fbpx
Раждане

Търсят се: Добрите примери в родилната грижа в България (поименно)

26 април 2017

 

Мили майки на Майко Мила! Днес даваме тон за началото на един голям разговор за раждането - това чудо на природата, което не само осигурява съществуването на човешкия вид, но и е основната причина за съществуването на сайта ни.

Темата за раждането е не само неизчерпаема, но и носи всички нюанси от емоционалния спектър. Освен изключително забавна, тя може да бъде дълбоко драматична и травмираща. Всяка майка носи своята история в себе си и кога със смях, кога със страх и гняв, я предава напред през поколенията или я разменя със своите приятелки, като ценна монета, получена от живота.

За всяка майка раждането е моментът, който е променил живота ѝ. Затова нашият сайт винаги ще обръща огромно внимание на темата за раждането и ще се стремим да участваме във всеки дебат, който коментира родилната грижа у нас.

По тази причина Майко Мила! тази година стана партньор в изготвянето на класацията „СПЕЦИАЛИСТИТЕ, НА КОИТО ИМАМ ДОВЕРИЕ“, организирана от Форум Бременност и детско здраве и сайта Puls.bg.

Класацията се провежда в четири категории: за акушер-гинеколог; за акушерка; за педиатър или неонатолог; за АГ болница или родилно отделение.

Помогнете ни да отличим най-добрите примери в тези четири категории, като ни изпратите и своята лична история. Ако сте имали чудесно проследена бременност, щастливи сте от отношенията ви с лекаря, акушерката, с родилния екип, с педиатъра или пък отношението в болницата е било нещо, за което си струва да разкажете – направете го още сега.

Разкажете ни кой е лекарят, напишете ни коя е болницата. Посочете ги по име и кажете – „тези хора заслужават моето признание, затова искам да ви разкажа за тях“.

Ние, Елисавета и Красимира, също имаме какво да разкажем за нашите лекари и нашите акушерки.

Красимира е раждала единственото си дете в болница "Вита". Ето какво казва и самата тя:

"Родих в нея, тъй като моят лекар израждаше там, и не съжалявам и за момент. Единствената ми забележка си остава отношението към начинаещите кърмачки – малко повече внимание към тях ще е добре дошло. Но по-важно е името на човекът, който се грижеше за мен и бебето в продължение на 9 месеца, по време на раждането и след това. Това е доктор Велислава Хафузова - моят лекар-партньор в бременността и раждането. Уверен, спокоен и човечен професионалист, който нито за секунда не ме остави да тъна в съмнение, страх или незнание. Нещо изключително важно за родилки като мен, наричани по други болници „лигли“. 

Елисавета пък, като един ветеран, е раждала в "Майчин дом" и "Света София", и ето какво иска да ви разкаже за трите раждания.

За Майчин дом и грижата, която получих преди 13 години не иска да говори все още, защото травмите не са отминали, но някой ден ще разкаже. Слава богу, и на трите раждания акушер-гинекологът беше доктор Рени Райчева. Тя изроди и трите ми деца, като последното раждане беше наистина много тежко. Три пъти секцио, по независещи от мен причини, и ето ме - здрава, жива и във форма. Освен това тя е семейният ни акушер-гинеколог във всички смисли - изродила е и мен и трите ми деца. Представете си го това - да извадиш бебе и 30 години по-късно от него да извадиш друго бебе. Чудо!!!!!

Радвам се, че има и две прекрасни жени, които най-сетне поставят акушерката на полагаемото ѝ се водещо място. Това са Йоана Станчена и Илона Нешкова от акушерски кабинет "Зебра". За мен няма никакво съмнение, че те са бъдещето на родилната помощ. Още помня момента, в който притеснена и объркана от нещото, наречено кърмене се обадих на Йоана и тя дотича с Миглена Делчева под ръка, за да ми помогнат да тръгна по пътя на кърменето за пръв път, макар да бях родила трето дете. И досега не мога да намеря думи да им благодаря, защото успях да изживея това, което преди беше най-голямото препятствие в живота ми.

И така! Майко Мила! чака вашето мнение по въпроса с раждането и родилната грижа. Чакаме вашите лични разкази за добрите примери в тези области – искаме истинското ви, неподправено, нелустросано мнение.

А освен това можете да гласувате за любимия си акушер-гинеколог, най-прекрасната акушерка на света, най-разкошната болница и най-забележителното родилно отделение ето тук.

Пращайте ни вашите разкази на имейл maikomilabg@gmail.com, а най-добрите ще публикуваме в Майко Мила! в следващите седмици, защото доброто трябва да бъде разпространявано и подкрепяно.

Човешкото, достойно и уважително отношение на лекаря и акушерката към пациента е признак, че живеем в общество, в което всеки знае правата и отговорностите си, както и цената си, но е наясно и с цената, която ще плати, ако не ги спазва. Това се нарича осъзнато, гражданско общество – онова, което много ни се иска да бъдем, но, уви, все още не сме. За да го постигнем, трябва да работим здраво.

Затова – посочете ни имената на добрите медицински примери в родилната грижа в България.

Родителите имат право да ги знаят.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross