fbpx
И аз съм човек

Ти си майката, която искам за приятелка, ако...

12 март 2019

След появата на децата следобедите, в които жената може да разпусне с приятелка на по салата и огромна чаша вино, остават в историята. Идва етапът на солетите и крекерите, с които печелим още няколко минути за дърдорене на пейката до детската площадка.

Ставаме обаче някак придирчиви в избора си на приятели. И за да допуснем в обкръжението си друга майка, тя трябва да отговаря на няколко критерии, пише Кати Бингам-Смит за ScaryMommy.

Ето кои са те:

  1. Дисциплинираш децата ми, защото те е грижа за тях, а не защото така се чувстваш по-горда със своите 

Може да се наложи да размахаш пръст на децата ми, докато отскоча до тоалетната; да гониш топката, която синът ми е запратил в храстите; или си се съгласила да ги наглеждаш, докато изтичам до магазина.

Нямам нищо против да дисциплинираш децата ми или аз – твоите. Но никога не викаме по чуждите хлапета заради някоя дреболия, защото се радваме, че не нашето дете се е издънило. Споделяме за големите проблеми и предизвикателства, с които се сблъскваме, преодоляваме ги и продължаваме напред.

2. Не ме съдиш, че купувам замразена лазаня

Може би приготвяш всички ястия съвсем сама (добре дошла си да почерпиш), но нямаш проблем с факта, че понякога давам на децата си полуфабрикати. И ако с твоите хлапета дойдете на гости за вечеря, не те притеснява, че храната, която сервирам, е излязла от кутия. Обещавам менюто да включва и салата. Просто няма да ги карам да я ядат насила.

3. Не ме съдиш, че не записвам децата си на извънкласни дейности

Абсолютно ще застана зад гърба ти, ако ти запишеш своите, но не искам да ми правиш намеци, че не изисквам достатъчно от моите. Приеми факта, че имам средностатистически хлапета, които не са спортни или каквито и да е звезди, и в това няма нищо лошо.

4. Ако те нараня, ще ми кажеш

Сторила съм нещо, което те е ядосало, обидило или накарало да се чувстваш отхвърлена и осъдена? Разчитам, че ще ми споделиш. Държа приятелите ми да знаят, че винаги ги подкрепям. Ако по някакъв начин съм те накарала да се съмняваш в това, искам възможност да се поправя.

5. Не коментираш диетата ми

В някои дни се храним здравословно, в други – парче торта с чаша вино се броят за едно хранене с десерт.

Но когато се старая да хапвам полезни неща, не коментираш избора ми. Независимо дали ям салата с пилешко месо и без дресинг, или пица на парче, разбираш, че организмът има различни нужди всеки ден. Чувстваш се достатъчно комфортно да ми кажеш, „Дори да не искаш сладко, аз ще си купя нещо“, без да ме караш насила да следвам примера ти.

6. Имаш мръсно подсъзнание

Не ти пука, че избухвам в смях, когато нещо ми заприлича на пенис. Мога да изръся някоя глупост в присъствието ти и ти ще ме разбереш. Около теб съм по-невъзпитана, но и по-добра версия на себе си, както и ти около мен.

7. И двете можем да признаем, когато децата ни се държат като гадове

Защото всички хлапета са такива. Моите не са по-добри от твоите, и обратното. Всички деца грешат и се държат като хванати от гората. Всички искат да се качват на пързалката от грешната страна или от време на време да си зашлевят по шамар, или пък не обичат да споделят играчките си. Всяка майка се сблъсква с такива моменти. Понякога децата са наистина проклети.

8. Псуваш като таксиметров шофьор

Или поне не ти пука, когато аз го правя, за да ми олекне. На 42 съм – няма начин да се променя от тук нататък.

9. Чувстваш се добре в компанията ми

Можеш да ми разкриеш едновременно и най-положителните, и най-отвратителните черти от характера си. Не ми спестяваш нищо, не се изкарваш светица и не ме отбягваш, когато си потисната или угрижена. Споделяш ми как се чувстваш и знаеш, че ще те разбера, ако искаш да отменим плановете си или да ревеш на дивана ми 5 вечери подред.

10. Не ти пука къде живея, как се обличам или че децата ми носят дрехи, които не им стават

Не ме съдиш за разхвърляния дом и не ме караш да се чувствам неудобно, ако е чист и подреден. Пет пари не даваш дали ще се появя с обувки на ток, или с долнище на анцуг, и не коментираш, че синът ми има нужда от нови панталони, подстрижка или чорапи, които да пасват на тоалета му. Истината е, че не ми е по силите и аз, и децата ми да изглеждаме добре по едно и също време; трябва да избирам.

Понякога приятелките ни майки са помощта, от която се нуждаем, за да преживеем деня. Затова е важно да ги избираме мъдро и открием няколко, много или само един човек, който ни разбира и подкрепя безрезервно.   

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross