fbpx
Новини

Учени откриха микропластмаса в бебешки изпражнения

28 октомври 2021

Ново изследване показва, че в бебешкото ако се открива микропластмаса, откъдето може да се извади предположението, че бебетата вероятно са изложени на по-високи нива на тези пластмасови частици в сравнение с възрастните, пише Parents

В малко пилотно проучване на Медицинския факултет на Нюйоркския университет учените са изследвали проби от изпражненията на три новородени, шест малко по-големи бебета и десет възрастни за два вида пластмаса - полиетилен терефталат (ПЕТ) и поликарбонат (ПК).

И в две от трите проби от новородените имало микропластмаса и както и в пробите на всички останали бебета и възрастни. Установено било, че концентрацията на ПЕТ била по-голяма в изпражненията на бебетата, отколкото при възрастните.

“Бебетата и малките деца са изложени на широк спектър пластмаса - играчки, чесалки за зъби, шишета, лъжици”, казва д-р Канан Курунтачалам, професор по педиатрия в Медицинския факултет на Нюйоркския университет. Според него бебетата може би поглъщат доста повече пластмаса, защото изследват света като слагат почти всичко в устата си.

Предишни проучвания показват, че микропластмаса се открива и в плацентата, като от това се вади предположението, че микропластмасата някак влиза в кръвообращението, казва още той.

КАКВО Е МИКРОПЛАСТМАСА

Микропластмасата се състои от малки частици пластмаса, намиращи се в околната среда, и това е световен проблем. Те може да дойдат от изхвърлени бутилки и сламки за еднократна употреба. Но има микропластмаса и в най-различни продукти от бита ни като козметика, препарати, бои.

Тези частици не само че замърсяват околната среда, но и попадат в храната и водата ни, дори в домашния прах. Те преминават през храносмилателния тракт, но дали това се случва, без да нанесат вреда на организма, все още не е много ясно. 

Някои лабораторни изследвания и тестове с животни показват, че микропластмасата може да причини възпаления и увреждания на клетките, но са необходими още проучвания.

КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ РОДИТЕЛИТЕ

Пластмасата е толкова застъпена в живота и домовете ни, че е почти невъзможно да я избегнем изцяло. Но има неща, които можем да направим. Едно от тях е да намалим използването на пластмасови играчки за сметка на такива от дърво, бамбук и плат. Така бебето ни няма да си тика толкова пластмаса в устата.

Ето как да намалите употребата на пластмаса у дома:

  • Преминете от пластмасови кутии за съхранение на храна към стъклени
  • Избягвайте да претопляте или загрявате храна и течности в пластмасови съдове, особено когато ще сервирате храната на детето
  • Използвайте бутилки от неръждаема стомана вместо пластмасови

А ето няколко идеи как да намалите микропластмасата в околната среда: 

  • когато е възможно, използвайте неща за бебето ви, които са втора ръка, но малко ползвани като например количка или столче за хранене
  • Преминете от пластмасови сламки към такива от неръждаема стомана и не използвайте сламки, когато се храните навън
  • Пазарувайте с платнени торби за многократна употреба
  • Пазарувайте насипни продукти в собствени съдове за съхранение, за да намалите употребата на опаковки

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross