fbpx
И аз съм човек

Трикове за по-лесно пътуване с деца (двупосочно)

14 април 2017

Да, знаем, че това е като непоисканите съвети и знаем, че всяко дете е уникално и не прилича на другите, но за едно можем да сме единодушни и да си стиснем ръцете: пътуването с малки деца е малко напрягащо. Особено когато комбинацията включва пищящо дете, гладно бебе и недоспали спътници - тогава всеки би разбрал желанието това пътуване да е еднопосочно.

Ще се опитаме да ви помогнем да планирате пътуване с деца, така че в края на пътуването да имате все още и деца, и здрави нерви, и здрав разум. Някои от предложенията (компилирахме ги от няколко сайта - roughguides.com, skyscanner.net и ytravelblog.com), са особено важни, ако в превозното средство пътуват и други хора, които не са преки роднини на вас или детето.

 • Изберете най-подходящото време за пътуване. Някои родители се кълнат, че пътуват само по време на обичайните часове за сън на децата, но според нас това са онези родители, чиито деца не плачат, само спят и обичат да ядат броколи (да се чете - НЯМА такива!). Освен ако вашето дете не е някакво природно чудо, което спокойно заспива навсякъде по всяко време и при всякакви обстоятелства (гладно, жадно, с мокри гащи, на шум, на тихо, на светло, на тъмно...), много по-реалистично е да планирате пътуването за часовете от деня, когато детето или децата ви са в обичайно в добро настроение (при повечето това е сутрин).
 • Очаквайте най-лошото. Психически бъдете готови за най-лошите си кошмари, за да си спестите нервния срив. Така няма да се разочаровате, ако детето ви истерично започне да се тръшка за желирани бонбони, после за дъвка, после за топката, после за отиващата си зима, после за друго. Смятайте, че сте късметлии, ако САМО ви оповръща, защото е ревало 20 минути - можеше и да ви напикае.
 • Пътувайте с тъмни дрехи. Да бъдем реалисти. Няма да са минали и 15 минути от тръгването и вече ще имате петно от банан или засъхваща лига. С тъмно облекло ще изглеждате по-малко злощастна на пристигане и минувачите няма да ви подхвърлят монети и храна.
 • Носете чифт дрехи за смяна за децата И ЗА СЕБЕ СИ. Защото отсега ни е ясно, че макар и с тъмни дрехи, все в някакъв момент детето ще се изповръща върху себе си или ще ви залее с доматен сок, докато яде торта, която маже по корема си. Дори не искаме да си представяме как ще мирише това.
 • Носете няколко вакумни пликчета за храна. Ще видите, че все ще се наложи нещо да затворите там по време на пътуване – използван памперс, мокра кърпичка с която е избърсано нещо гадно, нацапани гащи, наполовина изядена храна, надъвкана изплюта дъвка, недосмукан бонбон...изобщо всякакви олигавени, недоядени, извхърлени опикани/наакани гадости.
 • Дезинфектант за ръце. И голяма опаковка мокри кърпички. Онази част от мозъка на децата, която отговаря за хигиената и за усещане за гнусота, явно ще се развие по-късно, след около двайсетина години, т.е. не разчитайте на нея по време на пътуването.
 • Опитайте се да накарате детето да посети тоалетната преди да тръгнете към автобуса, самолета, влака или с каквото ще пътувате. Хаха, успех! ХА ХА ХА! Да, извинявайте, не е смешно, но поне се опитваме да ви развеселим! Понеже едва ли ще имате успех вкъщи, опитайте да ги накарате да отидат до тоалетната на гарата или летището, преди качване. Иначе – това си самата тъжна истина - в момента, в който автобусът тръгне или светне лампичката да затегнете коланите, на детето рязко ще му се допишка или доака. Досега не сме срещнали толкова отзивчив шофьор, машинист или стюардеса, които с усмивка на лице да спрат превозното средство, за да може малката гадинка, излязла от утробата ви, да отиде до тоалетната, където да реши, че вече не му се пишка или ака.
 • Ако детето ви още е с памперс, предвидете по един за всеки прекаран в път час и се запасете с няколко допълнителни за аварийни случаи. В сто от сто случая детето ще получи диария в момента, в който напуснете дома си, както и във всеки неподходящ за това момент.
 • Купете много и супер евтини играчки. Колкото по-малки, толкова по-добре, защото ще заложите на количеството (внимание: играчките и големината им трябва да са съобразени с възрастта на детето). Опаковайте ги или ги дръжте скрити и давайте една по една на детето, когато се отегчи от предната или е напът да изпадне в истерия. Ако ги опаковате в подаръчна хартия, разопаковането ще ви донесе още поне минута тишина, а в майчиния свят минута тишина си е като век на спа процедури.
 • Заредете телефона, таблета или лаптопа си с любимите приложения на детето, клипчета, анимационни филми и т.н., които да спасят положението в краен случай. Не забравяйте да вземете отделни слушалки за детето, за да не се налага да му давате своите. Препоръчваме ви да замените електрониката с книжки за оцветяване или детски книжки с картинки, ако е възможно.
 • Запасете се с огромно количество храна. Като казваме „запас“, имаме предвид точно това. Самолетната храна е отвратителна и недостатъчна, а и в малко атобусни компании у нас предлагат храна за из път и тя обикновено е престоял сандвич, който по-добре не разопаковайте, докато не приключи здравната реформа. Внимавайте обаче да не носите храна, която може да се разтече (сочни плодове например), да се развали бързо от температурата (сладолед, яйчени или млечни продукти) или лепкава храна (сладка, мед и т.н.) Много внимавайте и с горещите напитки. Солетите за пореден път си остават чудесен вариант!
 • Накарайте детето или децата сами да си носят вещите. Ако може да ходи, може и да носи (по-скоро да влачи след себе си) детска чанта на колелца. Проверете какво е помъкнало, за всеки случай, за да не се окаже, че покрай важните неща, които вие сте сложили, малкото влачи и ножица, конструктор от 250 части, възглавницата си и котката.
 • Не се качвайте прекалено рано. Сведете до минимум времето, през което детето ще седи оковано в колани на неудобен стол. Ако пътувате с друг възрастен, разпределете си задачите – единият да се качи и да натовари чантите и багажа, да приготви седалките, а другият да се занимава с детето или децата.
 • Облечете детето на пластове. Особено ако летите със самолет! В самолета температурата варира от полюсов глетчер до повърхността на слънцето, а освен че ще ви е мъчно детето ви да страда, ще се изнервите от мрънкане, че му е топло/студено/топло/студено.
 • Не давайте лекарства и успокоителни на детето (освен ако не са предписани от лекар). Знаем, че има родители, които дават на децата си Панадол преди пътуване, за да ги успят по пътя. Не го правете! Не само тровите излишно детето, но и никога не можете да предвидите дали за нещастие някой от страничните ефекти няма да се прояви или да се случи някаква авария с транспортното средство, а детето ви да е неадекватно.
 • Опитайте се да си купите билет за аварийното място. Там винаги има повече място за краката ви, в които малкото човече да пълзи, да седи и да чопка по настилката на пода, и да си играе. Недостатъкът е, че не можете да пъхате вещи под седалката (ако сте в самолет), затова преди да тръгнете, вземете до себе си всичко необходимо.
 • За ръчен багаж ползвайте раница. Така ръцете ви ще са свободни, ще изглеждате по-млада (като повтаряла много пъти ученичка или леко закъсняла студентка).
 • Обяснете на детето какво предстои. Разкажете му за скенера (ако ще летите), за проверката на билети, за багажното, за планираните спирки и т.н.
 • Ако детето е много малко да дъвче дъвка, дайте му да смуче близалка или биберон. Това е особено важно, ако летите, защото помага на тялото да се адаптира към променящото се налягане. Ако е възможно, сложете кърмачето на гърда. Направете същото и когато самолетът започне да се снишава. Така детето ще се адаптира и няма да го заболят ушите. Препоръчваме ви близалки или дъвки с ментов вкус, защото той действа превантивно против позиви за повръщане или виене на свят. Мокри кърпички с миризма на мента, с които да обтриете лицето му, също помагат.
 • Бъдете любезни и се извинете на другите пътници. Едно просто „много съжалявам“ върши чудеса, когато детето ви не е спряло да рита седалката пред себе си вече час.
 • Ако все пак някой спътник сметне за нужно да цъка с език и да прави многозначителни физиономии, игнорирайте го! Хората трябва да разберат, че всяка майка прави всичко възможно и по силите си, за да направи най-доброто за децата си и за другите да преживеят това пътуване. Подготвяли сте се за пътуването много повече от другите и сте положили много повече усилия, за да сте с детето в този самолет или този влак, или автобус. А ако някой все пак е забравил, напомнете му, че някога и те са били пищящи, акащи дразнители – да, ВСИЧКИ някога сме били, и всеки от нас все някога е пищял, акал и дразнил околните, така че многознайковците да млъкнат, ако обичат, за да си довършите пътуването.
 • Ако някъде около вас има родител, на когото очевидно му е трудно да озаптява детето, споделете каквото можете с детето. Първо обаче попитайте родителя дали може да дадете на детето нещото. Ще се изненадате какво спокойствие се постига само с един споделен чипс или гривна мартеница.

Лек път и сполай ви! И ако се сещате за още трикове за оцеляване на път с деца, споделете ни ги!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross