fbpx
И аз съм човек

10 страхотни места за къмпингуване в България

20 юни 2024
Снимка: krapecbeach.bg

На каравана или на палатка вместо затворени в хотел е избор, спестяващ ви какво ли не, особено ако сте с деца. Не гоните точен час за закуска, не се тревожите, ако детето тича с повишена скорост. Няма опасност да му отеснее стаята. Подобен род почивки имат предимства заради близостта до природата, изгревите и залезите на плажа, унасянето от звуците на насекоми, птици и треви, свободата, която само животът на открито дава.

В днешно време местата за подобни изживявания са кът по Черноморието. Оказва се истинското предизвикателство да се намери пространство, в което човек да не се чувства като в презастроен столичен квартал тип „Манастирски ливади“.

Предлагаме няколко любими места за къмпингуване, където смело да се насочите, ако ви натоварват прекалено заселените плажове. Там и домашният ви любимец би се чувствал перфектно и би тичал с децата на воля.

Космос

Ако тръгнем от най-северната точка по морето, съвсем близо до границата ни с Румъния, е къмпинг „Космос“. Намира се на около 2 км от Дуранкулак и е в съседство с природната и историческа забележителност Дуранкулашко езеро. Къмпингът разполага с детска площадка, паркинг, игрище, ресторант и бар. Има сенчеста горичка до морето, където са бунгалата. В близост до брега се поставят караваните или палатките.

Снимка: shabla.be

Плажната ивица е дълга и дава възможност да не се струпват плажуващите един до друг. Топла, вода и добре поддържани санитарни помещения са сред положителните отзиви на посетителите. Няма прекалено шумни компании, което прави къмпинга подходящ и за хора с малки деца.

Крапец

Снимка: krapecbeach.bg

Къмпинг „Крапец“ е на пешеходно разстояние по 6-километровата плажната ивица, обща с Дуранкулак. Разположен е в гората, която предлага ценна сянка и хладинка през летните жеги.

Къмпингът се разширява всяка година и има различни възможности за настаняване. Предлага пет вида бунгала – от луксозни до бюджетни. Има си място за палатки и каравани, а дърветата са много подходящи за опъване на хамаци. Санитарните помещения също са на ниво, с постоянно топла вода, и се почистват два пъти на ден. Има хранителен магазин до къмпинга, чиито цени са по-високи от тези в селото.

А в центъра на селото може да се набавят вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Като бонус са разходките около къщите, пред чиито дворове се предлагат сутрин краставици и домати, откъснати преди часове от градината на някоя баба.

Допреди няколко години бар „Изгрев“ в къмпинга носеше с достойнство името си и често хората там оставаха до посрещането на слънцето. С опитните си и симпатични барман(к)и той беше сред най-силните заведения по Черноморието, привличащо туристите от близките околности с концерти на Котарашки, Таралежков и други ъндърграунд артисти. Прожектираха се филми, включително и детски, та мястото беше съвсем на ниво.

Снимка: krapecbeach.bg

Друга подробност е, че на този плаж режисьорът Драго Шолев снима последния си игрален филм „Рибена кост“, именно защото плажната ивица е сред най-обширните, оцелели без строежи по Черноморието.

От опит казваме, че в къмпинга е добре да се ходи в средата на седмицата, ако човек е на палатка с по-голяма компания. Само така можете да си намерите място в близост един до друг.

Снимка: krapecbeach.bg

От време на време през уикенда има опасност да изникнат до вас малки палатки на румънци, дошли да отмарят за почивните дни. Но те са дружелюбни и искрено ценят плажната ни ивица, така както и ние гръцката. Извън къмпинга има и диво къмпингуващи, които също успяват да се устроят на сенчесто място. А между Дуранкулак и Крапец пространството е достатъчно и за нудисти.

Крапец е и на 10-ина км от Шабла, където се намира местността Тузлата, от която често изкачат черни хора, възползвали се от качествата на лечебната кал.

Кара Дере

Може би последният толкова див плаж у нас, където човек може да остане за няколко месеца и да забрави за живота извън това място. Намира се между град Бяла и село Горица, наблизо са и северните склонове на Стара планина. До него се стига по черни пътища, като след дъжд проходимостта е по-сложна.

Повечето заселници през лятото са едни и същи всяка година. Познават се, децата им растат заедно. Биваците са сериозни – на хора, които знаят как да оцелеят в по-екстремни условия без течаща вода и ток. Общуването на това място е различно. Цени се спокойствието и личното пространство.

Снимка: wikipedia.org

Всички хем са заедно, хем си дават свободата, за която са дошли, и гледат да не влизат в зоната на комфорт на съседа си. Палатките в жегите могат да стигнат и до 200, а плажната ивица е чиста и без камъни. Вятърът е достатъчен, за да привлича и хората, запалени по сърфа.

Иракли

Иракли е до село Емона, на 3 км от село Баня и на 9 км от Обзор. Има всички природни дадености, за да примами с кристална вода, ситен пясък, дълга плажна ивица и гъста горска сянка. С тези си предимства изкуши и по-сериозните концесионери да предлагат по-тузарска зона в къмпинга с басейн пред къщичките.

„Менюто“, което сега се предлага на охраняемата зона, е с цени, достойни за почитателите на по-комерсиални курорти.

В къмпинга не се позволява достъпа на домашни любимци, както и вдигането на шум „от всякакво естество“ между 14:00 и 16:00 часа. Имайте едно наум, ако ходите с деца, че е добре някак да ги накарате да са тихи в този часови пояс.

Има още един къмпинг Див, който се стопанисва от младо семейство.

Снимка: Camping Irakli Wild

Охраняемата зона свършва около реката. След нея има и свободна зона за чадъри и кърпи, както и табела, която обозначава докъде може да се ползват услугите на спасител. Палатките на диво къмпингуващите са разположени в гората, където могат да се видят и домашни любимци.

Голям проблем на Иракли е изхвърлянето на отпадъци. Преди години на разклона с Емона имаше голям метален контейнер, но вече кошчета за боклук се откриват само на охраняемата зона. Изхвърлянето на боклука е отговорност на къмпингуващите, като повечето наистина пазят пространството. Но се появяват и такива плажуващи през уикенда, които оставят неприятни следи след себе си.

Градина

Къмпинг „Градина“ е един от най-старите и известни по южното Черноморие, само на метри от плажа. Все още се намират и по-бюджетни каравани, има място и за палатки. На линия са и доста луксозни помещения, далеч от някогашните хипарски времена, когато се пееше до зори, а плажуването беше почти без пари.

Снимка: campinggradina.com

Удобствата обаче са видими – хладилник, котлони, съдове, спално бельо. Наблизо има ресторанти и барове, а само на около километър по̀ на юг е и плажът на друг къмпинг от едно време – „Златна рибка“. Съвсем наблизо е до Равадиново, където по-любопитното не е замъкът, а фактът, че там е къщата на един от най-топлите бургаски поети Христо Фотев.

Смокиня

От другата страна на Созопол е истинската класика – къмпинг „Смокиня“ и „Форт Нокс“ – между „Каваци“ и „Веселие“. Там се предлагат много места за палатки и каравани. Има и бунгала, някои от които са със собствен санитарен възел и лятна кухня. В къмпинга има заведения за хранене.

Плажната ивица е широка, златиста и привлекателна. В близост е резерват „Пясъчната лилия“ – сред най-големите находища на пясъчна лилия върху дюни в страната.

Снимка: wikimapia.org

Ако сте с деца, може да стигнете с влакче до Созопол, където да се разходите из тесните улички на Стария град. В близост е и река Ропотамо, където може да си направите разходка с лодка.

Корал

Къмпинг „Корал“ е до село Лозенец. Граничи с къмпинг „Юг“. Плажът още носи славата на един от най-дивите по южното Черноморие. Отново е в близост до гора, която привлича от години любителите на дивата природа. Палатки и кемпери се поставят както на плажа, така и в сенчестата част при дърветата. Има охраняема и неохраняема плажна зона, а също и училище за водни спортове. Проблемът с инфраструктурата носи своите последствия и боклукът и събирането на отпадъци са съществени недостатъци.

Снимка: wikimedia.org

Това място си носи славата на "ябълка на раздора" на община Царево, която разрешава с лекота застрояването, докато гони къмпингуващите.

Къмпинг „Юг“

Непосредствено до „Корал“ е и къмпинг „Юг“, до устието на р. Караагач. Чудесен избор за хора, обичащи лятото на открито. Плажната ивица е и до „Якото място“, като в района има хотел, бунгала с веранди и каравани. Минус за почиващите на палатки е, че трябва да си намерят място измежду останалото не голямо пространство.

„Якото място“

Якото място“ предлага почивка на каравани, палатки и бунгала. В него има ресторант, в близост са изградени и детски кът и магазин. Паркингът се намира в близост до къмпинга, но вътре автомобили не се допускат. При наставянето се използват голф колички на ток. Условие за домашните любимци е да са на повод, а боклуците се събират в контейнери до паркинга.

Снимка: якотомясто.com

С баните въпросът стои по следния начин: топлата вода се пуска от автомат с импулси – 1 лв. за 10 минути, така че е добре да сте експедитивни. Може да не звучи съвсем яко, но пък сигурно е еко.

„Силистар“

Отиваме към най-южната точка – до Резово. Къмпинг „Силистар“ е спокоен, с кемпери, каравани и палатки. Има обособено пространство за барбекю, сенчеста гора и поляна за игри с децата. Силистар се намира на около 5–6 км от Синеморец. До там може да се стигне и през дълбока гора, която минава през живописния залив при плаж „Листи“ – между Силистар на юг и „Липите“ на север.

Снимка: campingsilistar.com

До мястото се стига само пеша, което го прави малко населено и предпочитано от нудисти. „Силистар“ е отдалечен от магазини, затова продуктите на почиващите в къмпинга могат да се охлаждат в общи хладилници. Разположението му дава шанс за уединеност и пълноценна почивка, далеч от тълпите хора и градската суета.


Имайте предвид, че дивото къмпингуване в България не е нормативно регламентирано.

Петя Славова

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross