fbpx
Новини

Япония вече има министър на самотата

25 февруари 2021

В опит да се овладее броят на самоубийствата в Япония, покачващ се за първи път от 11 години насам заради кризата с коронавируса, японският министър-председател Йошихиде Суга назначи първия министър на самотата в историята на страната, предава Business Today

Тецуши Сакамото стана новият министър, който също така отговаря и за справянето с ниската раждаемост и засилването на регионалната икономика. Подобен пример в международен мащаб преди няколко години даде Великобритания.  

Задачата на Сакамото ще включва изготвяне на мерки за справяне със самоубийствата и намаляване на детската бедност. Особено внимание трябва да се обърне на повишеното ниво на самоубийствата сред жените по време на пандемията, както казва в стъпителната си реч самият Сакамото. 

BBC цитира думита на премиера Суга, според които само през октомври 2020 г. са се самоубили 880 жени, което е 70% ръст на самоубийствата спрямо същия месец през 2019 г.  


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross