Здраве

10 начина детето ви да има по-здрави зъби

9 март 2021

Едва ли има родител, който е успял от първото показване на четката за зъби да накара детето да я заобича и да чака с нетърпение часовете за миене на зъби. Или на единствения зъб, защото грижата започва именно с него, а с грижата започва и играта на нерви.

Има нещо в това миене на зъби, което явно се вижда много досадно за децата. Ако трябва да сме честни, то наистина не е много вълнуващо, но е в наш интерес да го представим за такова. Предимно за да ни е чиста съвестта, но и за да предотвратим превръщането на милото ни дете в беззъб несретник, който се изхранва с пюрета и супи, защото майка му навремето не е направила ДОСТАТЪЧНО, така че то да заобича четката за зъби.

И така, ако всяка сутрин и вечер играете всякакви етюди от пиесата ИЗМИЙ СИ ЗЪБИТЕ!, ако нонстоп трябва да измисляте различни похвати - медицински обяснения, заплахи, митове и легенди за буболечки и същества в разностранни цветове, които живеят в зъбите и ги рушат с чук и длето, и най-вече, ако вече ви е писнало и ви е все тая какво ще му порасне в устата на малкото диване – кактус, рог или огромен сладолед с фъстъци: ето няколко професионални съвета от специалистите от дентален център MEDICAL DENT как да научите детето да се грижи за зъбите си.

Специалистите там сигурно са виждали какво ли не из хорските усти и това е една от причините сега да се обърнат към родителите на малки деца с препоръка как да направят миенето на зъби по-лесно и желано от децата.

Здрави зъби за родителя, здрави зъби за детето 

Едва ли е голяма изненада, че здравето на зъбите на детето зависи от здравната култура на родителите. Ако никой вкъщи не смята миенето на зъби за важно и четката се сменя един път на 10 години, то не можете да очаквате и детето да гори от желание да изтърка тия 20 зъба в устата.

Има и друго нещо - кариесът е заразен, а бактерията, която го причинява, се предава изключително лесно чрез слюнката. Така че, когато целуваме детето по устата, пием или ядем с едни и същи прибори или просто опитваме храната на детето, за да не се опари, лесно можем да предадем виновника за кариес и да заразим и детето.

В този смисъл добре е да посещавам 2 пъти в годината своя зъболекар за профилактични прегледи и професионално почистване на зъбите.

Силанти или уплътнители против кариеси

Подобно на брекетите, които са разумно решение за избягване на потенциални проблеми със зъбите на децата, така и силантите са вариант, който родителите е добре да обмислят, ако искат да осигурят максимална защита за децата си. 

В устната кухина има зъби, които са труднодостъпни за почистване, като в резултат на това е много лесно да се натрупат микроби именно в дълбоките участъци на тези зъби. Точно така се образуват и кариесите и затова се препоръчва поставянето на силанти в ранна възраст – обикновено след като поникнат всички постоянни зъби или когато детето е навършило 13 години.

Процедурата е лека и безболезнена и по никакъв начин не притеснява детето. Течният силант се поставя в дълбокия участък на зъба, след което се втвърдява с помощта на ултравиолетова светлина и това е всичко. 

Бърза реакция при избит зъб

Много е травмиращо – и за родителите, и за детето, когато на детето таман са му поникнали постоянните зъби и то вземе, че си избие някой от тях. Денталната травма се оказва глобален феномен, от който най-засегнати са децата. Те са и най-рисковата група, тъй като при загуба на зъб имплант може да бъде поставен чак след 23 годишна възраст, а липсата на зъб довежда до множество други проблеми. 

Ако някога сте се чудили до колко време избит постоянен зъб при дете може да бъде върнат обратно в устата, отговорът е до 30 минути, защото в този диапазон резултатите са най-благоприятно. След 60 минути успеваемостта драстично намалява. Специалистите твърдят, че това може да стане и след 100 часа, като в такъв случай зъбът няма да бъде запазен, но пък ще бъде запазено развитието на челюстта, което също е важно.

Важно е всеки родител да знае, че първичната намеса при възникнала дентална травма може да помогне да бъде спасен зъбът на детето. Адекватното поведение и правилната диагноза са най-важни в случай на дентална травма. Винаги се обръщайте за помощ към специализиран център по дентални травми.

Редовни посещения при зъболекаря 

Както и при възрастните, и за децата това е гарантиран начин да бъдат предотвратени нежелани проблеми със зъбите. Опитайте се колкото се може по-рано да помогнете на детето да свикне със зъболекарския стол - така следващите посещения при стоматолога ще са лесни. А когато става въпрос за разместени зъби или проблем със захапката, то е добре да се установи колкото се може по-рано. 

Изправяне на зъбите без помощта на брекети

Брекетите не са единственото решение за проблеми с положението на зъбите. Invisalign например е система за изправяне на зъбите - пластмасови шини, невидими с просто око, постепенно преместват зъбите, за да се получи перфектен краен ефект за усмивката.

Шините трябва да се сменят на всеки две седмици, като е препоръчително това да се прави от специалист. Invisalign също така позволява на детето ви да яде, пие и мие зъбите си нормално. 

Подходящ ортодонт за детето

Това наистина е важно. Детският зъболекар трябва да умее да се сприятели с детето ви, защото така то с лекота ще изпълнява всичко, което му се препоръчва. Изберете тясно специализиран стоматолог, който има опит зад гърба си и ще предложи най-доброто лечение, съобразено с индивидуалния случай.

Без страх при зъболекаря

Родителите обикновено се колебаят дали да присъстват в кабинета по време на лечението. Важно е да подкрепяте децата си по време на манипулациите и да ги окуражавате. Дългите разговори между стоматолога и родителите в кабинета трябва да се избягват, защото влияят върху възможността на детето да сътрудничи. 

По време на лечението родителите трябва да запазят тишина, като същевременно и да напомнят на детето за присъствието си (чрез държането на ръчичка или дори крачето на детето), но все пак позволявайки на стоматолога да контролира поведението, да изисква съгласие, да наблюдава позата или да провокира разговор.

При всяка визита трябва да се даде възможност на детето да се запознае със стоматологичния кабинет, инструментариума и стоматологичния екип - по този начин се намаляват до минимум страховите реакции.

Правилно измиване на зъбите

За да не се стига до вадене на зъб още в детска възраст, трябва да научим децата да си мият зъбите правилно. Редовното и правилно почистване на зъбите му гарантира здрава усмивка за цял живот, защото профилактиката на всяко заболяване е в пъти по-евтина от неговото лечение.

Най-добрият начин детето да следва с готовност и внимание съветите как да почиства зъбите си е тези съвети да дойдат от дентален специалист.

Редовно професионално почистване от дентален хигиенист

Има огромна разлика между хигиената на зъбите в кабинет и в домашни условия. Едното не замества другото и посещенията два пъти в годината за професионално почистване на зъбите трябва да са част от денталната хигиена - както на родителите, така и на техните деца. Когато зъбите се почистват професионално, се премахва плаката и зъбният камък, които са основните причинители на зъбните проблеми. 

От зъбите се отстраняват бактериите, премахват се всички замърсявания, полират се и крайният ефект е хубава, здрава, бяла усмивка и свеж дъх. Когато детето има брекети, това почистване са прави по специален протокол и е още по-важно за здравето на зъбите му.

Правилно хранене – здрави зъби

Освен прекомерната употреба на захари, влошеното дентално здраве при децата се дължи и на липсата на минерали и неусвояването им от детския организъм.

За да бъдат оптимално полезни минералите за организма, те трябва да бъдат активирани, а това е възможно само при наличието на мастноразтворими витамини А, D и К. Такива витамини се съдържат най-вече в продукти от пасищни животни, дива риба и естествено ферментирали храни. Спазването на добра зъбна хигиена и редовните посещения при стоматолога трябва да са съчетани пълноценно хранене, за да се гарантира добро дентално здраве и блестяща усмивка.

А ако още не сте водили детето си на зъболекар и въобще нямате представа какво се случва в устата му, сега имате възможност да го направите по време на уикенда, посветен на БЕЗПЛАТНАТА детска консултация в клиника MEDICAL DENT.

На 20 и 21 март, събота и неделя, специалистите от клиниката ще ви очакват и ще предложат минимално инвазивен подход, иновативно лечение и индивидуална грижа и внимание за всички деца. Всичко това – с настроение, музика и весели игри, така че детето ви да има едно различно дентално изживяване, което ще възпита у него любов към грижата за зъбите. 

Необходимо е да запишете своя час предварително, защото местата са ограничени.

Телефон за записване на час: 02/473 87 98, както и в сайта на MEDICAL DENT.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross