fbpx
И аз съм човек

10 дни отпуск заради домашно насилие – възможно и законно (някъде другаде)

31 юли 2018

Вече ви разказахме Защо Джасинда Ардърн е най-харесваната жена в света. Не просто защото е най-младата жена в света, заела поста министър-председател на Нова Зеландия на 37 години, а защото обеща и поде реформа, чиято цел е да направи страната “най-доброто място за отглеждане на деца”. Както и да измъкне от бедността 64 000 деца до 2020 г. Освен това умее да общува с избирателите си без грим и патетични гримаси – а директно. Докато държи увитото си в одеяло новородено бебе.

Сега друга дама от управляващата лявоцентристка коалиция в Нова Зеландия изпъква на политическата и социална сцена. Депутатката от Партията на зелените Джан Лоуги е инициатор на реформа в полза на жертвите на домашно насилие.

Преди седмица новозеландският парламент гласува закон, с който въведе специален платен отпуск от 10 дни за жертви на домашно насилие.

„Целта на мярката е да даде възможност на жертвите да избягат от насилието, без да се страхуват, че може да изгубят работата си. Това е от полза за жертвите, от полза за работодателите и от полза за обществото", заяви Лоуги, след като законът беше приет с 63 на 57 гласа.

Вместо да ликува замаяно като на събор на връх Бузлуджа обаче, след победата Лоуги изрази съжаление, че помощта за жертвите на домашно насилие често идва твърде късно: "Чакаме положението да стане наистина много лошо, някой да бъде убит, и едва тогава ставаме загрижени". Думите ѝ са по повод статистката, че Нова Зеландия е една от най-засегнатите от домашно насилие развити страни. Според данни на организацията It's Not Okay, половината от всички убийства там са резултат от насилие в семейството и една от всеки три жени страда от физическо или сексуално насилие от страна на свой партньор.

Нова Зеландия отдавна е новатор в защитата на правата на жените. През 1893 г. тя става първата страна света, където жените получават право на глас.

Страната обаче не е новатор по отношение на 10-дневния платен отпуск за жертвите на домашно насилие. Такъв закон още през 2004 г. приеха във Филипините, а редица провинции в Канада също дават отпуск за домашно насилие. Лидерът на Австралийската партия на труда Бил Шортен обеща 10-дневен платен отпуск за жертвите, ако партията му спечели следващите избори.

Какъв е смисълът от тези закони, ще попитат патриарсите на българската политическа система? Смисълът е ВРЕМЕТО, което получават жертвите, опитващи се да избягат от дома, който делят с насилника. Време да се явяват в съда, да се преместят другаде или да намерят ново училище за децата си.

Новият закон на Нова Зеландия също така позволява на жертвите да изискват гъвкави условия на работа и прави дискриминацията на жертвите незаконна.

Това е една от причините, поради които реформата не бе подкрепена от консервативната опозиция в страната. Аргументът им е, че намерението зад мярката е добро, но може да попречи на жертвите при евентуално търсене на работа. Защото работодателите ще проучват кандидатите с параноята, че те може да се окажат жертви на домашно насилие, което застрашава дейността им, и така фино да решат да не ги назначат на работа...

Според анализи на неправителствени организации обаче домашното насилие вече струва на страната "загуба на производителност и допълнително набиране на персонал“. Да, зад борбата с домашното насилие, виж ти, имало и бизнес логика.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross