fbpx
Животът с деца

10 неща, които можем да направим, за да дишаме по-чист въздух

8 октомври 2018

Преди месец от доклад на Европейската сметна палата стана ясно, че София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление - а то е значим източник на фини прахови частици.

Планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата, посочва се в документа, като в същото време България заема челно място в таблицата за загуба на години живот в добро здраве заради мръсен въздух.

И тъй като сме на старта на отоплителния сезон, публикуваме мнението на Юлиан Попов - писател и журналист, министър на околната среда и водите в служебното правителството на Марин Райков, свързано с това какво всеки от нас може да направи, за да подобрим качеството на въздуха, който дишаме.


Всички гледат към министъра, кмета или кварталния да реши кризата с въздуха. Въздухът обаче е общо дело. Мърсим един и същ въздух и дишаме същия този въздух. И всеки може нещо да направи.

Ако всеки направи поне три от тези 10 неща, въздухът ще е малко по-чист. (Това не означава, че министърът, кметът и кварталният не трябва да правят нищо.)

1: Термометър. Купете си стаен термометър. Поддържайте температура около 20 градуса или по-малко. Високата температура гори повече, цапа повече, но е и вредна за здравето.

В Англия днес средната стайна температура през зимата е 18 градуса. През 70-те на миналия век е била 12 градуса. 24 градуса се смята за рискова за сърдечносъдовата система.

2: Монитор. Изчетете всичко на сайта airbg.info и си вземете монитор за въздуха. Когато знаете какво е състоянието на въздуха около вас, сами ще вземете адекватни мерки.

3: Следете съседа. Ако съседът пали гуми, дрехи или пластмаса, това съвсем не е негова работа. Кажете му да спре. Или пък се оплачете на властите.

4: 10 000 крачки. Един от признатите проблеми на градския транспорт е първият и последният километър. Здравословно е да ходиш всеки ден поне по 10,000 крачки. Това е около 7 км. С други думи, ако метрото е на километър от дома ти, това е по-скоро добре, отколкото зле. Не използвайте това разстояние за оправдание, за да ходите насам-натам с кола.

5: Дърва. Ако се топлите с дърва, купете ги рано и ги изсушете. Мокрите дърва пушат повече, тровят вас, децата, комшиите и всички наоколо.

6: Кюмюр. Както и да го гориш, каквито и стандарти да ти въвеждат, горенето на кюмюр е отрова за вас и за хората около вас. Не припарвайте до кюмюр.

7: Черчевета. Сухото черчеве не е сухо дърво. То е боя, чийто пушек е отровен, с дърво вътре. Не посягайте.

8: Дрехи. България е най-големият разпределител на дрехи втора употреба в Европа. Резултатът е, че тонове дрехи остават като отпадък и се използват за гориво. Голямата част са изтъкани от разни изкуствени влакна. Все едно гориш пластмасови бутилки. И ги дишаш, ти, децата, съседите, градът.

9: За гуми и пластмаса дори не помисляйте. Не допускайте и други да горят. Ако видите, че някой гори гуми, пластмаса, дрехи или друга гадост, обадете се на полицията. Когато ви кажат, че това не е тяхна работа, вдигнете им скандал, после опишете случая във Facebook. След сто обаждания ще стане тяхна работа.

10: Не изхвърляйте на улицата неща, които може да свършат в някоя печка. Поне София, а вече и други градове, са пълни с контейнери за разделно събиране. Използвайте ги.

Ако съм пропуснал нещо, добавете. Никой не е наясно с всички възможни мерки за чист въздух. Въздухът е на всички и мерките трябва да са на всички.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross