fbpx
Жените могат всичко

Харвард откри новия Айнщайн - и тя е на 24 г.

20 февруари 2018

Харвардският университет вярва, че е открил следващия Айнщайн.

На 24-годишна възраст Сабрина Гонзалес Пастерски е вече един от най-известните и успешни физици в САЩ.

Американката от Чикаго е с кубински произход и е завършила Технологичния институт в Масачузетс само за три години, със средна оценка от 5.0 точки, а в момента защитава докторантура по физика в Харвард с пълна академична свобода - което означава, че може да провежда собствени проучвания по своя прценка, без намеса на персонал и служители от университета.

През юли миналата година тя е една от 12-те души, получили стипендия Hertz, възлизаща на 250 000 долара (стипендията е отпускана от фондация Fannie & Jonh Hertz, която подкрепя най-добрите докторанти в областта на приложната физика и биология, математика и инженерни науки).

Пастерски за първи път привлякла вниманието на научната и академичната общност върху себе си, когато едва на 14 години построява собствен самолет с един двигател и документира процеса в YouTube, пише сайтът Snopes.com.

Професорите от Масачузетския технологичен институт Алън Хагърти и Ърл Мърман виждат видеоклипа и са изумени.

"Гледахме с отворена уста", разказва Хагърти. "Нейният потенциал е извън всякаква класация".

На 16-годишна възраст тя пилотира самолета си над езерото Мичиган, като става най-младият пилот на самолет.

Пред Chicago Tribune Пастерски признава, че за първи път е пилотирала самолет сама (в компанията на инструктор в кабината) на 9-годишна възраст - преживяване, за което тя разказва на учителката си в държавното училище, което посещава.

Учителката отговорила: "Това е хубаво, но какво направи след това?"

"Това се превърна в моята мантра оттогава", разказва Пастерски пред Чикаго Трибюн в интервю от 2016 г.

"Браво, но какво направих след това?"

Като единственото дете, Пастерски признава, че не е в социалните медии и, за разлика от повечето си колеги, никога не е имала гадже, не е пушила цигара и не е пила алкохол.

Вместо това тя прекарва свободното си време в изследване на понятията за квантовата гравитация, черните дупки, времето и пространството, и математическият модел, който обединява пространството и времето в едно цяло.

Сред публикациите ѝ, изброени наред с други постижения на уебсайта ѝ PhysicsGirl.com, са и: “Semiclassical Virasoro Symmetry of the Quantum Gravity S-Matrix", "Gaussian Measures and QM Oscillator" и Low’s Subleading Soft Theorem as a Symmetry of QED".

Работата ѝ като физик е довела до редица предложения за работа от предприемача Джеф Безос, основателн на Amazon, авиокосмическият производител Blue Origin и НАСА.

Макар че самата Пастерски е забележителна, нейните интереси са част от по-голяма тенденция на цяло поколение жени, които се диломират с диплома по физика.

През 1999 г. броят на студенти, завършили физика, е в най-ниската си точка от четири десетилетия. Въпреки това, според Американския институт по физика през 2015 г. са присъдени 8 081 бакалавърски степени по физика - най-високият брой, записан някога.

"Бъдете оптимисти за това, което смятате, че можете", каза Пастерски пред сп. Мари Клеър по-рано тази година.

"Когато сте още малки, казвате много неща за това какво ще направите или ще бъдете, когато пораснете. Мисля, че е важно да не забравяте тези мечти."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross