И аз съм човек

Тихата революция на ирландците

28 май 2018

На 25 май, след многократни призиви за промяна и дълги кампании, в Ирландия се проведе референдум за абортите. След изключително висока избирателна активност – над 64% – и обширен медиен и социален отзвук, ирландците направиха своя исторически избор – с повече от 66% в подкрепа на промяната, те гласуваха в полза на узаконяването на абортите.

През последните 30 години законът беше несломим. През 1983 г., с приемането на Осмата поправка в Конституцията на страната, се определя „равно право на живот“ както на нероденото дете, така и на майката, независимо дали износването е опасно за нея, дали плодът има фатални увреждания и дали бременността е вследствие на изнасилване или инцест.

Редица случаи, като този на бременна в мозъчна смърт, която лекарите от страх пред закона поддържат жива, за да износи плода, въпреки изричното несъгласие на близките; както и този на Савита Халапанавар, която умира вследствие на усложнение и отказ за терминиране на бременността, водят до обсъждане на проблема и изменение на закона през 2013 г., когато бе позволено да си извършват аборти в случаите, когато е застрашен животът на жената.

Вотът е исторически, не само заради преднината, с която гласоподавателите в страната приемат абортите и високата избирателна активност, а и с това, че хиляди ирландци се стичат обратно в родината си именно, за да гласуват, защото страната им не позволява това да става дистанционно. И този поток от хора е знаменателен, защото досега хиляди жени са взимали решението да пътуват извън пределите на държавата си, да поръчват медикаменти онлайн, да поемат риска да са лишени от медицинска грижа, за да направят аборт, а сега ирландци от всички краища на света поемат пътя обратно – повечето, за да сложат край на жестоката забрана.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross