fbpx
И аз съм човек

Тийнейджъри ще се образоват какво е lover boy и как да казват "НЕ!"

14 септември 2017

Кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред ученици от цялата страна на възраст между 15 и 19 години стартира в онлайн платформата за сексуално и здравно образование за тинейджъри LoveGuide под надслов ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ!

Ако това изречение ви е накарало да сбърчите вежди и да си кажете – ама какво сексуално насилие и експлоатация?, продължете да четете, защото ще се изненадате от следните факти.

Данните от последните години в България сочат, че средно годишно има от 2 до 3 хиляди случая на деца-жертви на насилие и престъпления - и това са тези, за които има подаден сигнал. Голяма част от тях остават скрити и потулени, а жертвите - никому неизвестни, стигнат до крайни емоционални и физически състояния. В допълнение, всяка 4-та жена у нас е била жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.

Освен това България е на второ място в Европа по трафик на хора, а причина номер едно за трафика на хора е сексуалната експлоатация, наложена чрез нови техники и тактики, като „lover boy“.

Това е тактика, в която насилници и експлоататори спечелват доверието на жертвите си, след което те не могат да разпознаят като насилие и/или експлоатация това, което им се случва. Или пък когато го разпознаят, е вече в много краен стадий.

В Майко Мила! сме писали както за нуждата от сексуално образование сред децата, така че да обърнем тенденцията, наречена „България на челно място в Европа по бременност на тийнейджърки“, така и по темата за сексуалната експлоатация и трафика на хора - Тела за продан и затова заставаме плътно и зад тази кампания.

Целта ѝ е да повиши знанията и уменията на децата как да разпознават рискови ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация.

ПО-ДОБРЕ НЕДЕЙ! е насочена и към всички, ангажирани с отглеждането на здрави, способни и щастливи младежи, а именно – родители, учители, директори, лекари и др.

В рамките на кампанията ще се дават отговори на въпроси като Какво е сексуално насилие? А експлоатация? Къде е границата между любовник и насилник? Кой най-често става жертва? Как? Ако се случи най-лошото, какво да направя? Как да разпозная дали мой приятел е жертва на сексуално насилие?.

Ученици в София и страната ще имат часове в училище, по време на които ще разискват тези въпроси, а освен това ще получат и наръчник за превенция на сексуално насилие и експлоатация. Той ще може да бъде свободно свалян и от сайта Loveguide.bg.

Според Николета Попкостадинова и Надя Здравкова, създатели и обучители в LoveGuide, днешните тийнейджъри имат достъп до огромно количество онлайн информация и въпреки това голяма част от тях не знаят какво ги очаква през пубертета, какво е безопасен секс и здравословни отношения.

Учат се основно от порнофилмите, връстниците си и собствените си грешки. Затова и трудно преценяват дали да влязат в интимни отношения с някого, не знаят как да се предпазват от сексуално предавани инфекции и нежелана бременност, и как да не попаднат в капана на сексуалната експлоатация.

А ето и едно нагледно видео защо е важно децата да знаят какво е сексуално насилие и тормоз:

LoveGuide е един от финалистите в първото издание на ПРОМЯНАТА 2014/2015, най- голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, осъществявана в партньорство с фондация „Промяната“, част от мрежата на Reach for Change.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross