fbpx
Животът с деца

Ура! Край на пластмасовите сламки и други вредители

24 октомври 2018

Пластмасовите чинии, чаши, прибори, сламки, дръжки за балони, клечки за уши и други пластмасови пособия за еднократна употреба, които съставляват 70% от отпадъците в Световния океан, да бъдат забранени от 2021 г. в страните от ЕС.

Европейският парламент прие предложението на комисията по околна среда днес с 571 гласа ЗА, 53 против и 43 въздържали се. Предстоят преговори със съвета на ЕС, водещата институция при вземането на решения, след като европейските министри изразят своята позиция по законодателното предложение.

Използването на други изделия, които не могат да бъдат заменени, трябва да бъде понижено с поне 25% от държавите в ЕС до 2025 г. Сред тях са кутиите за еднократна употреба за сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите следва да предложат национален план, който да насърчи използването на изделия за многократна употреба.

Пластмасовите бутилки за напитки да се събират разделно и до 2025 г. 90% от тях да подлежат на преработване.

С 50% до 2025 г. и с 80% до 2030 г. трябва да бъдат намалени отпадъците от тютюневи изделия (цигарените филтри с пластмаса). Очакват се и действия от страна на производителите на тютюневи изделия - да започнат да покриват разходите за събиране, транспорт и обработка на отпадъците от техните продукти.

Същото ще важи и за производителите на риболовни съоръжения. Държавите от ЕС трябва да вземат мерки изгубените риболовни мрежи и други рибарски приспособления, съдържащи пластмаса, да се събират всяка година. Поставената цел за преработката им е най-малко 15% до 2025 г.

Според Европейската комисия над 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените изделия в забраната покриват 70% от всички отпадъци в Световния океан, тровят редица морски видове и птици.

Вижте още:

Майката, която 17 дни се сбогува с мъртвото си бебе

Децата ни пият вода от пластмасови чаши за 20 млн. лв.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross