Събитието е провокирано от бездействието и неадекватната реакция от страна на институциите по случая с 11-годишно момиче, жертва на сексуално насилие от страна на втория си баща.

Детето е насилвано година, докато накрая събира смелост да се обади на телефона на Фондация „Асоциация Анимус" и да разкаже какво се случва. Очакванията, че бащата ще бъде задържан веднага, защото е имало доказателства от съдебния лекар, не се оправдават и институциите си затварят очите за посегателството.

Детето е изведено от семейството и е настанено при близки. До момента то не е получило справедливо правосъдие.

От Националната мрежа за децата призоваха медиите да не разкриват самоличността на 11-годишната жертва, защото това би се отразило негативно на детето.

Има директива на ЕС, която установява минималните стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления, но тя не е призната у нас. По думите на Геори Богданов, директор на НМД, е недопустимо децата да продължават да бъдат разпитвани пред голям брой хора.

Мая Манолова напомни, че се надява Законът за детското правосъдие да стигне до Народното събрание, защото, по думите ѝ, е "престъпление в 21 век деца да бъдат затваряни зад решетки за простъпки, за които възрастните не носят наказателна отговорност, като просия, проституция, бягство от дома и др.".

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross