fbpx
Раждане

Фотоалбум на багажа за родилното по света

4 декември 2017

За бъдещите майки в западния свят чантата за родилното е нещо, което прави процеса на раждане малко по-успокояващ. Току-що сте дала ново същество на света; заслужавате да носите собствените си панталони, егати!

Но в някои части на света болниците са толкова мизерни, че жените, които раждат там, трябва да носят със себе си всичко необходимо - от латексовите хирургически ръкавици до тенджери за изваряване.

За да привлече вниманието към предизвикателствата при раждането в райони, където водата е оскъдна, организацията WaterAid наскоро е събрала в изложба фотографии на съдържанието на болничната чанта за родилното в различните страни. Ето снимките, както и леко редактираните интервюта с майките зад тях.

Cathelijne Geuze (Великобритания)

"Нося основно дрехи за себе си и бебето, нещо за хапване, e-reader и iPod, макар че не знам дали ще имам време да ги използвам. И шише вода! Първото ми раждане беше много дълго и не исках да ям, но бутилката вода, за да се поддържам хидратирана, беше много полезна. Взех много снаксове, защото от първия път помня, че закуската беше много постна - филия бял хляб и корнфлейкс. Най-специалното нещо в чантата е ръчно плетеното одеало от леля ми, за което майка купи преждата, а леля го оплете. Първо него опаковах."

Takako Ishikawa (Япония)

"Опаковано:

  • Дрехи за новороденото бебе. Ще ги носи при изписване.
  • Застрахователна полица, личен печат, болнична декларация за информирано съгласие, декларация за вливане на кръв, здравен талон за майка и дете, регистрационна карта на пациент.
  • Панталони за бременни, сутиен с предно закопчаване (по-лесен е за кърмене и при прегледи)
  • Всекидневна козметика като шампоан и четка за зъби
  • Хартиени кърпички

Жените не трябва да докосват вода след раждане, поне за месец. Това означава, че жените трябва да се концентрират върху гледането на бебето, а не домакинска работа. Казват, че симптомите на климактериума (психологическата и биологична промяна) са по-тежки, ако жената е докосвала вода след раждането. Макар че не съм съвсем сигурна дали това е вярно, това вярване тук е широко разпространено отдавна. С развитието на технологиите вече имаме устройства и домашни уреди, които ни помагат да живеем без да пипаме вода у дома, което може да е една от причините японците да живеят по-дълго отпреди."

Mestawet Legesse (Етиопия)

"Вече родих три деца, така че понаучих едно-две неща. Затова донесох със себе си кърпа, с която да завия себе си и бебето. Това е всичко, от което то има нужда засега. За себе си взех превръзки, бельо, панталони и дълга широка рокля, чифт чорапи и бутилка Миринда (газирана напитка с вкус на портокал). Мириндата кара коремът така да се раздвижи отвътре, все едно ще повръщам, и така помага на бебето да се обърне и да се роди по-лесно."

Chadla Suyhidy Morales Benjamio (Никарагуа)

"Нося си чашафи, хавлиена кърпа, пуловер и памук да си сложа в ушите, след раждането. И нещо, с което да си вържа косата. Обясняват ми как да си къпя бебето и че то трябва да се къпе всеки ден...което мисля, че е добре, но единственият проблем е, че водата от кладенеца дразни кожата. Сърби много и ми докарва алергия, от която остават белези по кожата и затова не мога да пия вода от него."

Tiff Rolf (САЩ)

"Единственото задължително нещо, което трябва да взема в болницата, е бебешко столче за кола, за да закарам бебето към вкъщи. Останалото са вещи за личен комфорт: родилният ми план, пижама, джапанки и чехли, снаксове, чай за лактация и сладко бебешко костюмче за изписването. И подарък от бебето за голямата му сестра - близалка и пластелин."

Marie Lucette (Мадагаскар)

"При последния преглед акушерката ми каза да купя и занеса всичко, което ще ми трябва преди, по време и след раждането. Това включваше одеало за посрещане, компрес, памучна вата, пелени, нови дрехи от памук за бебето и топли дрехи, джапанки, термос, чаршаф и превръзки за мен. Но понеже с мен дойдоха и някои роднини за подкрепа, те донесоха почти всичко, което ще ни трябва за няколко дни.

Донесоха готварка печка, дърва за огрев, чинии, лъжици, храна - като ориз и зеленчуци. Донесоха ми и пилешка супа, защото наистина ще имам нужда след раждането. Пилешката супа е много полезна за възстановяване след раждането и помага за кърменето.

В селото ми имаме много традиции, табута и неща, които не може да правиш по време на бременност. Например бременните жени не трябва да носят джинджифил в джоба си, иначе на бебето ще му порасне шести пръст на крака или ръката. Опитвам се да ги спазвам, защото се стремя да показвам уважение. Не искам да се случи нещо лошо на бебето ми."

Merina Milimo (Замбия)

“Ние носим следното за бебето: бебешко одеало, пелени, щипка за пъпната връв, слинг за повиване на бебето, памучна вата, превръзки и леген. Носим и бебешки костюм и други бебешки дрехи. Любимата ми е една рокля, която купих аз. Ако е момче, ще запазя роклята за следващите ми бебета.

Чувала съм от старите хора, че докато съм бременна, не трябва да ям сварени яйца или картофи, защото бебето ще се роди без коса. Казвали са ми и да не нося дрехи с колан. Иначе пъпната връв на бебето ще се увие около него и ще се роди много трудно.”

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross