fbpx
И аз съм човек

Живот в пандемия и на ръба на закона

31 януари 2021

Какво бяхме ние, уважаеми читатели, преди Covid-19? Какво? Нищо особено! Обикновени граждани, които си живеят скучния живот, взимат си децата от детска градина, ходят на работа, на зумба и петък вечер пият бира с приятели.

Скука, сиво ежедневие и тук-там по някоя хрема. И като ни хванеше хремата, лягахме увити в одеяло да гледаме "Бандата на Оушън" и да мечтаем и ние да сме елегантни, сексапилни престъпници със скъпи обувки, вместо да се търкаляме на дивана по пантофи и долнища на анцуг. 

Но Covid-19 дойде и ни въвлече нас, обикновените граждани, в постоянна престъпна дейност, която ни най-малко не очаквахме. И така, с разтуптени сърца заживяхме в „Бързи и яростни“, макар пантофите да не отпаднаха от живота ни

Нека видим на какви престъпления, вълнения и живот на високи скорости ни обрече пандемията:

Незаконно посещение на парк

Tази престъпна дейност вече не съществува, но до края на живота си няма да забравя как през март и април 2020 г. стотици родители се промъкваха тайно с децата  из шубраците на по-запуснатите части на Борисовата градина, където нямаше полиция, облечени с почти маскировъчни дрехи, за да могат тия деца да постоят навън и да не се побъркват, затворени вкъщи.

Кучета се разменяха, хора се правеха на двойки с дете и какви ли не още схеми не се измисляха, за да се посетят парковете и да не се налага да се мотаем по улицата, което беше единственото разрешено място и децата постоянно ме питаха „Защо пак ходим по тротоараааа?“

Нещата опряха до там, че разхождахме децата на гробищата – единствените достъпни места с дървета. Днес парковете са достъпни вече от почти година, но още не можем да им се нарадваме. 

Незаконна детска градина

Тази престъпна дейност също е зад гърба ни, слава богу, но в мрачните месеци преди Коледа, когато всички нормални родители имаха кошмарни крайни срокове и ужасно много работа, градините и яслите затвориха. Затвориха и занималните, и хоровете, и всичко. Абе, всичко. Особено бабите и дядовците, които трябваше да бъдат пазени на всяка цена. 

И така започнаха да се появяват подземни задруги от приятелски кръгове, които да събират по 7-8 деца в тайнствени помещения. Майките да готвят тайнствени мусаки и тайнствено да белят ябълки, за да могат да седнат и след тази ужасна престъпна дейност, да заработят брутния вътрешен продукт на страната, която и без това не е цъфнала и вързала икономически.

Но и тези дни отлетяха, децата вече са на детска градина и начално училище и ние към това изпитваме смесени чувства, защото от една страна можем да работим нормално, но от друга – училищата и градините са основни източници на зараза. 

Но стига разговори за минали престъпления. Да видим кои са актуалните тенденции в света на незаконното:

Незаконни ресторанти и барове

Вярвате или не, то си стана като по време на Сухия режим в Америка. Да, има тайни ресторанти и тайни места, където с пароли и познати определени граждани се промъкват, за да изпият две чаши мерло и да изядат един шницел.

Духът на конспирацията витае из обществото. Много съвестни граждани САМО СА ЧУВАЛИ, ЧЕ ДРУГИ ГРАЖДАНИ СА ВИЖДАЛИ КАК ОПРЕДЕЛЕНИ ГРАЖДАНИ СА СЕ ЗАПЪТВАЛИ към тези места, но самите те никога не са били, но подхранват легендата на това кулинарно престъпление. 

И така ходенето на ресторант по време на пандемията си стана абсолютния връх в престъпната дейност. Какво по-криминално може човек да направи? Да взриви банков клон? Да източи пенсионния фонд на баба си? Не. Най-страшното е да иде на ресторант и в сумрака, с наведена глава и прокрадващ се поглед, да тъпче в уста настъргани моркови с лимон. 

Е, от време на време в интернет изтича по някое видео на веселящи се тълпи от подпийнали мъже, екзотични танцьорки по прашки нейде в някое село в Балкана, но ние не се притесняваме, защото знаем, че в Балкана вирус няма. Особено ако си ял сланина в повечко. 

Един ден когато пандемията отмине и внуците ни попитат кое е било най-вълнуващото нещо, което ни се е случвало в смотаните ни животи, ще кажем, че веднага след дигиталното образование и отварянето на границите към Халкидики, да идеш законно на ресторант ни е докарало сълзи в очите и тремор в ръцете

Незаконни спортни събития за малки и големи

Уви, престъпните дейности не спират само с яденето и пиенето, защото ако само се ядеше престъпно, щяхме да излезем от пандемията престъпно окръглени. Трябва да има баланс и където има престъпно посещаване на ресторанти, трябва да има и престъпно посещаване на фитнеси и спортни активности. 

Да… Редом с тайнствените ресторанти и барове, има тайнствени фитнеси, в които хората вдигат щанги, карат велоергометър и през останалото време играят покер, пушат пури и… Не, това не е вярно.

Просто се опитах да го представя малко по-интересно, защото всъщност това е една много неинтересна престъпна дейност. За разлика от ходенето на ресторанти, ходенето на фитнес е полезно, здравословно и доста скучно за останалите граждани. Толкова скучно, че никога няма да заснемат американски филм за престъпна група, която тайно от правителството работи за по-добри прасци.

Затова и за тези престъпления не се говори много. Но наред с незаконните фитнеси, много родители записаха децата си на незаконна спортна организирана дейност в парковете вечер, за да израснат здрави и щастливи деца. Дори имаше такива, които картотекираха децата си като професионални спортисти, само и само децата да имат достъп до спорт, което е важно за тяхното физическо и емоционално здраве.

Но съвсем скоро фитнесите и спортните занимания ще отворят отново и спортът, който досега беше свръхполезен, но никак не толкова интересен като пушенето на трева например, съвсем ще затъне в безинтересност, защото ще е достъпен за всички. Ура.

На финала искаме да отбележим, че ние, разбира се,

в никакъв случай не препоръчваме престъпния свят,

драги читатели, а сме ваши безпристрастни хроникьори, които обсъждат пороците на обществото ни.

Но сме сигурни, че и тези времена ще отминат, както отмина времето да крадем ток и да си подправяме бележниците, а вечните класики, изчерпателно изброени в Наказателния кодекс, отново ще заемат достойно място в нормализираните ни животи. Дотогава бъдете здрави и пазете възрастните хора. 


Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross