Ние и детето

Чудесни въпроси към детето вместо "Как беше днес?"

7 декември 2017

Повечето от нас прекарват всеки ден известно време в колата с децата напът от учлище към вкъщи и обикновено питат "Как беше днес?" Обичайният отговор е "Добре", след което започвате да теглите с ченгел думите на детето, докато в един момент се изморите и приемете, че "просто е бил обикновен, нормален, скучноват ден". Вместо това, обаче, можете наистна да разберете какво е правило детето, какво го е впечатлило, натъжило, развеселило и изобщо какво му се случва в по-голямата част от деня, когато не сте заедно.

Ето няколко чудесни идеи как, вместо този въпрос, да провокирате наистина смислен разговор и да разберете наистина как е минал денят на детето, защото, както всички знаем, те отговарят най-точно, когато и въпросът е зададен конкретно.

Попитайте го:

Какво те накара да се усмихнеш?

Какъв добър жест направи или видя някой друг да прави?

Измисли ли или направи ли нещо творческо днес?

До кого седна на обяд?

Някой от класа ти отсъстваше ли днес? Знаеш ли защо?

Кажи ми нещо, което вчера не знаеше, а научи днес?

Какво обядва? Кое от обяда ти хареса най-много?

Кое правило ти беше най-трудно да спазваш днес?

Ако можеше днес да направиш нещо по друг начин или да го промениш, какво щеше да е това нещо?

Какво развесели учителката ти днес?

Кое нещо те ядоса или натъжи?

Ако можеш да си размениш мястото с някого от класа ти, с кого и защо би го направил/а?

Какъв човек беше днес ти?

Не е задължително да задавате въпроса както е написан горе. Вие познавате детето си и знаете на какъв език да общувате с него. Просто използвайте въпроси, които не изискват еднозначен отговор, а го карат да описва ситуации, емоции, обстоятелства и причини.

Ако превърнете това време в традиция, ще имате специално време с детето, в което то спокойно ще може да ви сподели и разкаже за хубавите и лошите неща от деня си.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross