fbpx
от 13 до 18 години

Тийн вкъщи – как да се сближим с децата си в тази възраст

13 февруари 2020

"Големи деца – големи проблеми" гласи родителският фолклор и ние няма как да спорим с това. Един от големите ужаси на всеки родител е "справянето" с тийнейджъра. В този текст 21-годишната Касиди Литълтън дава няколко кратки съвета как да се сближим (или да останем близки) с децата си в тази крехка и важна възраст. Касиди е колежанка, която съвсем скоро е минала през тези години, а в момента е ментор на тийнейджъри, така че със сигурност има какво да ни каже по темата, и то "отвътре".


Всички взаимоотношения са личен избор и изискват доверие. Нито една връзка не се случва насила – обикновено е плод на бавен процес, изискващ търпение и упоритост. Ако сте родител, който се опитва да се сближи с детето си в тийнейджърска възраст, трябва да докажете, че няма да се откажете, дори когато стане много трудно, ще сте готови да пробвате нови неща и ще сте широкоскроени. Без значение дали става въпрос за вашето биологично дете, или за осиновено или доведено дете, изграждането на отношения с него обикновено изглежда все едно се опитвате да разберете някой с тотално различен начин на живот и среда.

Дори и да си мислите, че знаете всичко за децата си, когато те пораснат може би ще се наложи отново да ги опознаете без предположения, предразсъдъци и лекомислие. В този момент тийнейджърът се обръща към вас както за подкрепа и насоки, така и за ред и дисциплина. Необходими са три базисни неща, за да се сближите с дете в тийнейджърска възраст: да сте широкоскроени, да го приемате за равен и да имате подкрепящо поведение.

Ето четири кратки съвета, които може да имате предвид, когато общувате с тийнейджъра си.

Научете се да слушате

Започнете като се запознаете интересите на детето и неговия социален и училищен живот. Ако тотално нямате идея за какво ви говори, просто питайте. Това е особено важно за тези от вас, които се опитват да изградят абсолютно нова връзка с тийн – например ако сте приемни родители или роднини. Ключът към това тийнейджърът да се отвори и да споделя е да имате нещо общо. Говорете за вас и какъв е социалният и работният ви живот. Не е необходимо да се преструвате, че изпитвате всичко, което и детето, но опит за съотнасяне към емоциите му ще свърши чудеса за връзката помежду ви. Ако ви се струва, че тотално нямате нищо общо, не се панирайте. Това е чудесна възможност просто да слушате.

Ако искате да ги опознаете и да разберете защо са такива, каквито са, ще се наложи наистина да слушате какво имат да ви кажат, без да обръщате темата към себе си. Обръщайте им внимание, задавайте въпроси относно това, за което говорят, и не ги прекъсвайте, ако казват неща, които не одобрявате или с които не сте съгласни. Непредубедеността е от изключителна важност, за да изградите доверие и да докажете, че няма да ги отхвърлите за това, което са.

Уважавайте това, че сме пораснали

Като тийнейджъри все още имаме голяма нужда от родителски насоки, но някак се надяваме на баланс между дисциплина, ръководство и подкрепа. Когато чуем родителите си да казват "Аз като бях на твоята възраст, нещата бяха много по-трудни, отколкото са за днешните деца", това прави невалидни преживяванията и трудностите, през които преминаваме. Иска ни се да се отнасяте с нас повече като с възрастни, а не толкова като с деца, и да ни покажете уважение, което заслужаваме за това, че се превръщаме в млади хора.

Колумнистът д-р Емили Едлин казва, че тийнейджърите са в деликатна възраст между детството и зрелостта – стремят се към независимост и изграждат собствена идентичност. "Родителите най-добре подпомагат това развитие като лека-полека свалят интензитета на насоките и съветите, които дават, за да може тийновете да развият повече умения и познания. Макар че тийнейджърите много бързат да станат възрастни, все още не са. Всъщност, родителите, които запазват позицията си като авторитет в семейството, се смятат за важна част в успешното израстване на младия човек", казва тя.

Д-р Едлин съветва родителите да оценяват уменията и възможностите, които тийнейджърите развиват. Така те чувстват, че уважавате нарастващите им способности да се справят с живота.

Бъдете искрени в подкрепата си

Това изисква комбинация от физическа и емоционална подкрепа, както и финансова, ако е подходящо и необходимо. Трябва да присъствате в живота на тийнейджъра, за да споделя с вас. Това не означава просто физически да присъствате, появявайки се на мачовете или рециталите им. Със сигурност обаче не означава и че като му дадете пари, той веднага ще си излее душата пред вас.

Да подкрепяш своя тийнейджър означава да бъдеш до него и в добрите мигове и в онези моменти, когато изпитва трудности и не се справя, както трябва. За тийнейджърът може да бъде изключително трудно да започне да споделя, когато е в труден период, така че трябва да сте търпеливи. Докажете, че няма да ходите никъде и че няма да го отхвърлите без значение каква е ситуацията. Покажете им любовта си и ги окуражавайте, докато се опитват да се справят с живота в тази възраст.

Отделете време

Може и да ви се струва, че вашият тийн ви отблъсква, но истината е, че умира за време очи в очи с вас - само че при неговите условия. Веднъж щом вече сте наясно с интересите и хобитата му, предложете да пробвате някое от тях заедно и му позволете той да реши какво. Когато тийнейджърите се почувстват натискани или подбутвани, може да станат обидчиви и да се дистанцират. Но ако разберат, че искате да прекарате време с тях, правейки нещо, което им харесва, има по-голям шанс това да се случи. Научете думите, с които тийнейджърът ви изразява любов, и как генерално показва или приема любов. Това може да е чудесен инструмент за установяване на по-голяма близост.

Връзките изискват време, точно както всичко останало в живота. Бъдете търпеливи, отворени и истински и ще откриете, че да сте родители на тийнейджър не е чак толкова страшно.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross