fbpx
И аз съм човек

Учените препоръчват: ваучер за "почистване на домове" към основната заплата!

9 януари 2019

Има много причини, поради които все още голям брой хора не наемат помощ в домакинската работа и най-вече в чистенето - свързаните с това разходи, параноята, че някой друг ще докосва мебелите и предметите ти или пък някакво странно чувството за вина, че възлагаш домакинската си работа на трето лице. Според ново проучване обаче, отделянето на бюджет за спестяване на време (колко достойно и политически коректно звучи!) може да подобри отношенията ви с партньора ви, пише workingmother.

До този извод стигат изследователи от Harvard Business School и University of British Columbia, които проследяват подробно седем проучвания за взаимоотношенията на работещи партньори, включващи общо над 3000 души. Резултатите са сходни във всяко едно проучване: тези, които харчат повече пари за спестяване на време, се чувстват по-щастливи във връзката си, тъй като този харч защитава двойката от негативното влияние на стреса покрай домакинската работа и им дава възможност да се наслаждават на по-качествено време заедно.

Разбира се, наемането на фирма/човек за чистене може да изглежда прекалено очевидно решение за преодоляване на сблъсъците в браковете и съвместното съжителство. Но то наистина е важно: изследването разкрива, че 25% от хората, които са се разделили, са посочили "несъгласия за домакинска работа" като причина за развода.

Разходите за услуги, спестяващи време, не водят само до по-щастливи бракове - но и до по-щастливи хора. Проучване от 2017 г. установи, че настроението на хората се подобрява, след като са похарчили 40 долара за нещо, спестяващо времето им, вместо да харчат същата сума за покупка на нещо материално за себе си. Любопитното обаче е, че има таван на удовлетвореността, когато става дума за аутсорсинг на домакински услуги. Изследователите откриват, че ако месечната сума за услуги за почистване надхвърли 200 долара, настроението рязко спада.

Също така се оказва, че има по-силна връзка между удовлетвореността и "купуването" на време сред хората с по-ниски доходи. Т.е., дори парите да не валят, може би си струва да си спестиш някое и друго неприятно домакинско задължение.

Да, всичко това не е изненадващо - кой не би се чувствал по-щастлив с партньора си, ако не се налага непрекъснато да си разпределят домакинските задължения (ако въобще си ги разпределят!)? Констатациите обаче могат да бъдат полезни и за работодателите, когато определят допълнителните придобивки, с които помогат на семействата на своите служители.

Авторите на изследването пишат: „Въз основа на прозренията от настоящото проучване, компаниите биха могли да помислят върху идеята да предоставят на служителите си ваучери, спестяващи време. Служителите биха могли да ги дават на своите мъже/жени по време на работни пътувания, като начин за предоставяне на подкрепа, когато не са вкъщи. Подобни придобивки могат да бъдат и особено полезни за намаляване на конфликтите, свързани с работата и семейния живот."

Да, и на нас ни звучи много, ама много добре!

Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross