fbpx
Новини

"Твърде непривлекателна, за да бъде изнасилена"

13 март 2019

Около 200 души протестираха пред апелативния съд в италианския град Анкона в понеделник, след като беше разкрито, че двама мъже са оправдани по обвинения за изнасилване отчасти защото предполагаемата жертва изглеждала „твърде мъжествена“, за да бъде привлекателна цел за насилниците, предава Гардиън.

Случаят е от 2015 г. 22-годишна перуанска жена, която е била в бар с група мъже, обвинява един от тях, че я е изнасилил, докато другият наблюдавал престъплението. Според медицинските документи, нараняванията на жената са причинени от изнасилване, а кръвта ѝ е съдържала високи нива на бензодиазепини - вид успокоително, често използвано от насилниците. И двамата мъже са осъдени за изнасилване през 2016 г.

През 2017 г. обаче присъдата им е отменена от Апелативния съд в Анкона. Мотивите за това не са били оповестени. Според документи, публикувани миналия петък обаче, става ясно, че един от аргументите на тримата съдии - всичките жени - е, че историята на жената не е достатъчно достоверна, тъй като тя прилича на мъж и следователно не е привлекателна.

Съдиите правят тези заключения от снимка на жената и от твърденията на обвиняемите, че те не са били привлечени от нея - единият от тях бил записал номера на жертвата в мобилния си телефон под името „Викинг“...

„Прочетох това изречение от 2017 г. и затова предадохме случая на Върховния съд“, казва Синция Молинаро, адвокат на жената, за „Гардиън“. Молинаро казва още, че жената се е върнала в Перу, след като е била изгонена от общността в Анкона, защото е обвинила мъжете.

Луиза Ризители, говорител на Rebel Network, групата на жените, която организира протеста пред съда в Анкона, нарече решението на съдиите "средновековно".

"Най-лошото е културното послание, което дойде от три жени-съдии, оправдали двама мъже на база външния вид на жертвата", казва тя. "Срамно е. Но да се съберат почти 200 души на такъв протест е чудо за Италия - за щастие, това показва, че чувствителността към такива теми става все по-силна. "

Случаят ще бъде повторно разгледан в съд в Перуджа.


Не пропускайте:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross