fbpx
Животът с деца

Чакате момче? Пригответе се за екшън тип "Бързи и яростни"

16 май 2017

Често чуваме изрази като "Така е с момчета!", "Аз съм мъжка майка и съм видяла какво ли не..." и прочие изявления, които обикновено се казват покрай някаква ситуация, свързана с бутната маса, чукане по прозорец с чугунен тиган, обръщане на бутилки с вода в леглото в 5 сутринта и прочие НЕЩА, които майките на момчета - щат не щат, изживяват паралелно с децата си.

За тези от вас, които чакат дете с XY-хромозоми и въобще не знаят какво им готви бъдещето, решихме да обобщим как изглежда мъжкият свят на една майка на момчета.

  • Сбогувайте се с тишината. Ако майката на момчета спестяваше по левче всеки път, когато е шъшкала на някой или му е напомняла (за 26-милионен път) да говори тихо или да замълчи изобщо, сега е щяла да ви пише този текст от плажа на Аруба, където е щяла да се радва на ранно пенсиониране. Щяла е да подпира коктейла си на новите си силиконови гърди и да размазва слънцезащитно олио по стегнатия си след няколко липосукции корем. И личният ѝ масажор е щял да ѝ прави сянка, за да довърши този текст. Ох, да, да се върнем към темата – момчетата са шумни, това искахме да кажем. Дори когато са застанали на половин метър един от друг, те все още явно изпитват потребност да си викат. Особено ако нещо ги е развълнувало, което често се случва при момчетата, тях все нещо ги вълнува, изненадва, радва, ядосва, шокира и прочее. Момчетата не говорят много (освен ако не е за футбол, Шампионска лига, Ибрахимович и Майнкрафт, по тези теми не млъкват), но винаги издават някакъв звук или шум. Това в комбинация с шумни или издаващи звуци играчки е направо без-цен-но...
  • Опитите да ги възпитате в непредубеденост към половете са Сизифов труд. В смелото си желание да възпитате момчетата да се отнасят към жените с уважение и да не робуват на полови предразсъдъци, им осигурявате за игра и кукли, и кухненски комплекти и други играчки, типично насочени към момичета – момчетата не само, че харесват тези играчки, но и ги предпочтат за игра. Повтаряте до откат разгорещени речи как няма „момчешки“ цветове, нито „момчешки“ играчки, а просто има играчки и цветове, точка! И как е абсолютно окей да носиш какъвто цвят ти харесва и да си играеш с каквато играчка искаш. Но колкото повече порастват, светът ги обгражда с полово ориентирани дейности и занятия, което води до изказвания с леко пренебрежение и изчервяване, че някои неща май всъщност са „момичешки“. Естествено, няма как да ги изолирате от заобикалящия свят или да се опитате да промените света наоколо... По-скоро тярбва да приемете фактите, че повечето момчета са си момчетии и предпочитат до известна възраст да имат своите момчешки занимания. От вас се иска да продължавате да им напомняте, че няма строго „момчешки“ и „момичешки“ неща, но без да им всявате вина и с търпение да изчакате да порастнат, за да узреят плодовете на възпитанието.
  • Логично, след предното предизвикателство, следва и заключението, че дивото и грубостта са всекидневие. Само по себе си малкото момче вече е доста грубо и диво, а в комбинация с друг мъжки член на семейството (или няколко роднини от мъжки пол) е рецепта за кеч-мания. Те се бутат, борят, мачкат, катерят, ритат, дърпат и кълчат. Не защото са ядосани, даже напротив – в 99% от случаите е точно обратното. Можете да сте сигурна за това като видите кривата усмивка по зачервеното лице на едното момче, докато друго му е седнало на главата и му извива ръката зад гърба. Макар да е напълно естествена, тези битова диващина и грубиянство може да се окажат проблематични поради две причини. Първо, дечурлигите губят представа за заобикалящия ги свят и чупят, каквото им се окаже на пътя (телевизор, стени, други хора).Втората причина е:
  • Педиатърът в кварталната поликлиника ви познава по име, без значение колко други пациенти има. Чували сте репликата колко е скъпо да имаш деца, нали? Казана е за майките на момчета. Всеки месец майката на момче трябва да си заделя настрани за специален влог „Медицински, които не се покриват от НЗОК“. Естествено, че лекарствата и мазилата, които вършат работа, НЕ се покриват от здравната ви осигуровка. Дефламол, Фенистил, Пантенол, Йодасепт, Дермазин, Бепантен, Вита-мерфен са Великите Седмочсленици във вашата аптечка.Сътресение, пукнати зъби, счупени кости, обриви и охлузвания – поне едно от тези се случва поне веднъж в месеца и майката на момчета трябва да е подготвена. Колкото и да е подготвена, обаче, всяка майка получава микроинсултче, когато детето ѝ се прибере цялото в кръв, която не се знае негова ли е и откъде тече. Да не говорим за битовите инциденти, в които единия брат изритва другия в лицето без да иска по време на обичайното вечерно боричкане, в резултат на което наританият брат има синка под окото и му тече кръв от носа. Чудите се кога ли педиатърът ще се усъмни дали децата не са обект на домашно насилие, защото всеки път ги водите в синини, охлузвания, оскубани коси и одрани крайници... За всеки случай майката на момчета е добре да има наум подготвено едно обяснение за пред социалните.
  • Оръжия дебнат отвсякъде. Не стига дивеенето вкъщи и честите срещи с педиатъра, но мъжката майка трябва да свикне и с масовото непрестанно въоръжаване на домочадието – всичко в къщата се превръща и използва за оръжие. Дори вие да сте се зарекли да не купувате пистолет на децата, все ще се намери някоя съседка, която да им подари пластмасова картечница (най-лошото е, че съседката директно подава на детето пушката, без да спомене на майката какво е решила да подари или да я предупреди, че е комплект за руски бойни части). Четири дни по-късно детската стая е пълна с пластмасов арсенал. А по-лошото е, че като сте забранили да се купува оръжие, децата ЩЕ СИ НАПРАВЯТ пушки. От старо руло тоалетна хартия, пръчки и лего. Ще използват всичко, което могат да намерят в къщата и което може да причини щета, да ви заболи, да ви извади окото или да ви одере кожата.
  • Сбогом, мечти! Може да сте си мечтали да видите дъщеря си да крачи към олтара с вашата сватбена рокля. Или пък да сте искали да си направите албум със спомени, нещо като дневник с разкази от приятели, забавни случки, снимки и истории от бивши гаджета. За жалост, момчетата ви едва ли биха се интересували от невероятно романтичната целувка, която сте получили на една Нова година, или от случая, когато сте симулирали травма на крака, за да избягате от час по физическо и да отидете с приятелките си на концерт на модерната тогава момчешка банда. Когато нямате дъщери, идеята за момиченцето ви, вашата малка принцеска с розови панделки и бяла рокличка, се изпарява по-бързо от дъжд в пустинята и трябва да се примирите с това.Ако трябва да сме честни, не е чак пък токова трудно да се живее с такова „примирение“. По-скоро неприятното е, че хората невинаги разбират, че сте щастлива да имате само момчета и че тяхното съжаление е излишно – все едно сте някак си ощетена или непълноценна без женско поколение. Ето това е наистина дразнещото. Може и да не ви се вярва, но да биете на състезание по пърдене с подмишница е много по-забавно от това да плетеш плитки и да връзваш с розова панделка.
  • Общественият натиск! Като майка на момчета, усещате върху плещите си огромната, гигантска, космическа тежест да внимавате да не израстнат невъзпитани и безотговорни келеши, кошмар за всяка жена. За съжаление, проблемът е, че не сте съвсем сигурна коя е съставката, която превръща малки, сладки момченца в отвратителни шовинистични свини. Няма наръчник, който да ни гарантира как да възпитаме малките човечета в идеалните мъже – или поне почти идеални. Особено ако самата вие не сте била идеален мъж някога (била ли сте?), е трудно да знаете със сигурност как да превърнете синовете си в добър мъж. Затова правите най-доброто, на което сте способна, макар че всичко е въпрос на проба-грешка. След това просто трябва да чакате да пораснат, за да видите дали сте се справила. На бъдещите снахи можете да кажете само, че се стараете колкото можете и стискате палци.
  • Петната са навсякъде. Опитите да опазите чисти дрехите на момчетата са равностойни на опитите да скочи в басейн и да останете сухи. А да разберете как се чистят различните видове петна от трева, кал, кръв или кетчуп си е един безкраен празник. Ще похарчите стотици левове в търсене на Светия Граал – препаратът, който чисти петна. Ще затаявате дъх, докато накисвате петното в новия, скъп препарат, след което ще ругаете и беснеете, когато извадите същото петно от пералнята. Ще изхвърлите тонове дрехи, защото никой не иска да носи нещо, което има следи от спагети, белина, петно от глина и кой знае още какво. Пак ще се наложи да купувате нови дрехи за момчетата, което ни води към следващото предизвикателство:
  • Дрехите за момчета са супер скучни. Факт е. Ако искате лесна за поддръжка конфекция, това е за вас. При момчешката мода няма кой знае какво разнообразие от стилове или тенденции, там нещата са измислени просто някак си да се напаснат. Но не по забавния начин. За момчетата няма аксесоари, пък и те не са много фенове на аксесоарите. Не е като да се налага да намерите подходящата диадема, която да си пасва с чорапи на Бен 10. Секцията за момчета в магазините изглежда като ограбена, в сравнение с тази за момичета. От време на време се налага да купите някой и друг колан или очила...но май с това се изчерпват аксесоарите. И забравете за шкафове, пълни с обувки – момчетата се радват на един-два чифта само. От друга страна всичко това е много по-щадящо за портфейла ви, което никак не е за подценяване.
  • Случва се просто да нямате идея какво да направите. Можете да ги успокоите, когато са тъжни или уплашени, да ги похвалите, когато се справят добре, да ги поправите, ако грешат и да се радвате заедно с тях, когато са щастливи. Но когато става дума за чувствата им... Да кажем, че между вас и идентифицирането с чувствата на синовете ви винаги стои един фактор и той винаги ще е там – пенисът. Колкото и да сте съпричастна с момчетата, никога няма да можете изцяло да разберете защо на мъжкия придатък му е необходимо да се проветрява или желанието да го подръпват непрекъснато, или защо е „обърнат на грешната страна“ (коя ли пък е правилната страна?) или там каквото е повод за аларма според малката ви нинджа.А дори да не зачекваме темата с въпросите, които следват, когато пенисът започне да сочи на север, вместо на юг. Малко е трудно да ги учите за част от тялото, която вие самата нямате, затова можете да разчитате на научни обяснения и образователни книжки (ако нямате под ръка партньор от мъжки пол). Когато е възможно, „питай баща си“ е любимата фраза на майката на момчета.

А когато всичко друго пропада и нищо не е наред, помнете: когато отглеждаш момчета, пърденето с подмишница или оригването наужким НАИСТИНА спасява от всякаква неловка ситуация.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross