fbpx
И аз съм човек

Урок 28 или закъснялото сексуално образование

3 октомври 2018

След като думата „джендър“ си затвърди измисленото ѝ значение като „трети-четвърти-петдесети пол“, въпрос на време беше част от съдържанието на учебника по Биология за 9. клас да предизвика тревожност - специално в частта си, касаеща сексуалното образование.

Възмутени родители наскоро попитаха как и защо е одобрен урок 28 на тема "Оплождане и индивидуално развитие", където в графа "Детство" е посочено "откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи", а в графа „Юношество” - „Възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол”. За зрялата възраст пък е записано „изграждане на трайни връзки с партньор от другия или от същия пол”.

Източник: Actualno.com

Ясно е, че ненавистта към хомосексуалността вече е факт, а учебникът по биология е разgлеждан едва ли не като проводник на низки страсти. И вместо да настояваме да разберем защо учебниците за 9. клас са толкова скъпи (първа част на учебника по Биология* струва 19 лв., втора – 12 лв., а пълен комплект учебници са над 200 лв. ), фокусът бе изместен върху беглия урок за сексуалността и половете. Издателство "Анубис" излязоха с позиция, че с възражението срещу текстовете в учебника се "подценява способностите на 16-годишните ученици да правят собствена преценка на прочетеното, както и тяхната информираност за процесите в сексуалното развитие на човека."

Темата бе (да го наречем бурно, а не широко) дискутирана в редица родителски групи във Facebook и, разбира се, стигна и до създадената от нас Положението е “Майко Мила“ (в която всички са добре дошли).

И тъй като вместо конспиративни теории, видяхме само разумни родителски позиции по въпросния УРОК 28, искаме да споделим с вас някои от тях, като контрапункт на създалата се истерия. И, разбира се, очакваме още гледни точки за това кога е удачно да бъде въведено сексуалното образование, и също - вие как и кога поднасяте темата за секса вкъщи, пред децата!


—  Много страшно! Децата ще разберат за... (оглеждам се притеснено и прошепвам) СЕКСА. И за това, че да опознаваш тялото си и да имаш влечение към същия пол е нормално. Едва в девети клас! Само не отваряйте учебника по география, че там пише нещо още по-страшно - че земята не е плоска. (Tsvetelina Takova-Shopova)

Доста семпло е написано, не виждам къде е драмата. Ако до девети клас родителите не са „светнали“ децата за тези невероятни открития – положението е зле. (Анна Панова)

— Чак в 9-ти клас?! Още в 5-и, 6-и повечето ги знаят тия работи. (Alina Tutor)

— Даже по-отрано е хубаво да свикват с тази мисъл. И не обезателно от учебник, а и от родителите да идва информацията, защото всеки най-добре познава своето си дете и знае как да му я поднесе по правилен начин. (Masha Pavlova)

— Децата не научават това от учебниците - все са виждали гей паради, прегърнати мъже, жени, все са питали и са получавали отговори. Това че го има в учебника показва просто, че барем науката не хихика, не игнорира и не проявява неуважение. (Роси Бехова)

— Моите деца са на 7 и на 9 и съм ги обяснила тези неща. Накратко, разбира се. (Svetozara Petkova)

— Мисля, че в никакъв случай не бива да разчитам на българската образователна система да подготви децата ми за тази част от живота и то чак в 9-и клас. Твърде закъсняло е и твърде оскъдно като информация. В този вид може да се поднесе и "смели" още във втори клас, а девети да се говори – грамотно, а не така наивитетно - за предпазването и емоционалните аспекти на сексуалното общуване и прочее. Затова мисля, че на първо място трябва да обясня на децата си какво е сексът (вече е отметнато с голямото дете) и как да се предпазват от болести, предавани по полов път. Това, че има хора с влечение към същия пол и двете деца го знаят отдавна, защото вкъщи говорим свободно и без предубеждение по темата. Нищо повече не може да им даде учебникът за 9 клас. (Irina Nikolova)

— Това е малко като в онзи виц за майката, която отива да говори с дъщеря си (тийнейдкърка) за секса. И момичето като разбира за какво ще си говорят ѝ казва: "добре, мамо, какво искаш да знаеш?" Извън шегата, според мен наличието на тези изречения е стъпка в правилната посока. Макар реално да не е кой знае какво като информация. Ако тези две-три напълно неутрални изречения предизвикват такава буря от негатизивъм, представям си какво би било, ако на темата е отделено адекватно време и внимание. (Toten Licht)

— За мен продължава да е напълно неразбираемо защо родители реагират така остро на такава информация, при това поднесена в телеграфски стил... В Германия първите часове по сексуално възпитание се провеждат в четвърти клас. Обяснява се що е това вагина, пенис, осеменяване и полово предавани болести. Децата се прибират вкъщи с глави, пълни с въпроси и питат. Такива разговори не бива да са табу. (Tsvetelina Petkova)

— В реакциите на обществото, виждам много по-сериозен проблем - тоталната липса на каквото и да било сексуално образование по принцип. Никой не може да му убеди, че думички като "чурка" за мъжки полов орган и "миминка" за женски (и двете думи съм ги чувала лично от родители на сравнително големи деца - 6-7 годишни) не са вредни за разбирането на сексуалните взаимоотношения на човешкия вид. Да не говорим, че често родителите толкова много ги е срам да говорят за тези неща, че тотално избягват темата. Аз повече бих се притеснила ако детето ми в девети клас разбере, че на "чурката" се казва пенис и няма нищо срамно да изречеш думата вагина на глас, отколкото да прочете този учебник. (Sofia Kratchanova)

Бонус: Мисля, че на тази възраст децата много отдавна знаят кои от съучениците им са гей и е добре да има нещо, което да казва, че това е ок, защото има малки градчета и общности, в които може да се стигне до насилие. Гей не се става от учебник, от новините, дори от експеримент, защото е доказано, че всяко трето момиче май и всяко четвърто момче (хетеросексуални) са правили експерименти сексуални със своя пол. Но има нещо, което децата могат да станат много: прости и зли. (Letiashtata Kozzila Erato)

Става дума конкретно за Биология и здравно образование за 9. клас за профилирано и професионално образование с интензивно изучаване на чужд език на издателство "Анубис"

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Диалози за вагината

България e лидер по бременност на тийнейджърки заради липса на сексуално образование

Жената, която отговаря за секса на нацията

Научи ме да казвам съвършеното НЕ

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross